2021-01-12 00:40:46
Φωτογραφία για Εμβόλιο  κορονοϊού: Είναι ασφαλές για τις εγκύους;
Στο ζήτημα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού σε εγκύους και το αν πρέπει να γίνεται και πότε, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε, ήδη κατά τον εμβολιασμό των υγειονομικών εμβολιάστηκαν αρκετές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας κι αυτό έφερε στο προσκήνιο έναν προβληματισμό που απασχολεί πολύ κόσμο, δηλαδή αν ο εμβολιασμός για Covid είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της κύησης.

Η περίοδος της εγκυμοσύνης ανέκαθεν προσεγγιζόταν με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία και για το θέμα των εμβολιασμών, όπως έγινε με το εμβόλιο της γρίπης κ.ά.

«Το εμβόλιο ως μόριο και ως τρόπος δράσης φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση ή στην έγκυο ή στο κύημα. Όμως, επειδή οι κλινικές μελέτες δεν περιλαμβάνουν ομάδες εγκύων, η επίσημη σύσταση από τους φορείς είναι να μη γίνεται το εμβόλιο κατά του κορονοϊού κατά τη διάρκεια της κύησης» τόνισε η κ.Θεοδωρίδου.


Ωστόσο, στην περίπτωση που γίνει το εμβόλιο, δε συνιστάται διακοπή της κύησης. Ακόμη, αν έχει γίνει η πρώτη δόση, η δεύτερη συνίσταται να γίνει μετά το τέλος της κύησης. Τέλος, η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι μετά τον εμβολιασμό, μπορεί μια γυναίκα σε οποιοδήποτε διάστημα να προχωρήσει στον προγραμματισμό μιας εγκυμοσύνης.

Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται ο εμβολιασμός στις εγκύους

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις στις οποίες το εμβόλιο κρίνεται αναγκαίο ακόμη και για μια έγκυο. 

1) Όταν η έγκυος βρίσκεται σε μια συνεχή έκθεση στον ιό, όπως μια νοσηλεύτρια ή γιατρός και 

2) όταν η έγκυος έχει υποκείμενο νόσημα.

«Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις πρέπει κανείς να ζυγίσει τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη. Σε αυτή την περίπτωση η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ του εμβολιασμού και της εγκύου», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Σχετικά με τον θηλασμό, το εμβόλιο δεν αποτελεί εμπόδιο. «Δε θα στερήσουμε λόγω του εμβολιασμού σε καμιά μητέρα να δώσει το πολύτιμο αγαθό, το μητρικό γάλα για το βρέφος της», είπε.

Τέλος, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έκλεισε την τοποθέτησή της λέγοντας: «Το τρένο του εμβολιασμού έχει ξεκινήσει, κυλά σε σταθερές ράγες. Το τρένο επιταχύνει και θα επιταχύνει περισσότερο, ανάλογα με τα εμβόλια. Φορτώνονται βαλίτσες, αποσκευές και πολλούς επιβάτες, που με την πάροδο του χρόνου θα πληθαίνουν όλο και περισσότερο. Προορισμός είναι η ασφάλεια, είναι η ελευθερία».
themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ