2021-02-01 12:26:37
Φωτογραφία για Τούρκος απόστρατος: «Κακή εξέλιξη η παρουσία 30 αμερικανικών ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη»
Ζητάει και την αποστρατικοποίηση της περιοχής

Την αντίδραση της Τουρκίας στην έλευση 30 αμερικανικών ελικοπτέρων, τύπου Black Hawk και Apache, στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, ζητάει ο απόστρατος ταξίαρχος και καθηγητής του ιδιωτικού πανεπιστημίου Aydin της Κωνσταντινούπολης Ναϊμ Μπαμπούρογλου.

Η επιλογή της Αλεξανδρούπολης ως βάσης των αμερικανικών ελικοπτέρων, που θα λάβουν μέρος στην επικείμενη συμμαχική άσκηση «Defender Europe 2021», συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στην Τουρκία.

Μιλώντας στην τουρκική έκδοση του sputniknews.com, ο Μπαμπούρογλου, που δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: «Τι σημαίνει για τις ΗΠΑ η εγκατάσταση επιθετικών ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη», σχολίασε πως οι ΗΠΑ στήνουν βάση στην Αλεξανδρούπολη, υπενθυμίζοντας την τελευταία αμερικανική άσκηση στην περιοχή της Θράκης, ταυτόχρονα με την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο
. «Η άσκηση εκείνη ήταν κάτι που συνέβαινε για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ. Όταν την ώρα που στην Αν. Μεσόγειο κλιμακωνόταν η ένταση ανάμεσα σε δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ που είναι το πιο ισχυρό μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Τουρκίας, κάνει άσκηση με την Ελλάδα, αυτό σημαίνει πως “Εμείς σε αυτή την ένταση, είμαστε δίπλα στην Ελλάδα”. Η Τουρκία έπρεπε να το καταγγείλει αυτό έντονα. Πάντοτε γίνεται λόγος για αναβολή ασκήσεων. Το γεγονός εκείνο από την σκοπιά των σχέσεων των ΗΠΑ με Τουρκία και Ελλάδα, ήταν ακόμη πιο σημαντικό απ’ την δημιουργία της βάσης. Η εγκατάσταση από τις ΗΠΑ 30 επιθετικών ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, δεν είναι μία εξέλιξη που θα είναι διακριτή μόνο σε τακτικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα θα επιφέρει στρατηγικές συνέπειες. Η Τουρκία αναλογιζόμενη αυτό, πρέπει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα» δήλωσε ο Μπαμπούρογλου.

Στη συνέχεια των δηλώσεών του, σχολίασε πως η περιοχή της Αλεξανδρούπολης θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένη, σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και πως όλα αυτά τα γεγονότα μαρτυρούν τη ψυχρότητα ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ. «Στην Αλεξανδρούπολη δεν πρέπει να βρίσκεται στρατός. Σύμφωνα με την συνθήκη ειρήνης της Λωζάνης, οι περιοχές που βρίσκονται στα 30 χλμ από τα σύνορα είναι αποστρατικοποιημένες. Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς η Αλεξανδρούπολη είναι στα 30 χλμ απόσταση από τα σύνορα και εντός της περιοχής όπου δεν πρέπει να βρίσκεται στρατός. Η κατάσταση αυτή είναι σημαντική ένδειξη της ψυχρότητας μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας» κατέληξε.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ