2021-03-23 00:23:54
Φωτογραφία για Νέα δεδομένα για το άνοιγμα καταστημάτων, εστίασης και σχολείων – Ποιες ημερομηνίες έχουν πέσει στο τραπέζι
Στο πότε θα γίνει η άρση του lockdown σε μια σειρά από δραστηριότητες, όπως εκπαίδευση, εστίαση και λιανεμπόριο, με τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορωνοϊό  εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον των επομένων ημερών.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Τα καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν ανάλογα με τα κρούσματα είτε:

α στις 29 Μαρτίου με click away για παραλαβή προϊόντων με ραντεβού από το κατάστημα και SMS που θα ισχύει για τρεις ώρες και μόνο για μία φορά την ημέρα, είτε

β. στις 5 Απριλίου.

Σε μία παραλλαγή του σχεδίου, τα ψώνια θα επιτραπούν μόνο εντός του Δήμου διαμονής. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι να ανοίξουν και να μη χρειαστεί να ξανακλείσουν.

ΣΧΟΛΕΙΑ

Ο δεύτερος μεγάλος στόχος είναι να ανοίξουν τα σχολεία:

α. Τα Γυμνάσια – Λύκεια στις 12 Απριλίου

β. Τα Δημοτικά στις 19 Απριλίου (για μάθημα μόνο μία εβδομάδα δηλαδή πριν τις διακοπές του Πάσχα)


ΕΣΤΙΑΣΗ

Για την εστίαση ο στόχος παραμένει να ανοίξουν καφέ και εστιατόρια στις 19 Απριλίου σε εξωτερικούς χώρους, με την προσδοκία ότι στον ένα μήνα που απομένει ο αριθμός των κρουσμάτων θα επιτρέψει την επαναλειτουργία τους.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΝΟΜΟ ΣΕ ΝΟΜΟ

Για τη μετακίνηση από Νομό σε Νομό ο σχεδιασμός είναι να επιτραπεί από τη Δευτέρα 26 Απριλίου αλλά ακόμη είναι νωρίς να ειπωθεί κάτι τέτοιο.

Στο μεταξύ, συνεχίζει να είναι ασφυκτική η πίεση στην Αττική, όπου καταγράφονται για ακόμα μία ημέρα τα περισσότερα νέα κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης θετικότητας (δηλαδή ο λόγος κρουσμάτων προς αριθμό τέστ) εκτινάχθηκε χθες Δευτέρα στο 12,1%.

Αν και ο δείκτης αυτός δεν είναι απολύτως αντιπροσωπευτικός, καθώς εξαρτάται ευθέως από τον αριθμό των τεστ, δεν παύει να είναι ανησυχητικός. Σημειώνεται ότι προχθες Κυριακή ο αντίστοιχος δείκτης ήταν 8,38%.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.707, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 238.830 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 79 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.075 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 69, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.531 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 681 (66.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 80.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.592 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 394 (ημερήσια μεταβολή -23.05%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 472 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Οι περισσότερες από τις νέες μολύνσεις που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 22/03 αφορούν στην Αττική, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας με 801 κρούσματα σε 24 ώρες.

Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:

Ανατολική Αττική:93  κρούσματα

Βόρειος Τομέας Αθηνών:91  κρούσματα

Δυτική Αττική:71  κρούσματα

Δυτικός Τομέας Αθηνών:120 κρούσματα

Κεντρικός Τομέα Αθηνών:212 κρούσματα

Νήσων:13  κρούσματα

Νότιος Τομέας Αθηνών:70  κρούσματα

Πειραιώς:131  κρούσματα

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 130 νέες μολύνσεις και στην Αχαΐα 116.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ