2021-03-30 14:01:38
Φωτογραφία για Το Connecting Europe Express θα γιορτάσει το έτος των σιδηροδρόμων στις ράγες, συνδέοντας τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ένα ειδικό τρένο πρόκειται να ταξιδέψει σε ευρωπαϊκές γραμμές από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το «Connecting Europe Express» θα είναι το εμβληματικό έργο για τον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμων.

Νίκος Παπατόλιος

Θα διασχίσει την ήπειρο, συνδέοντας τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θα δείξει ένα κρίσιμο μήνυμα: ότι ο σιδηρόδρομος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των ευρωπαϊκών μεταφορών. Η μοναδική πρωτοβουλία θα προκύψει από τη συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής της ΕΕ και των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων, ενώ η Κοινότητα Ευρωπαϊκών Εταιρειών Υποδομών και Σιδηροδρόμων (CER) θα συντονίσει ολόκληρη την προσπάθεια.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στις 29 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της επίσημης διάσκεψης έναρξης του τρένου. Όπως σχολίασε η Επίτροπος Μεταφορών, Adina Valean: «Το Connecting Europe Express θα είναι ένα πραγματικό, απτό παράδειγμα της δύναμης των σιδηροδρόμων να συνδεθούν». Με τον ίδιο τόνο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ομοσπονδιακών σιδηροδρόμων της Αυστρίας, Andreas Matthä, τόνισε τη σημασία του έργου, καθώς αποδεικνύει την ισχυρή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών, αντικατοπτρίζοντας τη σημασία του σιδηροδρομικού τομέα.


Διοχέτευση του μηνύματος

Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα έχουν από πρώτο χέρι την ευκαιρία να βιώσουν και να κατανοήσουν τους συλλογικούς σιδηροδρομικούς στόχους μέσω του Connecting Europe Express. Αρκετές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε κάθε στάση που θα κάνει η αμαξοστοιχία, κοινοποιώντας την έξυπνη και βιώσιμη σιδηροδρομική συμβολή στην κυκλοφορία επιβατών και εμπορευμάτων.

Ο ενοποιητικός χαρακτήρας του έργου είναι εμφανής αφού θα περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά μέρη, όπως σιδηροδρομικούς φορείς και διαχειριστές υποδομής, ενώ ταυτόχρονα θα αξιοποιεί πλήρως το τροχαίο υλικό, την πρόσβαση στην πίστα και το προσωπικό. Όπως υπογραμμίζει η CER, η πρωτοβουλία θα είναι μια «μαζική οργανωτική άσκηση που θα δείξει το πνεύμα της καλής συνεργασίας μεταξύ των σιδηροδρομικών εταιρειών και την προθυμία τους να συμβάλουν στις προσπάθειες ευαισθητοποίησης σχετικά με το μέλλον της κινητικότητας στην Ευρώπη».

Επενδύσεις για το μέλλον

Θα υπάρξει ανάγκη για τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές σε αρκετούς ιστότοπους για να διευκολυνθεί ολόκληρο το ταξίδι. Επιπλέον, η βελτίωση των υποδομών θα αποδείξει επίσης ότι οι σιδηροδρομικές επενδύσεις μπορούν να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του δικτύου ΔΕΔ-Μ και να επιτύχουν τους στόχους της ΕΕ για την αειφόρο και έξυπνη κινητικότητα.

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις μικρότερης κλίμακας για την πραγματοποίηση του «Connecting Europe Express» θα μοιάζουν με τις επενδύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη των ευρωπαϊκών σιδηροδρομικών στόχων του 2050 για τον τριπλασιασμό και τον διπλασιασμό των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών, αντίστοιχα. Κατά συνέπεια, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσουμε να κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση και να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι ο σιδηρόδρομος μπορεί και θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις του.

railfreight.com/railfreight/2021/03/30/connecting-europe-express-will-celebrate-the-year-of-rail-on-tracks/

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης

sidirodromikanea
sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ