2021-03-01 08:48:33
Φωτογραφία για Παναγία Επιβλέπουσα: Η θρυλική εικόνα επέστρεψε στη Θράκη!
Συγκίνηση σε χιλιάδες Θρακιώτες ανά τον κόσμο προκάλεσε η επιστροφή της ιερής εικόνας της Παναγίας Επιβλέπουσας στον τόπο της!

Μέλη της Επιτροπής Μνήμης 1821-2021 εντόπισαν πριν από μήνες το ιστορικό θρησκευτικό κειμήλιο σε κάποια γκαλερί του εξωτερικού και αμέσως κινητοποιήθηκαν, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα, ώστε να επαναπατριστεί η σπανιότατη αυτή εικόνα της Παναγίας, προτού βγει σε δημοπρασία και καταλήξει σε άγνωστα χέρια.

Οι υποστηρικτές της επιτροπής κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια και πολύ σύντομα κατάφεραν να εκπληρώσουν την αποστολή τους και να σκορπίσουν στη Θράκη χαρά και ελπίδα. Οι πληροφορίες που υπάρχουν για την ιερή εικόνα είναι ελάχιστες, ωστόσο η αξία της είναι ανεκτίμητη, καθώς αποτέλεσε τάμα φιλελλήνων εμπόρων της Ανατολικής Θράκης κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.

Από τη μοναδικότητα του ονόματός της, άλλωστε, εφόσον δεν υπάρχει άλλη εικόνα με την ίδια προσφώνηση, πιθανότατα διατηρούσε περίοπτη θέση στη λατρευτική ζωή των ορθόδοξων κατοίκων της περιοχής, ως αποτέλεσμα κάποιου θαυμαστού γεγονότος. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ελάχιστες πληροφορίες που διασώζονται, τη θαύμαζαν όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή πίστης.


Η εν λόγω εικόνα και πολλά ακόμα πολύτιμα κειμήλια βρέθηκαν σε βουλγαρικά χέρια, που τα οικειοποιήθηκαν. Κατόπιν, επί κομμουνιστικού καθεστώτος, όλα αυτά τα ιερά σκεύη κατέληξαν στο εξωτερικό και, δυστυχώς, συνοδεύονται με «νόμιμο τρόπο απόκτησης».

Την πεποίθηση ότι η εικόνα της Παναγίας θα αποτελέσει κεντρικό μουσειακό έκθεμα εξέφρασε το μέλος της επιτροπής, Γεώργιος Δεληγιαννίδης, τονίζοντας: «Βούλησή μας είναι να αποτελέσει κεντρικό έκθεμα στον μουσειακό χώρο που ετοιμάζουμε, στη θεματική ενότητα “Ορθοδοξία και 1821”, ώστε να μπορέσει το κοινό να θαυμάσει τη χάρη της».

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η ιερή εικόνα θα πλαισιώνεται και από διάφορες άλλες εικόνες από τον βίο μαρτύρων που βασανίστηκαν στα χέρια των Οθωμανών για την ορθόδοξη πίστη και την ελληνική καταγωγή τους. Η επιτροπή, με το σύνθημα «Το αυθεντικό 1821 είναι εδώ», καλεί όσους επιθυμούν να επικοινωνήσουν στο [email protected] και να στηρίξουν την προσπάθειά της με την παροχή οικογενειακών κειμηλίων.

Πηγή: iellada/thriskeia
paraklisi
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ