2021-02-12 07:20:14
Φωτογραφία για Πάτρα: Ριγανόκαμπος-τρένο βλέπουν σύντομα φως.
Κινητικότητα σε δύο σημαντικές διεκδικήσεις της Πάτρας καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα σύμφωνα με πληροφορίες της «Π». Πρόκειται για τα «μέτωπα» του Ριγανόκαμπου και της έλευσης του σύγχρονου τρένου, τα οποία η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει σοβαρά.

Οι πηγές μας δεν ήταν κοινές. Αμφότερες, όμως, προέρχονται από την Αθήνα. Η πρώτη περίπτωση (παραχώρηση και αξιοποίηση της έκτασης στο Ριγανόκαμπο) επανήλθε στο προσκήνιο το τελευταίο δεκαήμερο. Αποτέλεσε, δε, θέμα αντιπαράθεσης ανάμεσα στη δημοτική αρχή και την βουλευτή Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, Χριστίνας Αλεξοπούλου, μετά από συνάντηση της δεύτερης με την διοίκηση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου ΑΕ. Μεταξύ των δύο πλευρών καταγράφηκε διαφωνία ως προς τον τρόπο της αξιοποίησης. Ο Δήμος θέλει να του παραχωρηθεί η έκταση για να την διαμορφώσει σε περιαστικό πάρκο. Η διοίκηση της ΕΤΑΔ ενημέρωσε την βουλευτή ότι θέλει να περιφράξει την έκταση και να προχωρήσει στην αξιοποίησή της (η ανακοίνωση από την συνάντηση δεν ανέφερε ότι θα έχει ο Δήμος ρόλο).


Ωστόσο, στην «Π» έχουν περιέλθει βάσιμες πληροφορίες ότι η ανακίνηση του θέματος και η συζήτηση που ξεκίνησε για μια έκταση που δεν έχει καμία χρήση τις τελευταίες σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, βρίσκει ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση. Παραμένει αδιευκρίνιστο αν ο όρος «αξιοποίηση» περιλαμβάνει και την πολυπόθητη -για τον Δήμο- παραχώρηση ή θα ακολουθηθεί κάποιο άλλο μοντέλο. Πάντως, το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από την πλευρά της Μαιζώνος, η οποία παρακολουθεί στενά το θέμα, μπορεί και να σημαίνει ότι η λύση που εξετάζει η κυβέρνηση δεν απέχει από τη διεκδίκηση του Δήμου.

ΤΟ ΤΡΕΝΟ

Η δεύτερη διεκδίκηση που θέλουν οι πληροφορίες της «Π» να παρατηρείται κινητικότητα σε κεντρικό επίπεδο είναι η νέα σιδηροδρομική γραμμή. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στο πλαίσιο όσων συμφωνήθηκαν ανάμεσα στο υπουργείο Υποδομών και τον Δήμο πριν από λίγους μήνες, οι υπηρεσίες του πρώτου έχουν εκπονήσει προτάσεις σχετικά με τη διέλευση του τρένου και την ανάπλαση χώρων που θα αποδεσμευθούν από τα υπογειοποιημένα σημεία που θα διέρχεται η νέα γραμμή. Μάλιστα, από την Αθήνα πληροφορούμαστε ότι μέρος των προτάσεων έχουν αποσταλεί ή πρόκειται να αποσταλούν στην Πάτρα, προκειμένου να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου μεταξύ των δύο φορέων. Ο Δήμος αντιλαμβάνεται ότι θα ήταν περιττό, λόγω της πανδημίας, να σηκώσει τους τόνους.

Αυτό, όμως, μπορεί και να σημαίνει ότι δεν έχει λόγο να το κάνει, εφόσον τηρούνται όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ τους. Και σε αυτή την περίπτωση, πληροφορούμαστε ότι γίνονται βήματα που θα φέρουν πιο κοντά το τρένο στην Πάτρα. Αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις.
pelop.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ