2021-04-12 10:16:38
Φωτογραφία για Αντιμετωπίστε την ψηφιακή κούραση των ματιών



 

Από τον κ. Ηλία Φελέκη, Χειρουργό Οφθαλμίατρο

Δεδομένης της έξαρσης του κορωνοϊού, τόσο η τηλεκπαίδευση, όσο και η τηλεργασία, έγιναν απαραίτητες στη ζωή των ανθρώπων, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Ωστόσο, η μεγάλη έκθεση στην οθόνη του υπολογιστή, του κινητού, του tablet ή οποιασδήποτε ηλεκτρονικής συσκευής, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη κόπωση στα μάτια μας. Αυτό συμβαίνει, καθώς η χρήση της οθόνης μειώνει σημαντικά τη συχνότητα με την οποία «ανοιγοκλείνoυμε» τα μάτια μας, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή τους λίπανση και την αίσθηση ξηρότητας.

Έρευνες έδειξαν  ότι το 59% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν συστηματικά υπολογιστές και ψηφιακές συσκευές εμφανίζουν συμπτώματα «ψηφιακής κούρασης» των ματιών.





Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν περιλαμβάνουν: το πόσο κοντά είμαστε στην οθόνη, τη συχνότητα και τη διάρκεια χρήσης ψηφιακών συσκευών και τον βαθμό έκθεσης στο μπλε φως, που εκπέμπεται από τις οθόνες.

Το 65% των παιδιών και των εφήβων περνούν δύο ή περισσότερες ώρες την ημέρα μπροστά από μία ψηφιακή συσκευή, παρά το γεγονός ότι το 77% των γονέων αναφέρει ότι είναι από αρκετά έως πολύ ανήσυχοι, για τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών συσκευών στα μάτια των παιδιών.

Ο πονοκέφαλος, τα πρησμένα και κόκκινα μάτια ή τα υγρά και ξηρά ματιά, η δυσκολία στη συγκέντρωση, η θολή ή ακόμη και διπλή όραση και η αυξημένη ευαισθησία στο φως είναι μερικά από συχνότερα συμπτώματα.

Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών δεν πρέπει να θεωρείται ένα αναγκαίο κακό της τεχνολογίας.. Υπάρχουν λύσεις για να περιοριστεί αυτό το νέο φαινόμενο. Η μείωση του χρόνου έκθεσης σε οθόνες, όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι μία προφανής λύση.

Υπάρχουν όμως και άλλες καθημερινές συνήθειες, για να προστατεύσετε την υγεία των ματιών σας.

·         Χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα: τα τεχνητά δάκρυα ανακουφίζουν από την ξηρότητα των οφθαλμών. Εάν τα μάτια σας αρχίσουν να σας ενοχλούν, χρησιμοποιείστε οφθαλμικές σταγόνες μίας χρήσης με υαλουρονικό νάτριο και εκχύλισμα χαμομηλιού, όπως για παράδειγμα τις οφθαλμικές σταγόνες Newsept eyes, οι οποίες βοηθούν στη συμπλήρωση της λίπανσης των ματιών. Το υαλουρονικό νάτριο θεωρείται ο καλύτερος ενυδατικός παράγοντας, ενώ το εκχύλισμα χαμομηλιού έχει καταπραϋντικές ιδιότητες.

 

Το Νewsept eyes ανακουφίζει τα μάτια από την ξηρότητα, το αίσθημα ξένου σωματιδίου, την κούραση από την παρατεταμένη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, την παρατεταμένη οδήγηση, την έντονη μελέτη, τη χρήση φακών επαφής, τον ερεθισμό των οφθαλμών που προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και την ξηροφθαλμία.

 

·          «Ανοιγοκλείνετε» συχνά τα μάτια σας: είναι σημαντικό να «ανοιγοκλείνετε» τα μάτια σας τουλάχιστον 5-6 φορές το λεπτό, έτσι ώστε η επιφάνεια των ματιών να διατηρείται καθαρή και υγρή. Ενώ το άνοιγμα και κλείσιμο των ματιών συμβαίνει κυρίως ακούσια, ίσως χρειαστεί να το κάνετε πιο συχνά, όταν έχετε ξηροφθαλμία.

·         Εφαρμόστε τον κανόνα του 20-20-20: για την αντιμετώπιση της κόπωσης των ματιών υπάρχει ένας γνωστός κανόνας. Κάθε 20 λεπτά λοιπόν, θα πρέπει να κάνετε 20 δευτερόλεπτα διάλειμμα από την οθόνη και να κοιτάξετε κάτι που βρίσκεται 20 πόδια μακριά, περίπου στα 6 μέτρα.

·         Μειώστε το έντονο φως από την οθόνη, με την αύξηση του φωτισμού του χώρου. Χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο οθόνης, αν χρειαστεί.

·         Καθίστε 60 εκατοστά περίπου μακριά από την οθόνη του υπολογιστή και τοποθετήστε την οθόνη με τέτοιον τρόπο, ώστε το βλέμμα των ματιών σας είναι ελαφρώς προς τα κάτω.

Επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας, σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν.

farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ