2021-01-19 22:07:46
Φωτογραφία για «Καμπανάκι» από την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής - Φόβοι για τρίτο κύμα αν δεν τηρηθούν τα μέτρα
Στο πιο κομβικό επιδημιολογικά σημείο, που μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να οδηγήσει την χώρα στο τρίτο πανδημικό κύμα βρίσκεται χρονικά η χώρα την τρίτη αυτή εβδομάδα του Ιανουαρίου βάση της αποτύπωσης της καθημερινότητας μέσα από την ανάλυση των λυμάτων.

Όπως εξηγεί ο Νίκος Θωμαϊδης καθηγητής αναλυτικής χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών το παραμικρό λάθος μπορεί να προβεί μοιραίο και να οδηγήσει σε καταστάσεις νωρίτερα απ ότι μπορεί να υπολογίζουν ακόμα και οι ειδικοί:

«Σχετικά με τον ιό έχουμε παρατηρήσει μια μικρή αύξηση την τελευταία εβδομάδα της τάξης του 11% κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει έναν επιπολασμό περίπου στο 0,5%, με άλλα λόγια προβλεπόμενους φορείς. Από το ιικό φορτίο στα λύματα μπορούμε και προβλέπουμε φορείς τόσους συμπτωματικούς τόσους ασυμπτωματικούς» αναφέρει και προσθέτει: «Η εκτίμηση είναι πως αν πάμε με προσοχή στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και στην επιστροφή στους χώρους εργασίας, αν και πρέπει να τηρηθεί το μέτρο της τηλεργασίας, όπως οι αποστάσεις και όλα τα υγειονομικά μέτρα, είμαστε σε μια ελεγχόμενη κατάσταση με βάση την χαλάρωση των γιορτών. Τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται με ευλάβεια».


Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας τα αποτελέσματα από τις τρεις χρονικές στιγμές χαλάρωσης μέσα στις γιορτές τώρα έχουν ξεκινήσει και φαίνονται:

«Στις 20 Οκτωβρίου είδαμε στη λύματα μια απότομη τεράστια αύξηση που σημαίνει πως κάτι έγινε. Αυτό αποτυπώθηκε στην βιαιότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αυτή την στιγμή απότομη αύξηση είδαμε μόνο τρεις χρονικές στιγμές μέσα στις γιορτές στις 26-27 Δεκεμβρίου, 31-1 Ιανουαρίου και 6-7 Ιανουαρίου. Στις γιορτές είχαμε μπει με το ελάχιστο ιικό φορτίο που είχαμε δει ποτέ. Αυτό σημαίνει πως τα επεισόδια αύξησης δεν είχαν μεγάλη δυναμική τότε, όπως τώρα που παρατηρείται πως κάτι γίνεται. Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου είχαμε μια αύξηση της τάξης κατά μέσο όρο 22% και την δεύτερη 11%. Αν την εβδομάδα που διανύουμε δεν δούμε άλλη αύξηση και δούμε μια σταθερότητα ή και μείωση σημαίνει πως πάμε καλά. Αν δούμε κι άλλη αύξηση τότε θα πρέπει να μαζευτούμε, διότι μπορεί ξαφνικά να δώσει τόση διάδοση στην κοινότητα, που να οδηγηθούμε στο τρίτο κύμα που όλοι φοβόμαστε».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ