2021-03-07 07:25:09
Φωτογραφία για Ν. Τσαλικίδης: Εντός 2021 η δημοπράτηση της γέφυρας Κομψάτου. Έγκριση από τον ΟΣΕ.
Ούτε σύγχρονη γέφυρα ούτε φράγμα έχει ο ποταμός Κομψάτος κι ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης ευελπιστεί πως τα επόμενα χρόνια θα κατασκευαστεί και η γέφυρα και το φράγμα, όπως προανήγγειλε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm.

«Πάμε καλά», είπε για την από τον Σεπτέμβριο του ’17 πεσμένη γέφυρα, χαρακτηρίζοντας το έργο «ταλαιπωρημένο» και θυμίζοντας: «η γραφειοκρατία το έχει δοκιμάσει, το έχει ταλαιπωρήσει, πήγα στην Αθήνα ο ίδιος για να πάρω έγκριση από τον ΟΣΕ, για να προχωρήσει η διαδικασία της δημοπράτησης, διότι επί τέσσερις μήνες δεν αποφάσιζε ο ΟΣΕ να γνωμοδοτήσει σχετικά για την ανέγερση νέας γέφυρας». Ως προς τον χρονικό ορίζοντα κατασκευής νέας γέφυρας, είπε: «θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο, εισάγεται την επόμενη εβδομάδα στην Οικονομική Επιτροπή η οριστική μελέτη προς έγκριση, με σκοπό στην επόμενη περίοδο, μέχρι τέλος του πρώτου εξαμήνου, να έχει γίνει δημοπράτηση του έργου. Στόχος να έχουμε ανάδοχο και να ξεκινήσουν εργασίες μέσα στο 2021». Θυμίζουμε πως με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η νέα γέφυρα θα χτιστεί στο ίδιο σημείο με την υπάρχουσα-πεσμένη.


Μελέτες για το φράγμα Κομψάτου

Σε προπαρασκευαστικό επίπεδο βρισκόμαστε ακόμη όσον αφορά την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Κομψάτο. Όπως έχει καταγράψει ο «Χ» πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δαπανηρό εγχείρημα, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 200εκ ευρώ, το οποίο βουλευτές και περιφέρεια διεκδικούν και μέσω της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης.

«Το φράγμα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή μας. Θα εξυπηρετήσει πάνω από 300.000 στρέμματα κάμπου, οπότε θα λύσει κι ένα σοβαρό πρόβλημα άρδευσης των καλλιεργειών στην περιοχή, θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος της αγροτικής καλλιέργειας», είπε γενικότερα για την ανάγκη κατασκευής του φράγματος ο αντιπεριφερειάρχης. Σε άλλη αποστροφή του χαρακτήρισε το έργο πρώτο στην ατζέντα διεκδικήσεων της ΠΕ Ροδόπης και της Περιφέρειας ΑΜΘ, το οποίο έθεσε κι ο ίδιος κατ’ ιδίαν στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Η μεγάλη του δαπάνη μπορεί να καλυφθεί, εκτιμά ο αντιπεριφερειάρχης, είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), είτε με άλλο τρόπο. Ρόλος της Αντιπεριφέρειας, σύμφωνα με τον κο Τσαλικίδη, είναι ο εξής: «εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε και το κάνουμε, είναι προσπαθούμε να ωριμάσει όσο γίνεται η περιβαλλοντική μελέτη», βήμα στο οποίο βρισκόμαστε αυτό το διάστημα.

xronos.gr

sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ