2021-02-17 07:57:48
Φωτογραφία για Καλαμαριά: Σε νέο αγώνα δρόμου για τη διάνοιξη της Πόντου, με στόχο να επεκταθεί το μετρό – “Αγκάθι” το κόστος των απαλλοτριώσεων
«Μετρό χωρίς διανοιγμένη την οδό Πόντου θα είναι ένα μετρό μη λειτουργικό» τονίζει ο δήμαρχος Γ. Δαρδαμανέλης 

– Συγκαλεί σύσκεψη την άλλη εβδομάδα με τους εμπλεκόμενους φορείς

Το “γόρδιο” δεσμό με την διάνοιξη της επέκτασης της οδού Πόντου στην Καλαμαριά, θέμα που απασχολεί εδώ και δεκαετίες τον οικείο δήμο, επιχειρεί να λύσει η δημοτική αρχή, με το δήμαρχο Γιάννη Δαρδαμενέλη να δηλώνει αποφασισμένος να δοθεί λύση για να προχωρήσει με ασφάλεια η επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης.

“Αγκάθι” για τη διάνοιξη τμήματος της οδού Πόντου αποτελούν οι απαλλοτριώσεις που εκκρεμούν για περισσότερα από είκοσι χρόνια , λόγω αδυναμίας του δήμου Καλαμαριάς να καταβάλλει το ποσό των 12 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει υπολογιστεί ότι είναι τρεις φορές επάνω από τον ετήσιο προϋπολογισμό του.

Όπως τόνισε μιλώντας στο makthes.gr ο δήμαρχος Καλαμαριάς είναι μια περίπλοκη υπόθεση, που ταλαιπώρησε όλες τις προηγούμενες διοικήσεις, ωστόσο σήμερα, όπως είπε, είναι αδήριτη ανάγκη να βρεθεί λύση με τη χρηματοδότηση, αναφορικά με την κάλυψη των απαλλοτριώσεων, γατί το έργο του μετρό πρέπει να προχωρήσει χωρίς προβλήματα στην Καλαμαριά.


Ο χρόνος μάλιστα θα αρχίσει κάποια στιγμή να μετρά αντίστροφα, πιέζοντας και τη δημοτική αρχή, καθώς όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει ο πρόεδρος της ΑΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε Νίκος Ταχιάος, τον Απρίλιο του 2023 θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει η βασική γραμμή του μετρό και έξι μήνες μετά, η επέκταση της Καλαμαριάς.

Συνάντηση “κορυφής” την άλλη εβδομάδα για την Πόντου

Σύμφωνα με το δήμαρχο κ. Δαρδαμανέλη η διάνοιξη της οδού Πόντου είναι ένα κρίσιμο έργο για την ορθή λειτουργία του μετρό, ωστόσο, όπως είπε, δεν έχουν τελεσφορήσει οι συζητήσεις που έχουν γίνει στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Για το λόγο αυτό, ανέφερε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, το θέμα θέτει εκ νέου επί τάπητος ο δήμος, προγραμματίζοντας την άλλη εβδομάδα μια κρίσιμη σύσκεψη, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Γιώργου Καραγιάννη, του προέδρου της ΑΤΤΙΚΟ Μετρό, Νίκου Ταχιάου και του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων, Πάρι Μπίλλια και υπηρεσιακών παραγόντων του δήμου. «Θα δούμε το θέμα εφ΄ όλης της ύλης για την οδό Πόντου, λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους για το μετρό και τις κομβικές στάσεις που θα πρέπει να γίνουν. Θα συζητήσουμε επίσης και τον τρόπο πίεσης προς την κυβέρνηση, συγκεκριμένα προς το αρμόδιο υπουργείο, ζητώντας ακόμη και σχετική νομοθετική ρύθμιση για το επίμαχο ζήτημα των απαλλοτριώσεων και το κόστος τους που είναι ζητούμενο για το δήμο» τόνισε ο κ. Δαρδαμανέλης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι για το ίδιο θέμα θα ενημερώσει και την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς, όπως είπε, το θέμα της διάνοιξης της οδού Πόντου πρέπει να λυθεί άμεσα. «Μετρό χωρίς διανοιγμένη την οδό Πόντου θα είναι ένα μετρό μη λειτουργικό» σχολίασε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος των απαλλοτριώσεων είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς η επέκταση της Πόντου προβλέπεται να έχει μεγαλύτερο πλάτος από ότι το κατασκευασμένο τμήμα, αφού σχεδιάζεται στα 40 μέτρα, από τα 22 του υφιστάμενου. Επίσης να σημειωθεί ότι η Πόντου, είχε χαρακτηριστεί δημοτική οδός και όχι δημόσια με αποτέλεσμα οι απαλλοτριώσεις να βαρύνουν οικονομικά το δήμο Καλαμαριάς.

makthes.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ