2021-01-13 19:09:20
Φωτογραφία για Κικίλιας: «Καμπανάκι» για αύξηση κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες
Για την πορεία των εμβολιασμών ενάντια στον κορονοϊό και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 13/01 ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο πραγματοποιήθηκαν 8.836 εμβολιασμοί, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 64.824, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Αναφερόμενος στα σημερινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως προκύπτουν από τη διενέργεια 35.000 τεστ ενώ χθες, Τρίτη, πραγματοποιήθηκε ρεκόρ τεστ κορονοϊού με 41.000 pcr test και rapid test.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, ο μέσος όρος ημερήσιων νέων μολύνσεων των τελευταίων επτά ημερών είναι 657 κρούσματα την ημέρα και μέση ηλικία τους τα 46 έτη. Τις τελευταίες 15 ημέρες παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 35 έως 44 έτη.

«Για τον λόγο αυτό επανερχόμαστε στα βασικά: μάσκες, αποστάσεις και αντισηπτικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.


Ο υπουργός Υγείας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις Περιφερειακές Ενότητες που καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού. Πρόκειται για τις εξής περιοχές:

Δυτική Αττική,Βοιωτία,Μυτιλήνη,Κάλυμνο,Αργολίδα,Ροδόπη,Χαλκιδική.

«Η κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ μειώνεται, όχι ικανοποιητικά αλλά μειώνεται» σημείωσε ο κ. Κικίλιας, διευκρινίζοντας ότι «παραμένει καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ της χώρας»

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε για την αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού τις προσεχείς ημέρες, επαναλαμβάνοντας ότι από τις 20 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό και στους άνω των 85.

Στόχος, κατά τον ίδιο, είναι η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού να αυξηθεί στις 8.000 δόσεις ημερησίως, σημειώνοντας ότι «μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε 1,3 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer και 300-330.000 της Moderna».

«Εξαιρετικά σπάνιες οι αλλεργικές αντιδράσεις λόγω του εμβολίου»

Κανονικά εξελίσσεται η διαδικασία του εμβολιασμού που ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά.

«Έχουν γίνει περίπου 65.000 εμβολιασμοί και η διαδικασία είναι άριστη» σημείωσε η κυρία Τσολιά και επανέλαβε πως ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 85 ετών θα ξεκινήσει από τις 16 Ιανουαρίου. Πρόσθεσε πως «είναι φυσιολογικό να είναι κάποιος διστακτικός για ένα νέο εμβόλιο. Ωστόσο είναι ένα τεράστιο επίτευγμα της παγκόσμιας κοινότητας».

«Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε αρκετές περιπτώσεις κάποια συμπτώματα οφείλονται σε άγχος και συναισθηματική φόρτιση κατά την ώρα του εμβολιασμού, ενώ εξαιρετικά σπάνιες είναι και οι αλλεργικές αντιδράσεις σύμφωνα με τις μελέτες». Διευκρίνισε επίσης ότι αλλεργίες σε τρόφιμα, έντομα και κατοικίδια δεν συνιστούν αντένδειξη.

Όσον αφορά στις έγκυες, στις έρευνες για το εμβόλιο δεν συμμετείχαν έγκυες, αλλά εκ των υστέρων έγινε γνωστό ότι ήταν έγκυες και δεν υπέστησαν καμία επιπλοκή. Η τεχνολογία mRΝΑ δεν έχει επίδραση στο έμβρυο, διότι δεν εισχωρεί.
themaygeias
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ