2021-01-25 10:00:48
Φωτογραφία για Σύψας: Ο συνωστισμός φέρνει αύξηση κρουσμάτων. Κίνδυνος το άνοιγμα σχολείων
Την παρέμβαση της επιτροπής ζητά ο Νίκος Σύψας μετά τις εικόνες συνωστισμού σε καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το Σαββατοκύριακο όταν τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά, κι ενώ τα κρούσματα από κορονοϊό στη χώρα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Και αυτό παρότι οι περισσότεροι φορούσαν μάσκα, αλλά οι αποστάσεις σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρούνταν.

Το πρώτο Σαββατοκύριακο με ανοιχτά καταστήματα έπειτα από πάνω από δύο μήνες lockdown, το δέλεαρ των εκπτώσεων έκανε πολλούς να πάνε στα μαγαζιά, φυσικά με μετακίνηση στέλνοντας κωδικό 2 sms στο 13033, που ίσχυε για 2 ώρες..Από την πλευρά του ο Νίκος Σύψας είναι κατηγορηματικός: «Παίζουμε με τη φωτιά. Δεν ξέρω αν με τις εικόνες αυτές θα μπορεί να συνεχίσει η αγορά να είναι ανοιχτή. Η επιδημία συνεχίζει ακάθεκτη», σημειώνει και υπενθυμίζει ότι τέτοιες εικόνες «είχαμε δει τα Χριστούγεννα στο Harrod’s και δείτε τώρα που είναι το Λονδίνο. Οι εικόνες της Ερμού δεν μας δείχνουν αποστάσεις αλλά συνωστισμό».


Ο Νίκος Σύψας κρίνει μάλιστα πως «η επιτροπή πρέπει να επιληφθεί του θέματος. Δεν νομίζω ότι πρέπει να μείνει άπραγη» και πρόσθεσε ότι «θέλω να δω και την επίδραση αυτών των καταστάσεων στην επιδημία» και προσθέτει: «Η επιδημία είναι ακόμα άσχημη, ενώ έχει έρθει και η μετάλλαξη η οποία μεταδίδεται ταχύτατα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες». Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση εισήγηση από την επιτροπή λοιμωξιολόγων για κλείσιμο της αγοράς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, υπάρχει αύξηση της κινητικότητας, η οποία αυτή την εβδομάδα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και αυτό σημαίνει πως «όλοι αυτοί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο σπίτι τους και η διασπορά γίνεται ενδοοικογενειακά», όπως σημειώνει σε δηλώσεις του στο Mega. Με αυτά τα δεδομένα, ο Νίκος Σύψας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο «να υπάρξουν και ενδιάμεσα μέτρα. Δεν μπορεί να μείνει έτσι η κατάσταση, αν δεν κάνουμε κάτι με αυτές τις εικόνες θα έχουμε πρόβλημα».

Η κινητικότητα φέρνει αύξηση κρουσμάτων

Η κινητικότητα, τονίζει ο Νίκος Σύψας, θα φέρει αύξηση κρουσμάτων και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η κατάσταση αυτή να «μπλοκάρει» το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, που έχει προγραμματιστεί για την άλλη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου. Τα σχολεία, είπε, θα ανοίξουν μόνο αν έχουμε σταθερή τάση στα κρούσματα. «Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με την προϋπόθεση ότι η επιδημία θα μείνει σταθερή», είπε και μίλησε για άνοιγμα υψηλού κινδύνου αφού «οι μαθητές λυκείου συμπεριφέρονται σαν ενήλικες όσον αφορά την διασπορά της νόσου», διαπιστώνει ο Νίκος Σύψας.


themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ