2021-02-06 23:48:35
Φωτογραφία για Επιστρέφει για τα καλά ο χειμώνας με κρύο - Πότε αλλάζει το σκηνικό με βροχές και καιταιγίδες
 Έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα παραμείνουν οι υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα αναμένεται να διατηρηθούν έως και τη Δευτέρα, ενώ παρά την πτώση που θα σημειώσουν από την Τρίτη, θα παραμείνουν σε υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας,

Η έντονη θερμή μεταφορά που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μεσόγειο, έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή στη χώρα μας. Μάλιστα, σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή στο οποίο συμμετέχει και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, την Παρασκευή οι μέγιστες θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα ήταν έως και εννέα βαθμούς υψηλότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές, όπως αυτές διαμορφώθηκαν την περίοδο 2010-2019.


Πότε "επιστρέφει" ο χειμώνας

Ωστόσο, ο Σάκης Αρναούτογλου ενημερώνει πως οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν και τη θέση του θα πάρει ξανά ο χειμώνας.

Ο μετεωρολόγος ενημερώνει πως από τα μέσα Φεβρουαρίου το σκηνικό του καιρού αναμένεται να μεταβληθεί σημαντικά.

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν, με τον υδράργυρο να κατηφορίζει και το κρύο να κάνει την επανεμφάνισή του στη χώρα μας.

Ο καιρός θα έχει μια πιο ψυχρή διάθεση από τις 12 με 13 του μηνός και έπειτα, ωστόσο, σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να αρχίσει να εκδηλώνεται από την προσεχή Δευτέρα.

Ο μετεωρολόγος είπε συγκεκριμένα πως "τη Δευτέρα θα έχουμε μια σοβαρή αλλαγή του καιρού, κυρίως από πλευράς ανέμων, το τονίζω. Θα φυσήξει παντού -πολύ δυνατά- και σε θάλασσα και ξηρά, ενώ θα έχουμε και κάποιες βροχές. Θα είναι σφοδροί οι άνεμοι στη χώρα, θέλει προσοχή, κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στην Θράκη, μετά το μεσημέρι".

Αέριες μάζες πολικής προέλευσης, συνοδευόμενες από πυκνές χιονοπτώσεις, πλησιάζουν τη Γηραιά Ήπειρο και την ερχόμενη Κυριακή θα έχουν πια επισκεφθεί τη Βόρεια Ευρώπη.

Για το επόμενο Σάββατο, "βαρομετρικά χαμηλά θα φέρουν κάποιες αξιόλογες βροχοπτώσεις και καταιγίδες και στη Νότια Ευρώπη, αλλά ο καιρός θα είναι ιδιαίτερα μαλακός", συνέχισε

"Ελαφρώς πιο ψυχρές αέριες μάζες θα μας πλησιάσουν τη μεθεπόμενη Δευτέρα, κυρίως μετά το μεσημέρι. Θα έχουμε μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας".

"Από την Πέμπτη και Παρασκευή, 11 και 12 του μηνός, όμως, σιγά-σιγά, τα νότια κράσπεδα αυτής της ψυχρής μάζας θα προσπαθήσουν να κατέβουν και στα Βαλκάνια και μέχρι 15 με 16 του μηνός θα πρέπει να επανέλθει η θερμοκρασία σε φυσιολογικά για την περίοδο που διανύουμε επίπεδα, δηλαδή, γύρω στους 8 με 10 βαθμούς στην Βόρεια- πεδινή- Ελλάδα, γύρω στους 10 με 12 στις υπόλοιπες περιοχές, μονοψήφιες θερμοκρασίες στις ορεινότερες περιοχές", κατέληξε.

Εκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ

Μεταβολή του καιρού με νεότερο έκτακτο δελτίο προβλέπεται από τη Δευτέρα (08-02-2021) στα δυτικά και βαθμιαία στα βορειοανατολικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, καθώς και θυελλώδεις νότιους ανέμους, τοπικά στο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις.

Α. Πιο αναλυτικά, θα επηρεαστούν:

1. ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (08-02-2021)

α. Από τις προμεσημβρινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και βαθμιαία η δυτική Πελοπόννησος, με εξασθένηση από αργά το απόγευμα.

β. Από τις μεσημβρινές ώρες η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, σταδιακά τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα, με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.

2. ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ (09-02-2021)

α. Από αργά το απόγευμα τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και σταδιακά η δυτική Πελοπόννησος, με εξασθένηση από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (10-02-2021).

β. Από τις βραδινές ώρες, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (10-02-2021) τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς η Θράκη.

Β. Θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν τη Δευτέρα (08-02-2021), οι οποίοι στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.
greece-salonikia
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ