2021-03-12 19:54:29
Φωτογραφία για Ευρώπη: Αυτές είναι οι αμαξοστοιχίες με τις πιο εντυπωσιακές κλινάμαξες.
Τα τρένα με κλινάμαξες είναι η επιτομή τού «απολαμβάνω τη διαδρομή», παρόλο που στις μέρες μας είναι σχεδόν ξεχασμένα

Σαν τα ταξίδια με τρένα, δεν έχει. Βελούδινες μυρωδιές, ο ήχος της διαδρομής σαν τραγούδι μαυλιστικό, η θέα από τα παράθυρα που όλο μετακινείται χορεύοντας ανάμεσα σε τοπία επαναλαμβανόμενα.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν πολλές γραμμές ακόμα που προσφέρουν αυτή την «ποιητική άνεση» στην Ευρώπη, γι’ αυτό και αξίζει να προσαρμόσετε κάποια φορά το ταξίδι σας ανάλογα, ώστε να συμπεριλάβετε και μια τέτοια εμπειρία. Πότε; Όταν μπορέσουμε να ξαναταξιδέψουμε, φυσικά.

Το ταξίδι με το τρένο, άλλωστε, δεν είναι μόνο πιο φιλικό προς το περιβάλλον, σε σύγκριση με το αεροπλάνο, και πιο οικονομικό, αλλά και ανεπιφύλακτα ο πιο ρομαντικός τρόπος για να ταξιδέψουμε.

Η περιπέτεια ξεκινά

1. Διαδρομή από το Λονδίνο στο Fort William με το τρένο της Καληδονίας


Το ιδανικό αντίδοτο μετά από ένα Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα της Αγγλίας, υπερφορτωμένο από επισκέψεις σε μουσεία και τοπικές νοστιμιές στις θορυβώδεις αγορές του Λονδίνου, είναι οπωσδήποτε ένα ταξίδι με το τρένο της Καληδονίας, το οποίο μεταφέρει τους επιβάτες του στις ομορφιές των Υψιπέδων της ορεινής Σκωτίας. Κλείνοντας ένα διπλό δωμάτιο ή μια καμπίνα πρώτης θέσης, αποκτά κανείς πρόσβαση στο lounge βαγόνι του τρένου, στο οποίο σερβίρονται σκωτσέζικες και λονδρέζικες παραδοσιακές μπύρες, σαμπάνια, αλλά και μία πληθώρα από ουίσκι.

Η πρώτη θέση παρέχει, επίσης, βραδινό γεύμα, φτιαγμένο με υπερηφάνεια από αυθεντικά σκωτσέζικα υλικά, βιώσιμης προέλευσης. Οι πρωινοί τύποι ανταμείβονται από το θέαμα της ανατολής του ηλίου που ξεπροβάλλει από τις λίμνες ανάμεσα στα βουνά, λίγο πριν φτάσεουν στο Fort William, που βρίσκεται στους πρόποδες του Ben Nevis, του ψηλότερου βουνού των βρετανικών νήσων.

2. Από το Παρίσι στη Βενετία με το τρένο της εταιρείας Thello

Αυτή η διαδρομή έχει έναν αέρα Grand Tour, αφού ξεκινάμε από μια πόλη με μεγάλες λεωφόρους και πολιτιστικά café και καταλήγουμε να ξυπνάς στη μαγευτική, πλωτή πόλη της Βενετίας. Δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός πως το εστιατόριο του τρένου με τα παραδοσιακά ιταλικά και γαλλικά πιάτα είναι στο επίκεντρο της προσοχής των επιβατών. Ξαπλώνοντας στο κρεβάτι, οι χιονισμένες Άλπεις ξεγλιστρούν αθόρυβα καθώς το τρένο απομακρύνεται, με την ανατολή του ηλίου να καθρεπτίζεται στις λίμνες της Ιταλίας. Η premium καμπίνα περιλαμβάνει και δωρεάν πρωινό, ώστε κατευθείαν με την άφιξηστη Βενετία να είστε χορτάτοι κι έτοιμοι να εξερευνήσετε με το φως του ήλιου τον λαβύρινθο των καναλιών της πόλης και τα πλούσια διακοσμημένα παλάτια της.

3. Από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη με το τρένο Red Arrow (Κόκκινο Τόξο)

Μεγαλοπρέπεια και άνεση

Αν οι λέξεις «ρωσικό τρένο με κλινάμαξα» σας φέρνουν στο μυαλό εικόνες από πολυτελείς κόκκινες κουρτίνες, άσπρα τραπεζομάντηλα και πολλά… κρόσσια, τότε το Κόκκινο Τόξο θα μετατρέψει τη φαντασία σας σε πραγματικότητα. Σε μια καμπίνα της πρώτης θέσης συμπεριλαμβάνονται, εκτός από κλινοσκεπάσματα και εφημερίδες, όλα τα γεύματα, ενώ, αν ψάχνετε για ακόμα πιο μοντέρνες παροχές, στις VIP καμπίνες θα βρείτε τηλεόραση και air-condition. Το Κόκκινο Τόξο είναι από τα πιο φημισμένα τρένα της Ρωσίας και έχει ακόμα και δικό του θεματικό τραγούδι, που παίζει πριν την αναχώρησή του από τη Μόσχα. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο μεταφέρει τους επιβάτες από την πρωτεύουσα της χώρας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και πολιτιστικό κέντρο, την Αγία Πετρούπολη. Αφήνοντας στην άκρη το γεγονός πως το δρομολόγιο του τρένου ξεκινάει και καταλήγει σε δύο από τις πιο πλούσιες πολιτισμικά πόλεις, είναι και το ιδανικότερο μέσο χερσαίας μεταφοράς στη Ρωσία, αφού η διαδρομή από μόνη της είναι μια υπέροχη εμπειρία.

4. Από το Ελσίνκι στο Kemijärvi με το Εξπρές του Αη-Βασίλη

Η διαδρομή του συγκεκριμένου δρομολογίου ξεκινάει από την πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι-αξίζει μια επίσκεψη στο Kamppi, το Παρεκκλήσι της Σιωπής, αντιπροσωπευτικό δείγμα της σκανδιναβικής αρχιτεκτονικής. Από εκεί, το τρένο φεύγει σαν άνεμος βόρεια, προς τη Λαπωνία. Η πιο σημαντική στάση είναι στο Ροβανιέμι, στο σπίτι του Άη-Βασίλη, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε και τον ίδιο και τους ταράνδους του, στο Πάρκο του Αη-Βασίλη. Τελικός προορισμός είναι το Kemijärvi, ιδανικό μέρος για περπάτημα και εξερεύνηση στη φύση, ιδιαιτέρως στην περιοχή της όμορφης λίμνης Kemijärvi.

Ανάλογα με το πότε θα αποφασίσετε να πάτε, η διαδρομή θα σας προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες, εξαιτίας της σημαντικής διαφοράς στη διάρκεια της μέρας, το χειμώνα και το καλοκαίρι.

5. Από το Λονδίνο στη Βενετία με την Ταχεία της Ανατολής, του Σίμπλον (Simplon Orient Express)

Πολλοί είναι εκείνοι που ταξίδεψαν με το συγκεκριμένο τρένο, χωρίς να συνειδητοποιήσουν πως αυτό είναι το περίφημο Οριάν Εξπρές από το Λονδίνο στη Βενετία, στο οποίο έλαβε χώρα το περίφημο έγκλημα της Αγκάθα Κρίστι.

Παρόλο που οι επιβάτες του σίγουρα περιμένουν ένα λιγότερο τραγικό τέλος στη διαδρομή τους, το μυθιστόρημα δεν παύει να προσθέτει στο ήδη πολυτελές ταξίδι ακόμα περισσότερο ρομαντισμό και αίγλη. Κατά τη διάρκεια των 36 ωρών που διαρκεί η διαδρομή, καθίστε στο κομψότατο, αυτοαποκαλούμενο «πρότυπο της art deco διακόσμησης», άνετο σαλόνι, με τις μπροκάρ κουρτίνες και τον απαλό φωτισμό.

Το Champagne-bar της αμαξοστοιχίας σας στέλνει κατευθείαν πίσω στην πολυτάραχη δεκαετία του 1920, ενώ στο εστιατόριο του τρένου θα απολαύσετε τοπικές λιχουδιές, όπως τον Αστακό της Βρετάνης. Την τιμή του δρομολογίου, που είναι 4500 ευρώ, σίγουρα δεν τη λες οικονομική. Συμπεριλαμβάνει, όμως, brunch συνοδευόμενο από ένα Bellini (κοκτέιλ φτιαγμένο με prosecco και ροδάκινο πουρέ ή νέκταρ, με προέλευση από τη Βενετία) διασχίζοντας την πόλη Κεντ, δείπνο τεσσάρων πιάτων με την άφιξή σου στη Γαλλία, πρωινό με θέα τις Άλπεις και απογευματινά γλυκίσματα, κοντοζυγώνοντας στα σαγηνευτικά νερά της λιμνοθάλασσας της Βενετίας.

Με τέτοια διαδρομή, τύφλα να’ χουν οι προορισμοί μας!

6. Από το Τροντχάιμ στο Μπόντο με τη Νορβηγική γραμμή

Το σημείο εκκίνησης της συγκεκριμένης γραμμής είναι το Τροντχάιμ, που ήταν η πρωτεύουσα της Νορβηγίας την εποχή των Βίκινγκ και φιλοξενεί το μεγαλύτερο μεσαιωνικό σκανδιναβικό κτήριο, τον περίτεχνα σκαλισμένο καθεδρικό ναό στο Νένταρος. Η διαδρομή καταλήγει στο Μπόντο. Εδώ, μπορείτε να βρείτε φέριμποτ για τα νησιά Λόφοτεν, όπου θα αντικρίσετε μικρές κόκκινες καλύβες ψαράδων να στέκονται πάνω σε χιονισμένα βράχια. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο συμπεριλαμβάνεται στη νορβηγική κάρτα διαδρομών Ιnterrail και μπορεί να πραγματοποιηθεί ως μέρος ενός μεγαλύτερου ταξιδιού.

7. Από το Ίνσμπρουκ στην Κολωνία με το Nightjet

Καθαριότητα και μινιμαλισμός για ένα ταξίδι ασφαλές, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις

Καθαριότητα και σύγχρονες ανέσεις είναι αυτά που χαρακτηρίζουν αυτό το τρένο. Από το Ίνσμπρουκ στις Τιρολέζικες Άλπεις -ιδανικό μέρος για πεζοπορία ή ορειβασία κατά μήκος της Via Ferrata-, αυτή η διαδρομή οδηγεί κατευθείαν στη Γερμανία, με τερματικό σταθμό την Κολωνία. Παίρνοντας τη συγκεκριμένη γραμμή, αξίζει να ξυπνήσετε νωρίς το πρωί, καθώς το τρένο ακολουθεί τις γραμμές της Κοιλάδας του Ρήνου, που είναι γνωστή για τα κάστρα και τους αμπελώνες της. Οι κλινάμαξες του τρένου διαθέτουν πολυτελείς κουκέτες με ιδιωτικό μπάνιο. Η κράτηση ενός κουπέ στην κλινάμαξα σού προσφέρει επίσης ποτό καλωσορίσματος, υπηρεσία εφημερίδων, είδη υγιεινής και πρωινό. Τα πάντα στο τρένο χαρακτηρίζονται από τη διακριτική και αθόρυβη αποτελεσματικότητα των Αυστριακών.

in.gr με πληροφορίες από το FollowGeorge.gr

sidirodromikanea
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ