2021-01-13 14:04:42
Φωτογραφία για Ξεκινάει από απόψε η ψυχρή εισβολή - Ζημιές και προβλήματα
Ψυχρή εισβολή με ιδιαίτερα χαμηλές κατά τόπους θερμοκρασίες ξεκινά από το βράδυ της Τετάρτης 13/1, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Η ψυχρή αυτή εισβολή που θα συνοδευτεί από χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας θα προκαλέσει την κακοκαιρία «Λέανδρος» από την Πέμπτη 14/1 έως τη Δευτέρα 18/1.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η κίνηση των αερίων μαζών σε ύψος 1500 μέτρων πάνω από το έδαφος, ύψος το οποίο χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των μεταβολών της θερμοκρασίας στην κατώτερη ατμόσφαιρα. Όπως προκύπτει, ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες (παρουσιάζονται με μπλε σκίαση) θα επικρατήσουν στη χώρα, τουλάχιστον έως τη Δευτέρα 18/1.

Οι θερμοκρασίες κοντά στην επιφάνεια θα πέσουν σε αρνητικές τιμές ακόμη και στα πεδινά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο θα σημειωθεί ολικός παγετός από το Σάββατο 16/1 έως τη Δευτέρα 18/1. Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται ενδεικτικά η μέγιστη θερμοκρασία που αναμένεται από την Τετάρτη 13/1 έως τη Δευτέρα 18/1.


Χιονοπτώσεις αναμένονται από τον «Λέανδρο» ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της λοιπής ηπειρωτικής χώρας από το βράδυ της Πέμπτης 14/1.

Παρά το γεγονός ότι μεταξύ των διαστημάτων χιονόπτωσης θα υπάρχουν διαστήματα βελτίωσης του καιρού, το ισχυρό ψύχος, ιδιαίτερα τις νύχτες, θα δημιουργήσει προβλήματα. Λεπτομέρειες για την εξέλιξη των φαινομένων θα δοθούν σε επόμενες ανακοινώσεις μας.

Ζημιές και προβλήματα

Σοβαρά προβλήματα στο νομό Έβρου προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες που σημειώθηκαν χθες, Τρίτη  με υπερχειλίσεις χειμάρρων και ρεμάτων, ενώ κατέρρευσε γέφυρα στο Σουφλί.  

Διακοπή κυκλοφορίας στον Έβρο

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προβλήματα υπάρχουν σε σημεία του περιφερειακού οδικού δικτύου των Δήμων Σουφλίου και Διδυμοτείχου. Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος αναφέρει ότι υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στην Τοπική Κοινότητα Μικρού Δερείου, ενώ εντοπίζονται προβλήματα και σε άλλα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου. Συγκεκριμένα, με δυσκολία διεξάγεται, καθώς υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα, η κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο, Μάνδρας, Πρωτοκκλησίου, Μαυροκκλησίου και Κυριακής.

Λόγω της πλημμύρας που προκαλείται στον οικισμό, από την άνοδο της στάθμης του νερού στον Ερυθροπόταμο, ο Δήμος Σουφλίου προχώρησε ήδη με τη συνδρομή της πυροσβεστικής και του στρατού, σε μερική εκκένωση κατοικιών του Μικρού Δερείου, με τους ηλικιωμένους κατοίκους να μεταφέρονται, σύμφωνα με τον κ. Καλακίκο, σε συγγενείς και στην εκκλησία του χωριού.

Λόγω των προβλημάτων που προκαλούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ο Δήμος Σουφλίου αποφάσισε τη διακοπή λειτουργίας των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για σήμερα και αύριο, στους οικισμούς, Ρούσσας, Μεγάλου Δερείου και Σιδηροχωρίου καθώς και στα νηπιαγωγεία Ρούσσας και Μεγάλου Δερείου.

«Ελεγχόμενη ως προς το να μην κινδυνέψουν κατοικίες» από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, χαρακτηρίζει την κατάσταση στο Δήμο Διδυμοτείχου ο αντιδήμαρχος Μεταξάδων και υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Πασχάλης Αδαμάκης. Ωστόσο, τονίζει ότι λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων και της έντασής τους, σε συνδυασμό με τις ποσότητες νερού που κατεβάζει ο Ερυθροπόταμος από τους οικισμούς των Μεταξάδων και Μικρού Δερείου, αναμένεται στη διάρκεια της ημέρας, επιδείνωση της υφιστάμενης κατάστασης και προς αποφυγήν πλημμυρικών φαινομένων εντός των οικισμών, ο Δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε σπάσιμο αναχώματος, προκειμένου να απελευθερωθεί ο μεγάλος όγκος νερού στις καλλιέργειες και να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές ή κατοικίες.

Για ελεγχόμενη στάθμη των νερών στα μεγάλα ποτάμια του Έβρου, του Τούνζα και του Άρδα, κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΟΠΠ και αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. «Παρακολουθούμε τα μεγάλα ποτάμια και προς το παρόν η στάθμη τους φαίνεται ελεγχόμενη. Ενδεχομένως στις επόμενες ώρες να έχουμε μεγαλύτερες ροές, λόγω του χρόνου που απαιτείται για να φτάσουν τα νερά από τη Βουλγαρία, όπου επίσης υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα, στη χώρα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πέτροβιτς συμπληρώνοντας ότι βάσει της ενημέρωσης που είχε από την ελληνική πρεσβεία στη Σόφια, «υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα και υπερχειλίσεις ποταμών και μεγάλη ροή υδάτων, εν τούτοις αυτή την ώρα τα φράγματα της Βουλγαρίας δεν υπερχειλίζουν. Το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή του Ερυθροποτάμου στο Διδυμότειχο, όπου συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη ροή. Σε κάθε περίπτωση και καθώς το καιρικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις μέσω των ιρλανδικών διαβάσεων και να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες».

Πλημμύρες και σε Θεσσαλία - Κοζάνη

Οι βροχοπτώσεις στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα ενεργοποίησαν τόσο παλαιές όσο και νέες καταπτώσεις εντός και εκτός οικισμών. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Παναγιώτη Νάνο, η σοβαρότερη βρίσκεται έναντι της Αγίας Μαρίνας όπου κατολισθαίνει η πλαγιά του βουνού με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ρωγμές στον επαρχιακό δρόμο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων η οποία μέχρι στιγμής διεξάγεται κανονικά.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι καθιζήσεις στον οικισμό Αγία Μαρίνα Καρίτσας. Κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εξέτασε, μάλιστα,  την πληγείσα περιοχή και προέβη σε αξιολόγηση των κτισμάτων όπου σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, οκτώ οικίες κρίθηκαν ακατάλληλες και δύο υπέστησαν κατάρρευση.

Νέες καταπτώσεις σημειώθηκαν επίσης σε δρόμους εντός οικισμών, σε αγροτικούς δρόμους και ρέματα με τα σοβαρότερα προβλήματα να εντοπίζονται στους οικισμούς Πεζούλας, Φυλακτή και Νεοχώρι.

Μεγάλη αύξηση των υδάτων στην ευρεία κοίτη του Πηνειού ποταμού στην περιοχή των Μεγάλων Καλυβιών παρατηρείται, τις τελευταίες ώρες, από τις έντονες βροχοπτώσεις, στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ενώ καλλιέργειες κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν. Αυτή τη στιγμή, 24 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων ενεργούν σε σημεία που έχουν προκληθεί καταστροφές στο οδικό δίκτυο κυρίως από καταπτώσεις βράχων.

Οι έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν, μάλιστα, στη διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην επαρχιακή οδό Κλοκοτού Ν. Τρικάλων - Μαραθέας Ν. Καρδίτσας και συγκεκριμένα στο ύψος της γέφυρας Κλοκοτού (για απόσταση περίπου 20 μέτρων) και στη γέφυρα του ποταμού Πηνειού που βρίσκεται στην είσοδο του Δ.Δ. Διαλεκτού Τρικάλων (χ/θ 13ο χλμ επαρχιακής οδού Τρικάλων - Περιστέρας).

Η κυκλοφορία στα παραπάνω σημεία, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, θα διεξάγεται από εναλλακτικές - παρακαμπτήριες διαδρομές.

Στην Κοζάνη, τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα το νερό σε ορισμένα σημεία της Εγνατίας Οδού  να πλημμυρίσει το οδόστρωμα.

Η Τροχαία Κοζάνης διέκοψε προσωρινά την κυκλοφορία των οχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο της Εγνατίας Οδού κι η κυκλοφορία διεξάγεται από την Ενωτική Οδό μέσω Κοίλων και Βατερού.

Στρέμματα καλλιεργειών στη Θεσπρωτία μετρούν τις πληγές τους

Για μία ακόμη φορά οι παρακαλάμιες καλλιέργειες της Θεσπρωτίας, στη Σκάλα Φιλιατών, την Κορύτιανη, τη Βρυσσέλα μετρούν τις πληγές τους από την υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά.

Ο δρόμος στη Σκάλα Φιλιατών που συνδέει τους Φιλιάτες με την παλαιά Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων έκλεισε, λόγω των νερών που κατέκλυσαν το οδόστρωμα, με αποτέλεσμα οι 4000 κάτοικοι των 15 κοινοτήτων να πρέπει να διανύσουν αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων για να φτάσουν στην πόλη των Φιλιατών και στο μοναδικό Νοσοκομείο της Θεσπρωτίας.

Την ίδια στιγμή,  22.000 στρέμματα με 17.000 δέντρα, εσπεριδοειδή, ελαιόδεντρα και ακτινίδια έχουν βουλιάξει στη λάσπη.

Μηχανήματα της πολιτικής προστασίας της ΠΕ Θεσπρωτίας έχουν επιστρατευθεί σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν τους κορμούς των δέντρων από την παλιά γέφυρα του Καλαμά, ώστε να αποκατασταθεί η ροή των υδάτων.

Προβλήματα και στην Κεντρική Μακεδονία

Μικροπροβλήματα δημιουργήθηκαν από τις βροχοπτώσεις σε διάφορα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου και στην Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπης Στεργιάδης, μηχανήματα πραγματοποιούν καθαρισμούς σ’ ένα ρέμα στην περιοχή της Χαλκηδόνας προς τη Νεοχωρούδα, ενώ παρεμβάσεις γίνονται και για την αποκατάσταση καθίζησης στο ύψος της περιφερειακής οδού, στα Κωνσταντινοπολίτικα.

Στη Χαλκιδική αποκλείστηκε ο δρόμος προς τον Άγιο Παύλο και τη Νέα Γωνιά από λάσπες και νερά, ενώ μηχανήματα πραγματοποιούν καθαρισμούς.

Στο μεταξύ, στην περιοχή  αναμένεται κι άλλη πτώση της θερμοκρασίας όπως επίσης και χιονόπτωση από το βράδυ της Πέμπτης .
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ