2021-03-21 13:31:40
Φωτογραφία για ΗΡΩΕΣ 1821-ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΚΡΕΣΤΑΣ ή ΠΑΠΑΡΣΕΝΗΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ
ΗΡΩΕΣ 1821-ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΚΡΕΣΤΑΣ ή ΠΑΠΑΡΣΕΝΗΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

  O Αρσένιος (Παπαρσένης) Κρέστας ήταν κληρικός. Γεννήθηκε το 1770 στο Κρανίδι Αργολίδας και κατά την βάπτιση του έλαβε το όνομα Αλέξανδρος, πατέρας του ονομάζετο Γεώργιος Κρέστας. Ήταν ευφυής, αγάπησε τα γράμματα και την εκκλησία. 15χρονος πήγε στην Αίγινα και εργάστηκε σε έναν έμπορο, ακολούθως πήγε στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής του Πόρου, όπου έγινε αρχικά δόκιμος μοναχός και αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος ονομασθείς Αρσένιος και όταν έγινε ιερέας διορίστηκε εφημέριος στην ιδιαιτέρα πατρίδα του. Εξελέγη ηγούμενος της μονής Ζωοδόχου Πηγής Κοιλάδα και παράλληλα φοίτησε στη σχολή της Δημητσάνας και μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία.

 Όταν άρχισε η επανάσταση στη Πελοπόννησο, ο Αρσένιος ορίστηκε την 25 Μαρτίου 1821 με απόφαση πληρεξουσίων της Αργολίδος και των γειτονικών νησιών αρχηγός των Στρατιωτικών δυνάμεων Κρανιδίου της Επιδαύρου και της Ερμιονίδος.


 Την 2α Απριλίου 1821, μαζί με τους άνδρες του Μπόταση και επικεφαλής περίπου 600 Κρανιδιωτών, συμμετείχε στην πολιορκία του Ναυπλίου. Όταν εισέβαλε στην Πελοπόννησο ο Μουσταφά μπέης Κεχαγιάς τον Απρίλιο του 1821, για να λύσει την πολιορκία της Τριπολιτσάς, ο Παπαρσένης μαζί με άλλους οπλαρχηγούς πρόταξαν άμυνα στον ποταμό Ξηριά του Άργους. Αφού δεν μπόρεσαν να κρατήσουν αυτή τη θέση, μαζί με πολλούς άοπλους και γυναικόπαιδα κατέφυγε στο μοναστήρι της Παναγίας Κατακεκρυμμένης ή Πορτοκαλούσας κοντά στο Άργος όπου πολιορκήθηκε από τους Τούρκο-αλβανούς. Επειδή δεν υπήρχαν τροφές και άλλα εφόδια, είπε στους υπόλοιπους να παραδοθούν ενώ ο ίδιος με το ξίφος στο χέρι έκανε έξοδο και διέφυγε.

 Μετά την αναχώρηση του Μουσταφά Μπέη για την Τρίπολη, πολιόρκησε μαζί με άλλους Κρανιδιώτες πάλι το Ναύπλιο Όταν το 1822 οι Πελοποννήσιοι με αρχηγό τον Νικήτα εκστράτευσαν στην Αν. Στερεά, ο Αρσένιος τον ακολούθησε και ανδραγάθησε στις μάχες της Στυλίδας και της Αγίας Μαρίνας. Όταν ο Δράμαλης εισέβαλε στην Πελοπόννησο, ο Αρσένιος συμμετείχε στις διάφορες μάχες για να εμποδιστεί η στρατιά του Δράμαλη, να κινηθεί προς Πάτρα για ανεφοδιασμό. Σε μία από αυτές, στην περιοχή του Αγίου Σώστη των Δερβενακίων, δύναμη των Τούρκων κατάφερε να βρεθεί στα νώτα των ανδρών του Παπαρσένη και του Νικηταρά. Ο Παπαρσένης σκοτώθηκε στη μάχη, ενώ ο Νικηταράς κατάφερε να ξεφύγει.

 Οι Τούρκοι έκοψαν τα κεφάλια του Αρσένη και ενός ονόματι Σπανού από το Κρανίδι. Ο Τούρκος που μετέφερε τα κεφάλια καταδιώχτηκε από τον Φωτάκο, αλλά ο τούρκος για να σωθεί πέταξε τα όπλα του και τα δύο κεφάλια τα οποία είχαν δέσει από τα μαλλιά. Ο Φωτάκος τα περισυνέλεξε τις δύο κεφαλές και τις μετέφερε στον Άγιο Σώστη όπου ετάφησαν με τιμές την 28 Νοεμβρίου 1822
πηγή
proskynitis
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ