2021-03-06 19:18:38
Φωτογραφία για Από τη θάλασσα στη ξηρά, ο σιδηρόδρομος μετατρέπει τις μεταφορές μέσω των Βαλκανίων.
Πόσα γνωρίζουμε για τις σιδηροδρομικές συνδέσεις μεταξύ Ελλάδας, Βαλκανίων και Κεντρικής Ευρώπης; Τι γίνεται με τις συνδέσεις μεταξύ αυτών των περιοχών και της Κίνας μέσω των θαλάσσιων μεταφορών; Μπορεί να ακούγεται σαν μυθοπλασία, αλλά είναι αλήθεια: Η Ocean Rail Logistics, που εδρεύει στον Πειραιά, συνδέει τα Βαλκάνια με την καρδιά της Ευρώπης και από εκεί, μπορεί να μεταφέρει φορτίο στην Άπω Ανατολή.

Γράφει ο Νίκος Παπατόλιος

Το Land Sea Express, όπως είναι γνωστό, δεν είναι συνηθισμένη σιδηροδρομική υπηρεσία. Χρησιμοποιώντας το λιμάνι του Πειραιά ως βάση, ταξιδεύει μέσω Ελλάδας, Βόρειας Μακεδονίας και Σερβίας, για να φτάσει στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Αυστρία και την Τσεχική Δημοκρατία. Μεταφέρει εισαγόμενα φορτία από την Κίνα και άλλες χώρες της Άπω Ανατολής. Με την επιστροφή του από την Κεντρική Ευρώπη, το τρένο μεταφέρει ευρωπαϊκά προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια φορτώνονται σε τροφοδοτικά πλοία για να ταξιδέψουν στην Κίνα.


Όπως εξήγησε ο Dionysis Boulantzas, διευθυντής επενδύσεων και ανάπτυξης της Ocean Rail Logistics, η συγκεκριμένη εταιρεία είναι η μόνη που λειτουργεί και παρέχει υπηρεσίες σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών από τον Πειραιά στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Ωστόσο, το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι συνδυάζει τη θάλασσα και το σιδηρόδρομο, δημιουργώντας έναν νέο ευρασιατικό διάδρομο.

Cosco Shipping στον Πειραιά. Πηγή: Ocean Rail

Νέος αλλά δυνατός παίκτης

Η Ocean Rail ιδρύθηκε το 2017 και είναι θυγατρική της COSCO Shipping Group, η οποία κατέχει το λιμάνι του Πειραιά. Είναι μια εταιρεία χαρτοφυλακίου που κατέχει το 60 τοις εκατό της PEARL SA, του σιδηροδρομικού φορέα της Land Sea Express και του πρώτου μη κατεστημένου σιδηροδρομικού φορέα στην Ελλάδα. Το 2019 η Ocean Rail αγόρασε επίσης μερίδιο 15% στο σιδηροδρομικό τερματικό φορτίου - BILK Zrt., Μέλος του Rail Cargo Group (RCG) στη Βουδαπέστη και σημαντικό κόμβο logistics στην περιοχή CEE.

Συνδέει τον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της Piraeus με τερματικούς σταθμούς στα Σκόπια, Βελιγράδι, τερματικούς σταθμούς Rail Cargo Group στη Βουδαπέστη και Μπρατισλάβα, τον τερματικό σταθμό METRANS στο Dunajska Streda στη Σλοβακία και τον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων CTE στο Enns στην Αυστρία. Η διαδρομή της για τα Βαλκανικά δεν ακολουθεί έναν από τους επίσημους ευρωπαϊκούς διαδρόμους σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών (RFC). Όπως ανέλυσε ο Boulantzas, ακόμη και αν η Ελλάδα συνδέεται με το RFC 7 που περνά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, το κόστος για τη χρήση του θα μπορούσε να κάνει την υπηρεσία μη βιώσιμη. Κατά συνέπεια, η Ocean Rail χρησιμοποιεί έναν άλλο διάδρομο, γνωστό μεταξύ των χρηστών του ως Corridor X (Corridor Ten). Αυτό δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένο όνομα από την ΕΕ, αλλά ένα όνομα που χρησιμοποιείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.Διαδρομή Land Sea Express

Υψηλή συχνότητα και γρήγοροι χρόνοι

Ο προγραμματισμός των ταξιδιών της Land Sea Express βασίζεται στη ζήτηση για τα φορτία αποστολής που φτάνουν στον Πειραιά. Η εταιρεία δεν εκτελεί τρένα τακτικών γραμμών και, στη συνέχεια, έχει την απαραίτητη ευελιξία για να προσαρμόσει τα ταξίδια της. «Προς το παρόν, και βάσει των δυνατοτήτων του σιδηροδρομικού δικτύου, λειτουργούμε περίπου 31 έως 32 τρένα την εβδομάδα», δήλωσε ο Μπουλάντζας. Επιπλέον, η εταιρεία παρουσιάζει συνεχή ανάπτυξη. Ενδεικτικά, ξεκίνησε με 64 τρένα ετησίως και το 2020 κατέληξε με 1.300 τρένα. «Αυτό ισοδυναμεί με αύξηση περίπου 1.900 τοις εκατό. Υπάρχει ζήτηση, υπάρχουν εξελίξεις, και ελπίζουμε ότι θα αυξηθούμε περισσότερο εάν το κόστος χρήσης σιδηροδρόμων παραμείνει σε κανονικά επίπεδα », υπογράμμισε ο Μπουλαντζάς.

Επιπλέον, τα τρένα της Ocean Rail πραγματοποιούν πλήρη δρομολόγια μετ 'επιστροφής στον Διάδρομο X. Φτάνουν στην Κεντρική Ευρώπη γεμάτα, αλλά επιστρέφουν επίσης φορτωμένα τουλάχιστον κατά 80%, καθώς υπάρχει ζήτηση από την πλευρά της Κίνας για εξαγωγές. Το φορτίο που μεταφέρει το Land Sea Express είναι διαφορετικό, αλλά τα ηλεκτρονικά έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ηλεκτρονικές εταιρείες επιδιώκουν το συντομότερο δυνατό χρόνο διέλευσης και ο Πειραιάς το προσφέρει. Σε τελική ανάλυση, αυτό είναι το πιο ισχυρό ανταγωνιστικό χαρακτηριστικό του Πειραιά: οι σχετικά σύντομοι χρόνοι διέλευσης από την Ασία στην Ευρώπη και οι ακόμη ταχύτεροι χρόνοι διέλευσης από το λιμάνι προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα, το φορτίο που προέρχεται από την Ασία θα μπορούσε να φτάσει στην Ουγγαρία ή στην Τσεχική Δημοκρατία συνολικά σε 25-26 ημέρες, από το λιμάνι προέλευσης έως τη ράμπα προορισμού.

Μελλοντική επέκταση

Οι αριθμοί της Ocean Rail μπορεί να ακούγονται αισιόδοξοι. Ωστόσο, ο Dionysis Boulantzas εξήγησε ότι η εταιρεία παραμένει ταπεινή και επικεντρώνεται στον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό. «Ειδικά υπό αυτές τις συνθήκες με την πανδημία, δεν θέλουμε να αναλάβουμε περιττούς κινδύνους. Προτιμούμε μικρά αλλά σταθερά βήματα », είπε. Ωστόσο, η εταιρεία εξακολουθεί να έχει κάποιες φιλοδοξίες. Για παράδειγμα, θα ήθελε να συνδεθεί με τερματικά που βρίσκονται στα νότια της Γερμανίας ή της Πολωνίας.

Επιπλέον, ένας εμπορευματικός διάδρομος Βορρά-Νότου δεν θα ήταν κάτι που παραβλέπεται. Η Ocean Rail είχε θεωρήσει στο παρελθόν να δημιουργήσει έναν τέτοιο διάδρομο μεταξύ Πειραιά και Duisport, και παρόμοια σχέδια ενδέχεται να επανεμφανιστούν σύντομα. Επιπλέον, η εταιρεία παρακολουθεί επίσης τις διατροπικές επιλογές και θα μπορούσε να ασχοληθεί με χύμα φορτία στο μέλλον. Όλα εξαρτώνται από τη ζήτηση προϊόντων από ναυτιλιακές εταιρείες, σε κάθε περίπτωση. Η εταιρεία θα κάνει το επόμενο βήμα, ακολουθώντας τις ανάγκες των πελατών της.

Με μια πιο ρεαλιστική προοπτική, η εταιρεία σχεδιάζει μερικά ακόμη σχέδια: κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου του 2021, θέλει να ξεκινήσει μια απευθείας και σταθερή σιδηροδρομική σύνδεση από τον Πειραιά προς τη Βουλγαρία, με ένα ή δύο εβδομαδιαία ταξίδια. Τέλος, όσον αφορά το Land Sea Express, η Ocean Rail αναμένει την ολοκλήρωση των αναβαθμίσεων υποδομής στη γραμμή μεταξύ Βουδαπέστης και Βελιγραδίου. «Αποτελεί ένα εμβληματικό έργο για τη διαδρομή που θα την κάνει πολύ πιο γρήγορη», δήλωσε ο Μπουλάντζας.

Εμπόδια

Φυσικά, όπως και κάθε άλλη σιδηροδρομική υπηρεσία, το Land Sea Express δεν μπορούσε να αποφύγει προβλήματα κατά την ανάπτυξή του. Μεταξύ των εμποδίων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει είναι η έλλειψη επαρκών υποδομών, ειδικά στα ελληνικά μέρη της διαδρομής. Ο Μπουλάντζας είπε ότι η πρώτη προτεραιότητα της Ocean Rail είναι η πλήρης ηλεκτροδότηση της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ του τερματικού σταθμού Ikonio στον Πειραιά και της συνοριακής διέλευσης Ιδομένης με τη Βόρεια Μακεδονία.

Το ίδιο ισχύει για τη διαδρομή μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της συνοριακής διέλευσης της Κουλάτας με τη Βουλγαρία. Η αναβάθμιση της υποδομής θα διευκολύνει καταρχάς τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές μέσω της Ελλάδας, θα μειώσει το αποτύπωμα CO2 της Ocean Rail και θα αυξήσει τη χωρητικότητά της. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος έως ότου το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο ηλεκτροδοτηθεί πλήρως.

Επίτευξη πλήρους δυναμικού

Η Ελλάδα και ο Πειραιάς αναπτύσσονται ραγδαία και μετατρέπονται σε πύλη μεταφορών της Ευρασίας. «Βλέπουμε τους εταιρικούς γίγαντες ηλεκτρονικών να επιλέγουν τον Πειραιά ως σημείο εισόδου για την Ευρώπη και ως κέντρο logistics για αποθήκευση και διανομή σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Από την εμπειρία μας, από το 2014, βλέπουμε μια ανοδική πορεία », σχολίασε ο Μπουλάντζας.

Τα τρένα της Ocean Rail στο λιμάνι του Πειραιά. Πηγή: Ocean Rail

Ο Πειραιάς συνδέεται με όλα τα βασικά λιμάνια της Κίνας με μητρικά και τροφοδοτικά σκάφη. Επιπλέον, συνεργάζεται με το λιμάνι της Ριέκα (Κροατία), από όπου υπάρχει μια άλλη σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βουδαπέστη και το Βελιγράδι ως μέρος του Land Sea Express. Υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για τρένα, που σημαίνει ότι οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές επιτυγχάνουν τελικά τον αναγκαίο και άξιο χώρο στην περιοχή.

Όπως κατέληξε ο Μπουλάντζας: «Οι πύλες και οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες του Πειραιά αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση και τώρα είναι η ώρα, ακόμη και για όσους χρησιμοποιούν πιο παραδοσιακές διαδρομές για να εξοικειωθούν με το Land Sea Express. Παρουσιάζουμε ένα αναπτυξιακό δυναμικό και όλοι όσοι είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αυτό το ταξίδι είναι ευπρόσδεκτοι ».

https://www.railfreight.com/corridors/2021/03/05/from-sea-to-land-rail-transforms-transport-through-the-balkans/

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ