2021-02-09 08:47:40
Φωτογραφία για «Πονοκέφαλος» για τους ειδικούς μεταλλάξεις και νοσηλείες - Όλα ανοιχτά για νέα μέτρα


Οι λοιμωξιολόγοι «βλέπουν» μέχρι και 2.000 κρούσματα ημερησίως στο τέλος της εβδομάδας - Τι συμβαίνει με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα μεταλλαγμένα στελέχη - Αρκουμανέας: Πάντα στο τραπέζι το ολικό «lockdown» - Λαζανάς: Έχουμε χάσει τον ύπνο μας

Κρίισμη λογίζεται η εβδομάδα που διανύουμε για την εικόνα της πανδημίας στην χώρα μας καθώς η πορεία των κροσυμάτων θα κρίνει και την πίεση που αναμένεται να ασκηθεί στο ΕΣΥ.

Η άνοδος που καταγράφεται στα επιδημιολογικά στοιχεία παρακολουθείται με αγωνία από τους επιστήμονες και την κυβέρνηση, χωρίς ουδείς να αποκλείει πια επιπλέον περιοριστικά μέτρα για τη συγκράτηση της. Η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων αναμένεται πως θα βρεθεί και πάλι στο τραπέζι των τηλεδιασκέψεων - καθώς και την περασμένη Παρασκευή, το θέμα πυροδότησε επιστημονικές αντιπαραθέσεις στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατά τη μαραθώνια συνεδρίασή της.


Άλλα 1.846 κρούσματα προστέθηκαν τα τελευταία δύο 24ωρα στη μακρά επιδημιολογική λίστα της χώρας μας (συνολικά τα κρούσματα είναι 163.946). Τα 1.113 καταγράφηκαν το περασμένο Σάββατο ακολουθώντας τη δυνατή ροή των κρουσμάτων των προηγούμενων εργάσιμων ημερών, και τα 733 χθες, αποτυπώνοντας τη μείωση τεστ και συνεπώς κρουσμάτων που καταγράφεται κάθε Κυριακή και αργία.

Πλέον αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσουν έως και 2.000-2.200 στο τέλος της εβδομάδας.

Αρκουμανέας: Το ολικό lockdown πάντα στο τραπέζι - Τι είπε για εμβόλια και μεταλλάξεις

Συνολικά, έξι είναι τα κρούσματα από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, ο οποίος τόνισε πως οι εμβολιασμοί πρόκειται να γίνουν εντατικότεροι στο προσεχές διάστημα. Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί 403 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά, όπως εξήγησε ο κ. Αρκουμανέας.

«Αυτό το στέλεχος, επειδή είναι πιο μεταδοτικό, πιθανόν να επικρατήσει τους επόμενους μήνες.» Στην Αμερική υπολογίζεται ότι θα έχει επικρατήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι κάθε 10 μέρες διπλασιάζεται ο ρυθμός του στελέχους, επεσήμανε. «Το στέλεχος αυτό φαίνεται πως είναι έως 40% πιο μεταδοτικό, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες ότι είναι και πιο θανατηφόρο».

Σχετικά με τους εμβολιασμούς ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι στους επόμενους μήνες ο εμβολιασμός θα γίνει πιο εντατικός και θα έχουμε λιγότερη πίεση στο σύστημα. «Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική.»

Σχετικά με το ολικό lockdown προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά και να μειωθούν τα κρούσματα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι δεν έχει γίνει για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, όμως υπάρχει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία».

Γκάγκα: Σχεδόν 100% η κάλυψη στους θαλάμους Covid του Σωτηρία

Από πλευράς της, την ανησυχία της για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού εξέφρασε η Μίνα Γκάγκα, η πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Η κάλυψη είναι σχεδόν 100% στους θαλάμους Covid», είπε η κυρία Γκάγκα και πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί θα μετατραπούν και άλλες κλινικές του νοσοκομείου Σωτηρία σε Covid. Στις ΜΕΘ είπε πως τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, αλλά ένα μικρό ποσοστό των ασθενών που βρίσκεται στους θαλάμους, που κυμαίνεται από 10% έως 15%, «θα χρειαστούν λογικά μονάδα τις επόμενες ημέρες».

Η κυρία Γκάγκα απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέχουν πάρα πολύ, να φορούν τις μάσκες και να κρατούν τις αποστάσεις. Τόνσιε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αττική, όπου μένει και ο μισός πληθυσμός της χώρας, είναι η κούραση του πληθυσμού.

Βατόπουλος: Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης υπάρχει και σε εμάς αγωνία και ένταση

Ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμώξεων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησε στο OPEN για τις σφοδρές συγκρούσεις στη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων.

Όπως είπε ο καθηγητής η πορεία της πανδημίας έχει προκαλέσει ανησυχία και στους ίδιους τους ειδικούς.

Λαζανάς: Έχουμε χάσει τον ύπνο μας, επόμενο βήμα οι περαιτέρω περιορισμοί

Την ανησυχία των επιστημόνων για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μάριος Λαζανάς σημειώνοντας πως είναι πιθανό να εμφανιστούν κι άλλες μεταλλάξεις, πολύ πιο σοβαρές.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο κ. Λαζανάς τόνιζε πως η εμφάνιση των μεταλλάξεων είναι ανησυχητική αλλά παράλληλα ήταν και αναμενόμενη, καθώς έτσι συμβαίνει με όλους τους ιούς, όπως είπε. Σχολιάζοντας το εμβόλιο, έκανε έναν παραλληλισμό με το εμβόλιο της γρίπης το οποίο κάποιες φορές καθίσταται αναποτελεσματικό λόγω των μεταλλάξεων που εμφανίζονται από χρονιά σε χρονιά. Ενδεχομένως να εμφανιστούν και νέες μεταλλάξεις, είπε, οι οποίες μπορεί να είναι και πιο επικίνδυνες.

Σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, φαίνεται ότι καλύπτουν τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία έχει επικρατήσει, αλλά υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις για τη μετάλλαξη της Βραζιλίας. «Οι εταιρείες βέβαια έχουν δηλώσει ότι θα μπορέσουν άμεσα να προσαρμοστούν ή σαν τρίτη δόση ή σαν νέο εμβόλιο. Αυτό δημιουργεί δυσκολίες στην εμβολιαστική κάλυψη, την οποία θέλουμε να επιτύχουμε», τόνισε.

Ερωτηθείς γιατί άρχισαν να κοκκινίζουν και πάλι διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, ο κ. Λαζανάς σημείωσε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί πολύ, τόσο ψυχικά όσο και οικονομικά, ενώ υπάρχει ανασφάλεια και φόβος για την υγεία. «Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε πιο πολύ τους ανθρώπους και ό,τι προτείνουμε, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί πιο εύκολα η κοινωνία να το αποδεχτεί», υπογράμμισε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η λειτουργία των σχολείων και του λιανεμπορίου είναι μια πολιτική απόφαση, ανάλογα με τις προτεραιότητες. «Τα σχολεία έχουν έναν τρόπο λειτουργίας και υπάρχει η τηλεκπαίδευση, η οποία έχει αρχίσει να αποδίδει. Για το λιανεμπόριο, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα έσοδα του κράτους, των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών, με τον κόσμο που έχει χάσει τη δουλειά του. Επομένως είναι μια πολιτική απόφαση, αν προτιμά δηλαδή τα σχολεία ή το λιανεμπόριο», εξήγησε ο λοιμωξιολόγος.

Αναφορικά με το επόμενο βήμα για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού, όπως τόνισε ο κ. Λαζανάς θα είναι περαιτέρω περιορισμοί, κάτι βέβαια που δεν επιθυμεί η Επιτροπή. «Έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Είναι σωστές οι αποφάσεις οι οποίες προτείνουμε; Πρέπει να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία. Τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει ήδη να κατακλύζονται από ασθενείς με κορωνοϊό και μετά θα αρχίσουν να γεμίζουν και οι ΜΕΘ», συμπλήρωσε.

Παγώνη: Πρέπει να γίνονται τεστ ανά δήμο και ανά περιφέρεια

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μίλησε στην πρωινή εκπομπή του OPEN.

Θωμαΐδης: Πάνω από 200% αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας μίλησε στον ΑΝΤ1 για την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής. Ερωτηθείς για τα μεταλλαγμένα στελέχη, που προκαλούν συναγερμό, εξήγησε πως δε σχετίζονται με την αυξημένη θνητότητα, όμως ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχετίζονται με την αυξημένη, συγκριτικά με το διάστημα προ 15 ημερών, διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία.

«Ενδεχομένως να οφείλεται στη μετάλλαξη, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν τηρούνται τα μέτρα», δήλωσε σχετικά ο καθηγητής. Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως βρισκόμαστε σε μια «κρίσιμη καμπή της επιδημίας» απαντώντας στο ερώτημα αν προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, εξηγώντας ότι, «υπάρχουν δεδομένα που επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα».

Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης σημείωσε μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1 ότι, η αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική ξεπερνά το 200% συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα. Ο καθηγητής παρατήρησε «εκτεταμένη διασπορά στην Αττική», η οποία «ενδέχεται να συνδέεται με τα στελέχη που είναι πιο μεταδοτικά».

Παναγιωτακόπουλος (ΕΟΔΥ): Διανύουμε κρίσιμη καμπή της επιδημίας

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ μίλησε στον ΑΝΤ1 για τα κρούσματα, τις μεταλλάξεις και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Όπως είπε στον ΑΝΤ1, μιλώντας για το εμβόλιο της AstraZeneca, «δεν σημαίνει ότι δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά ορισμένες χώρες θεώρησαν ότι δεν έχουν επαρκή δεδομένα». Από την άλλη υπογράμμισε τη θετική πλευρά, ότι δηλαδή είναι «το τρίτο εμβόλιο πήρε έγκριση από τον ΕΜΑ κι ένα τέταρτο βρίσκεται υπό αξιολόγηση».

Την ίδια ώρα εξήγησε πως τα μεταλλαγμένα στελέχη δεν σχετίζονται με την αυξημένη θνητότητα, όμως ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχετίζονται με την αυξημένη, συγκριτικά με το διάστημα προ 15 ημερών, διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία. «Ενδεχομένως να οφείλεται στη μετάλλαξη, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν τηρούνται τα μέτρα», δήλωσε σχετικά ο καθηγητής.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως βρισκόμαστε σε μια «κρίσιμη καμπή της επιδημίας» απαντώντας στο ερώτημα αν προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, εξηγώντας ότι, «υπάρχουν δεδομένα που επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα».

Παρασκευής: Αν χρειάζονται νέα μέτρα θα τα εισηγηθούμε

Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μίλησε στον ΑΝΤ1 για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, την μαραθώνια σύσκεψη των ειδικών την Παρασκευή και για το αν υπάρχει ενδεχόμενο λήψης κι άλλων μέτρων.

Κληθείς να σχολιάσει τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο, είπε ότι ήταν αναμενόμενες, όμως επέμεινε στην τήρηση των συστάσεων. «Είμαστε αντιμέτωποι με μία αύξηση που μας ανησυχεί επειδή αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα, γι’αυτό και αντιδράσαμε γρήγορα ώστε να προλάβουμε έξαρση του τρίτου κύματος», επεσήμανε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέα μέτρα, τόνισε ότι, στο τέλος της εβδομάδας θα αξιοποιηθούν και πάλι τα στοιχεία «κι αν χρειάζεται θα εισηγηθούμε νέα μέτρα». Σημείωσε, πάντως, πως «το lockdown είναι ένα μέτρο που υπάρχει πάντα στη φαρέτρα μας, αλλά δεν είναι κάτι που αυτήν τη στιγμή χρειάζεται».

Ακινόσογλου: Ηθικό χρέος των υγειονομικών να εμβολιαστούν

Την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή της Πάτρας, αλλά και τα κρούσματα μικρής ηλικίας, σχολίασε η λοιμωξιολόγος και υπεύθυνη της κλινικής Covid του νοσοκομείου του Ρίου, Καρολίνα Ακινόσογλου μιλώντας στο MEGA.

Η κυρία Ακινόσογλου σημείωσε ότι ο 9χρονος Ανδρέας βγήκε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου και είναι σε καλή κατάσταση πλέον, ενώ σημείωσε πως υπάρχει μια έξαρση των κρουσμάτων στις μικρές ηλικίες, καθώς στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονται δύο ακόμα ανήλικα παιδιά.

«Πρέπει να το εξετάσουμε, αλλά φαίνεται πως σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη αυτό φαίνεται να έχει μια προτίμηση στα παιδιά νεαρής ηλικίας» τόνισε η υπεύθυνη της μονάδας Covid του νοσοκομείου του Ρίου, προσθέτοντας ότι αναμένονται τα αποτελέσματα του γονοτυπικού ελέγχου για να εξακριβωθεί αν πρόκειται για μετάλλαξη του ιού.

«Έχει αυξηθεί κατά πολύ η προσέλευση ασθενών -ύποπτων κρουσμάτων που στη συνέχεια επιβεβαιώνονται, αλλά και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε μέτρια ή και σοβαρή κατάσταση που απαιτεί τη νοσηλεία τους, με αποτέλεσμα να πιέζεται το σύστημα υγείας των δύο νοσοκομείων της Αχαΐας, με τις πληρότητες στις ΜΕΘ να φτάνουν στο 80%» πρόσθεσε η κυρία Ακινόσογλου.

Επίσης, η λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι υπάρχει μια γκρίζα ζώνη ορισμού σχετικά με το αν βρίσκεται σε εξέλιξη το τρίτο κύμα της πανδημίας ή αν υπάρχει εμμονή του δεύτερου κύματος. «Όπως και να θέλουμε να το ονομάσουμε, έχουμε ραγδαία αύξηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων περιστατικών» κατέληξε.

Χειλάς: Αναμενόμενες οι μεταλλάξεις και ευπρόσδεκτες γιατί οδηγούν στον «θάνατο» του ιού

Για ρεκόρ νοσηλευόμενων στο «Σωτηρία» από την αρχή της πανδημίας έκανε λόγο στον ΑΝΤ1 ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου, Γιώργος Χειλάς.

Τσικρίκα - Η αύξηση κρουσμάτων αυξάνει και την πίεση στο σύστημα υγείας

Στο MEGA μίλησε η Σταματούλα Τσικρίκα, πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, αναφορικά με την κατάσταση με τον κορωνοϊό, μετά και την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων. «Καλό θα ήταν οι κάτοικοι να περιορίσουν τις μετακινήσεις έξω από τα σπίτια τους και ιδιαίτερα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Αν αισθανθούν κάποιο πρόβλημα με την ανάσα τους να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους. Σε κάθε περίπτωση τις πρώτες ώρες του πρωινού η κατάσταση θα είναι επιβαρυμένη», είπε η κ. Τσικρίκα αναφορικά με την κατάσταση στον Ασπρόπυργο μετά τη χθεσινή πυρκαγιά σε υποσταθμό της ΔΕΗ.

Η ίδια, αναφερόμενη στα του κορωνοϊού είπε: «Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων και δημιουργείται πίεση στις δομές και τα νοσοκομεία. Ο ιός είναι εδώ, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Στο Σωτηρία ο αριθμός ελεύθερων κλινών είναι πλέον ελάχιστος. Λίγη υπομονή ακόμα από όλους. Έχουμε το εμβόλιο. Οι ρυθμοί δεν είναι όσο καλοί θέλαμε. Αλλά πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ακόμα».

Μέλος επιτροπής υπουργείου Υγείας (ΘΕΜΑ 104,6): «Δεν έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες παιδιών»

Οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι αυτές που θα κρίνουν τελικά αν θα εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα, σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Μαρία Τσολιά.

Η κ. Τσολιά, σημείωσε ότι αν παρατηρηθεί αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ, αυτό θα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για ένα αυστηρότερο πλαίσιο. «Αν γεμίζουν οι ΜΕΘ δεν έχουμε περιθώριο θα πρέπει να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τις μεταλλάξεις η κ. Τσολιά ξεκαθάρισε ότι «δεν προτιμούν τα παιδιά», όμως επειδή υπάρχει μεγαλύτερη μετάδοση είναι λογικό, όπως είπε, να ανεβαίνουν τα κρούσματα και σε νεότερες ηλικιακές ομάδες. «Παραμένει χαμηλή η μεταδοτικότητα στα παιδιά και δεν έχουμε αύξηση νοσηλείων σε μικρές ηλικίες», πρόσθεσε.

Στο ενδεχόμενο να φτάσουν ακόμη και 2.000 τα κρούσματα έως το τέλος της εβδομάδας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, φάνηκε επιφυλακτική λέγοντας ότι δεν κάνει προβλέψεις αλλά εκτιμά ότι είναι δύσκολο, ωστόσο όχι αδύνατο. Πρέπει όπως υπογράμμισε, να βρούμε έναν συνδυασμό τρόπων ώστε να είναι ανοιχτή η κοινωνία, να κινείται η οικονομία διότι έχουμε ακόμη δρόμο μέχρι να επιτευχθεί η ανοσία μέσω των εμβολιασμών. «Ελπίζουμε να αποδώσουν τα μέτρα», συμπλήρωσε. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ