2021-02-18 16:43:38
Φωτογραφία για Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις χωρίς τζίρο
Πριν καν πέσει η αυλαία των πληρωμών για την Επιστρεπτέα 5, ο νέος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής σαρώνει τα πάντα και ήδη έχουν ξεπεράσει και τις 281.000 οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν εν μέσω θεομηνίας.

Η σχετική διορία εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής λήγει τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, αλλά τη φορά αυτή διαφαίνεται ότι θα υποβάλουν αιτήσεις ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, παρότι η συγκεκριμένη φάση αφορά ποσό πληρωμών που δεν ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ –το μικρότερο ποσό που δόθηκε ως τώρα ως Επιστρεπτέα.

Τουλάχιστον 30.000 νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν στα τέλη του 2019 ή στη διάρκεια του 2020 και της πανδημίας, αλλά και όσες άλλες ακόμη θεωρούσαν εκ προοιμίου ότι αποκλείονται και για αυτό δεν έκαναν αιτήσεις στις προηγούμενες Επιστρεπτέες 1-5, φαίνεται πως έχουν κάθε λόγο να δηλώσουν συμμετοχή ως την ερχόμενη Δευτέρα. Ο λόγος είναι ότι έτσι θα βρίσκονται «με το μισό πόδι» στη διαδικασία επιδότησης. Αρκεί να έχουν υποβάλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις στην ώρα τους, ώστε να μην αποκλειστούν για τυπικούς λόγους.


Αν θα φτάσουν στην πηγή ή όχι, θα κριθεί τέλη της επόμενης εβδομάδος, αφού κλείσει η φάση των αιτήσεων. Τότε θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση που θα καθορίσει τα κριτήρια και τη βάση επιλογής των τελικών δικαιούχων. Η εμπειρία της Επιστρεπτέας 5 έδειξε ότι τα κριτήρια μπορεί και να είναι διαφορετικά από όσα ίσχυσαν στους προηγούμενους κύκλους. Χαμένοι εκ των πραγμάτων είναι μόνον όσοι δεν έχουν κάνει την αίτηση συμμετοχής.

Αντιθέτως, για παράδειγμα, στην Επιστρεπτέα 5 εντάχθηκαν τελικώς νεοσύστατες επιχειρήσεις με μηδενικό τζίρο, που σε όλους τους προηγούμενους κύκλους αποκλείονταν. Την επιδότηση όμως έλαβαν μόνον όσες είχαν κάνει ως τις 19 Ιανουαρίου την αίτηση συμμετοχής, παρότι θεωρείται άγνωστο τότε -ή και εντελώς απίθανο- αν θα περιληφθούν στους δικαιούχους επιδότησης.

Πρακτικά, αίτηση για να ενταχθούν στην Επιστρεπτέα 6 μπορούν να κάνουν και επιχειρήσεις που δεν έχουν πτώση τζίρου 20%. Αντιθέτως, όπως συνέβη και στην Επιστρεπτέα 5, μπορεί να κάνουν αίτηση και όσοι είχαν μεγαλύτερα κέρδη το 2020 μέσα στην πανδημία, παρά το 2019! Ακόμα και για αυτούς, ο αποκλεισμός τους από την Επιστρεπτέα 5 μπορεί να μην αποτελεί πρόκριμα για τον έκτο κύκλο, αφού τα τελικά κριτήρια επιλογής θα ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο, μετά τις αιτήσεις συμμετοχής και λίγες μέρες μόλις πριν ξεκινήσουν οι πληρωμές, τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου ενδεχομένως.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η πληρωμή δικαιούχων της Επιστρεπτέας 5. Λόγω και της κακοκαιρίας, την Τετάρτη πιστώθηκαν τελικώς 161,6 εκατ. ευρώ σε 11.707 πληττόμενες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ενώ το προσεχές διάστημα θα υπάρξει πληρωμή και των τελευταίων -ελάχιστων πια- δικαιούχων που παραμένουν σε εκκρεμότητα προς έλεγχο.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 359.691, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση ενίσχυση ύψους 1,23 δισ. ευρώ. Η μέση ενίσχυση ανά δικαιούχο διαμορφώνεται, περίπου, στα 3.408 ευρώ.

Συνολικά, η στήριξη των επιχειρήσεων μέσω των πρώτων 5 κύκλων του χρηματοδοτικού σχήματος, φτάνει πλέον στα 6,8 δισ. ευρώ και με την Επιστρεπτέα 6 θα αγγίζει τα 7,5 δισ. ευρώ συνολικά.

Πηγή (ΠΕ 18/2/21)

[Οι υπηρεσίες του eisodima.gr παρέχονται δωρεάν. Οι μόνοι πόροι του προέρχονται από τις διαφημίσεις.]

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ