2021-04-13 10:04:04
Φωτογραφία για Τα τρία νέα προγράμματα με «ζεστό» χρήμα για την Εστίαση



«Ζεστό» χρήμα έρχεται για την εστίαση μέσω τριών προγραμμάτων στήριξης, προκειμένου οι επιχειρήσεις του κλάδου να είναι έτοιμες μετά το Πάσχα, όταν και αναμένεται να ανεβάσουν ρολά για να υποδεχτούν τους πελάτες τους και τους τουρίστες.

Η αρχή γίνεται με τον έβδομο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία θα δώσει ζεστό χρήμα –50% δάνεια και 50% επιδοτήσεις– προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες εσόδων που καταγράφηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, με την ενίσχυση να φτάνει ακόμη και τα 100.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι τα ελάχιστα ποσά που θα δώσει η Επιστρεπτέα 7 στις επιχειρήσεις της εστίασης ανέρχονται σε 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζομένους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζομένους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται έως τις 19 Απριλίου, ενώ οι δικαιούχοι θα δουν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμός μέχρι τα τέλη του μήνα.

Παράλληλα, τη δύσκολη επανεκκίνηση της εστίασης έρχεται να λύσει και το νέο πρόγραμμα για την εστίαση, καθώς οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν έχουν χρήματα στα ταμεία τους. Όπως ανακοινώθηκε, άμεσα αναμένεται να «τρέξουν» οι αξιολογήσεις και οι εγκρίσεις των αιτήσεων των επιχειρήσεων της εστίασης, που εντάσσονται στη δράση επιδότησης ύψους 330 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτή, περίπου 34.000 επιχειρήσεις απ’ τις 77.000 συνολικά που έχει ο κλάδος αναμένεται να λάβουν μία σημαντική ενίσχυση που θα φτάνει το 7% του ετήσιου τζίρου τους και έως το ποσό των 100.000 ευρώ, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως κεφάλαιο κίνησης για τα πρώτα έξοδα που απαιτούνται κατά την επαναλειτουργία τους. Δικαίωμα για την επιδότηση θα έχουν και οι επιχειρήσεις franchise, υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ. Επίσης θα έχουν δικαίωμα και οι επιχειρήσεις που μπορεί να μην έχουν ως κύριο ΚΑΔ αυτόν της εστίασης, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους προέρχεται απ’ αυτόν. Η δράση αναμένεται να παραμείνει ανοικτή έως τις 31 Ιουλίου, προκειμένου και να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτήν και εποχικές επιχειρήσεις, σε τουριστικούς προορισμούς.

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι τα εξής:

α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.

β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019, για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

γ) Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.

δ) Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021, προκειμένου να μπορέσουν να ενταθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις. Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31/12/2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Επισημαίνεται ότι:

α) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021.

β) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με τη μορφή επιχορήγησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.

Σε περίπτωση που ισχύει είτε το (α) είτε/και το (β), τότε το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της παρούσας δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.

Λόγω ένταξης στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, ως δράση πανδημίας θα εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δικαιούχοι

Βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί μία επιχείρηση της εστίασης στη δράση είναι να έχει δηλώσει απώλεια τζίρου 30% και πάνω, το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που συστάθηκαν εντός του 2019, η σύγκριση θα γίνει με βάση τον ίδιο αριθμό ημερών που λειτούργησε η επιχείρηση κατά την πρώτη χρήση. Οι επιχειρήσεις δε που συστάθηκαν εντός του 2020 αυτοδικαίως εντάσσονται στη δράση και άρα έχουν πρόσβαση στην επιδότηση.

Σύμφωνα με τη δράση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν αναλώσει την επιχορήγηση έως το τέλος της χρονιάς, κάτι που θα ελεγχθεί από τις Αρχές με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα έξοδα που οι επιχειρήσεις θα δηλώσουν.

Πάγιες δαπάνες

Το τρίτο πρόγραμμα θα είναι αυτό της επιδότησης των πάγιων δαπανών που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα και αφορά επιχειρήσεις με σημαντική πτώση τζίρου το 2020, οι δαπάνες των οποίων δεν καλύφθηκαν πλήρως από τα μέτρα ενίσχυσης.

Από τη μία πλευρά του λογαριασμού θα μπουν οι δαπάνες για μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, φως, νερό, τηλέφωνο, ενοίκια, τόκους και λειτουργικά έξοδα. Από την άλλη οι ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση. Μεγάλο μέρος των ακάλυπτων πάγιων δαπανών θα καλυφθεί από το υπουργείο Οικονομικών με τη μορφή κουπονιών συμψηφισμού με φόρους και εισφορές έως το τέλος του έτους.

Για παράδειγμα, επιχείρηση είχε πέρυσι δαπάνες 10.000 ευρώ και έχει λάβει ενισχύσεις που καλύπτουν τα 6.000 ευρώ. Για μεγάλο μέρος των υπόλοιπων 4.000 ευρώ θα λάβει ένα πιστωτικό ποσό στον λογαριασμό της στο Taxisnet και με αυτό θα μπορεί να πληρώνει έως το τέλος του έτους ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος ή ασφαλιστικές εισφορές.

Ως ενισχύσεις θα λαμβάνονται υπόψη οι ενισχύσεις που έλαβε η επιχείρηση μέσα στο 2020, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα προσδιοριστεί, αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος (500 εκατ. ευρώ). Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση την πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.

Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), δήλωσε στο «Π» ότι σε πρώτη φάση θα ανοίξουν οι εξωτερικοί χώρου του κλάδου της εστίασης, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι περίπου το 20% των επιχειρήσεων δεν διαθέτει εξωτερικούς χώρους.

«Εμείς καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ανοίξουν όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου, ώστε να μην υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός και ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη βελτίωσης σε ό,τι αφορά το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει προκειμένου, όπως εξήγησε, να μη δημιουργείται παραβατικότητα. «Για παράδειγμα, η αποστασιοποίηση των τραπεζιών είναι το ουσιαστικό κριτήριο, όμως η εμπλοκή των τ.μ. δημιουργεί παρερμηνείες και παρεξηγήσεις». Διευκρίνισε ότι όλα τα ζητήματα είναι στο τραπέζι, επισημαίνοντας ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας, σε καλό επίπεδο, με το αρμόδιο υπουργείο. «Όπως πέρυσι βρήκαμε τη χρυσή συνισταμένη και λειτουργήσαμε με το 30% της δυναμικότητάς τους και τους ελέγχους, στόχος μας είναι φέτος να φτάσουμε το 55% με 60% της δυναμικότητας των επιχειρήσεων».

Ερωτηθείς εάν θα δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις, απάντησε ότι αυτό το έχουν ήδη αιτηθεί με επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας και την αρμόδια Επιτροπή. «Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι ο εμβολιασμένος κι ασφαλής πελάτης-επισκέπτης έρχεται σε μια ασφαλή χώρα και θα απολαμβάνει με ασφάλεια τις υπηρεσίες από το προσωπικό των επιχειρήσεων». Όσο για το πακέτο στήριξης προς τις επιχειρήσεις για την επαναλειτουργία της εστίασης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σχολίασε: «Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Παίρνουμε ένα κεφάλαιο κίνησης για να ξεκινήσουμε τη δραστηριότητά μας. Θα επαναλειτουργήσουν περίπου 35.000 επιχειρήσεις».

Πηγή: Παρασκήνιο 

Eisodima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ