2021-02-05 18:19:04
Φωτογραφία για Τι προσφέρει η συμφωνία ΕΕ-Κίνας για τις επενδύσεις στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές;
Η συνολική συμφωνία για τις επενδύσεις (CAI) που υπεγράφη μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας στα τέλη Δεκεμβρίου 2020 χαρακτηρίζεται ως η πιο φιλόδοξη συμφωνία που έχει συναφθεί ποτέ από την Κίνα με τρίτη χώρα σχετικά με τις επενδύσεις. Αφορά θέματα που σχετίζονται με τις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές, ωστόσο, αφήνει τις σιδηροδρομικές μεταφορές εκτός προσκηνίου. Πώς θα μπορούσε το ευρασιατικό σιδηροδρομικό φορτίο να ωφεληθεί από τη συμφωνία;

Το CAI υπογράφηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2020. Η Κίνα δεσμεύτηκε να αποκτήσει μεγαλύτερο επίπεδο πρόσβασης στην αγορά για τους επενδυτές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων νέων σημαντικών ανοίξεων στην αγορά. Η συμφωνία εξασφαλίζει επίσης δίκαιη μεταχείριση για τις εταιρείες της ΕΕ, ώστε να μπορούν να ανταγωνίζονται σε καλύτερους όρους ανταγωνισμού στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων όσον αφορά τους κανόνες για τις κρατικές επιχειρήσεις, τη διαφάνεια των επιδοτήσεων και τους κανόνες κατά της αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογιών. «Η συμφωνία θα προσφέρει άνευ προηγουμένου πρόσβαση στην κινεζική αγορά για τους ευρωπαίους επενδυτές, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις μας να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», υποσχέθηκε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen κατά τη σφράγιση της συμφωνίας.


Τι είναι αυτό για σιδηροδρόμους;

Ο Maja Bakran Marcich, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Κινητικότητας και Μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξήγησε στο RailFreight.com ότι οι ευρωπαίοι κατασκευαστές σιδηροδρόμων θα μπορούσαν αναμφίβολα να επωφεληθούν από τη συμφωνία, καθώς η πρόσβασή τους στην κινεζική αγορά θα βελτιωθεί. «Πράγματι, η Κίνα δεσμεύεται να διασφαλίσει δίκαιη μεταχείριση για τις εταιρείες της ΕΕ, ώστε να μπορούν να ανταγωνίζονται σε καλύτερους όρους ανταγωνισμού στην Κίνα, όσον αφορά τους κλάδους των κρατικών επιχειρήσεων, τη διαφάνεια των επιδοτήσεων και τους κανόνες κατά της αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογιών», πρόσθεσε. .

Το μεγαλύτερο μερίδιο των σιδηροδρομικών μεταφορών έγκειται σε πιθανές επενδύσεις στον διάδρομο ΕΕ-Κίνας. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο Bakran Marcich: «Υπάρχει περισσότερος χώρος για αμοιβαίες επενδύσεις από εταιρείες της ΕΕ και της Κίνας σε μεταφορείς εμπορευμάτων». Για να συμβεί αυτό, τα δύο μέρη πρέπει επίσης να ενισχύσουν την προστασία των επενδυτών ολοκληρώνοντας τις διαπραγματεύσεις εντός δύο ετών μετά την υπογραφή της CAI. Η DB Cargo ανέφερε ότι η κατάσταση παραμένει ασαφής και ότι οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να περιμένουν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας για να εκτιμήσουν τα οφέλη της. Ωστόσο, οι επενδύσεις σε υποδομές κατά μήκος του Ευρασιατικού διαδρόμου είναι πάντα ευπρόσδεκτες, σχολίασαν.

Maja Bakran Marcich, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Κινητικότητας και Μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα άλλο άνοιγμα πεδίου στην Κίνα για σιδηροδρομικές εταιρείες της ΕΕ είναι αυτό των φορέων καθορισμού προτύπων, είτε ιδιωτικών είτε δημόσιων. «Συγκεκριμένα, οι σιδηροδρομικές εταιρείες της ΕΕ θα μπορούν να συμβάλλουν στο έργο επιτροπών τυποποίησης, όπως η Ένωση Μετρό της Κίνας (CAMET), η Εθνική Διοίκηση Σιδηροδρόμων (NRA) και η Ακαδημία Σιδηροδρομικών Επιστημών της Κίνας (CARS)», πρόσθεσε ο Bakran Marcich.

Πλαίσιο CAI

Όπως προαναφέρθηκε, οι θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο σε σύγκριση με τις σιδηροδρομικές μεταφορές. Πράγματι, η Κίνα δεσμεύτηκε να ανοίξει την οικονομία της στον τομέα των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τις αεροπορικές μεταφορές. Όσον αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές, ωστόσο, η CAI «δεν διασφαλίζει την απόκτηση κινεζικών ιδιωτικών τερματικών λιμένων από ευρωπαίους φορείς εκμετάλλευσης», δήλωσε ο Frans-Paul van der Putten, Senior Research Fellow και συντονιστής του Κέντρου της Κίνας Clingedael. Αντίθετα, το CAI έχει πρωτίστως την ίδρυση εταιρειών και των δύο μερών στις αντίστοιχες περιοχές των άλλων μερών και λιγότερο για την απόκτηση υφιστάμενων εταιρειών του άλλου μέρους, δήλωσε ο Barkan Marcich.

Οι μεταφορές θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα από τα κύρια σημεία της συμφωνίας ΕΕ-Κίνας. Το CAI παρέχει μόνο ασαφείς υποσχέσεις για τις σιδηροδρομικές μεταφορές χωρίς συγκεκριμένα μέτρα. Ωστόσο, το γεγονός ότι υπάρχει περισσότερος χώρος για επενδύσεις σε φορείς εκμετάλλευσης εμπορευμάτων και υποδομές παραμένει θετική εξέλιξη. Φαίνεται ότι είναι τώρα στα χέρια των σιδηροδρομικών μερών να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη συμφωνία, να αξιοποιήσουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού και να διεκδικήσουν διαφάνεια για επιδοτήσεις.

Νίκος Παπατόλιος

railfreight.com/railfreight/2021/02/05/what-does-the-eu-china-agreement-on-investment-offer-rail-freight

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ