2021-04-15 23:26:14
Φωτογραφία για Ένταση στη συνέντευξη Τσαβούσογλου-Δένδια για Αιγαίο, μειονότητα, μεταναστευτικό
Με την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών ολοκληρώθηκαν οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα.

Οι κοινές δηλώσεις Δένδια- Τσαβούσογλου

“Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που κάναμε σήμερα αυτή τη συνάντηση. Ευχαριστώ πολύ όλους τους συνεργάτες μας. Πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο. Τα τετελεσμένα και οι προκλητικές δηλώσεις είναι πράγματα αποφευκτέα. Συζητήσαμε για προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει διάσταση απόψεων στα ζητήματα του Αιγαίου. Μάλιστα, ο πρόεδρος προτείνει να πραγματοποιηθεί Σύνοδος για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Τις προσεχείς ημέρες θα γίνει στη Γενεύη η άτυπη πενταμερής συνάντηση”, είπε αρχικά ο Τσαβούσογλου. 

“Οι χερσαίες μεταφορές είναι σημαντικό θέμα στις διμερείς μας σχέσεις
. Τόσο στη συνάντηση με Ερντογάν, όσο και μεταξύ μας συζητήσαμε για τον αντιτρομοκρατικό μας αγώνα. Ως προς την παράνομη μετανάστευση, πιστεύουμε ότι η μεταξύ μας συνεργασία πρέπει να γίνει χωρίς ανταγωνισμό. Μια θετική προσέγγιση θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές. Δεν παραλείψαμε να μιλήσουμε για την τουρκική μειονότητα που ζει στη Θράκη. Από την πρώτη στιγμή που ανήλθαμε στην εξουσία διατηρήσαμε ενεργό διάλογο με την ελληνική μειονότητα. Και οι δύο μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να συνεχίζουν να ζουν με ευημερία και ειρήνη που θα έχει θετικό αντίκτυπο στις μεταξύ μας σχέση. Ω προς τη βελτίωση των σχέσεων μας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο, που ξεκινήσατε σήμερα με την επίσκεψή σας. Σας αποκαλώ Δένδια, Νίκο, έχουμε μια προσωπική φιλία από το 2003… Με είχε στηρίξει και με είχε βοηθήσει με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο. Το να τον υποδέχομαι ως υπουργό Εξωτερικών είναι μεγάλη μου χαρά”.

“Σε ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή που μου κάνεις, να με προσκαλέσεις απόψε στο δείπνο “ιφτάρ” απόψε. Να μεταφέρω τις ευχές του κ. Μητσοτάκη στους μουσουλμάνους για το ραμαζάνι. Ο ίδιος δεσμεύτηκε για το ισλαμικό τέμενος που θα εγκαινιαστεί μετά την πανδημία”, είπε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας. 

Και συνέχισε: “Πρωταρχικό μέλημα είναι να εδραιώσουμε την ειρηνική συνύπαρξη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Συμφωνήσαμε ότι υπάρχει πολύ περιθώριο για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων, κατ’ αρχήν σε οικονομικό επίπεδο και καταθέσαμε σχετικές προτάσεις. Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα για να προχωρήσουμε τη σχέση μας μπροστά και να αλλάξουμε το κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων είναι η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα”.

“Υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης”, είπε στη συνέχεια ο κ. Δένδιας απαντώντας στην αναφορά Τσαβούσογλου για “τουρκική μειονότητα”. “Αν υπάρξουν παραβατικές ενέργειες, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο λήψης μέτρων”, είπε στη συνέχεια. 

“Η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η απειλή πολέμου αντίκειται στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”. 

Επιπλέον, συζητήθηκε η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί αλλά και της Μονής της Χώρας, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. 

“Έχουμε πολύ δρόμο, αλλά μπορούμε να πούμε ότι σήμερα κάναμε ένα βήμα για τους λαούς μας”, είπε στη συνέχεια, προσκαλώντας στην Αθήνα τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να προετοιμάσουν μεταξύ άλλων και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

“Δεν έκανα καμία προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας. Όμως ο ομόλογος μου έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις, που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό που λέτε ότι η Τουρκική Δημοκρατία παραβιάζει ζητήματα στο Αιγαίο. Όταν το θέτετε ενώπιον του Τύπου είμαι έτοιμος να απαντήσω. Όσο για τις μειονότητες, εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς Ορθόδοξους και δεν γίνεται εσείς να μην αποδέχεστε τους ανθρώπους που δηλώνουν μόνοι τους ότι είναι τουρκικής καταγωγής, δηλώνουν αυτό που αισθάνονται και αυτό δεν θα πρέπει να καταπαταθεί εν ονόματι οποιασδήποτε συμφωνίας. Καταπατάτε τα ανθρώπινα δικαιώματα”, είπε ο Τσαβούσογλου, εμφανώς εκνευρισμένος.

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας απάντησε: “Η θέση μας είναι σαφής. Η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος. Για την μειονότητα, αυτό προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης, που έχει υπογράψει η Τουρκία, είτε της αρέσει είτε οχι”.

Ο Τσαβούσογλου απάντησε εκ νέου πως στην Ανατολική Μεσόγειο οι γεωτρήσεις ήταν απολύτως νόμιμες. “Εμμένουμε στην αρχή του δίκαιου διαμερισμού. Αν αναφερθούμε στη Συνθήκη της Λωζάννης, θα πρέπει να μιλήσουμε και για την αποστρατικοποίηση νησιών. Αναφέρεστε σε αυτά που σας συμφέρουν. Υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών. Έχουμε αποφασίσει να επιλύσουμε τα ζητήματα μας με τον διάλογο. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον καβγά με αυτόν τον τρόπο, ή θα κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας”. 

“Υπάρχει στρατός στα νησιά γιατί απειλούνται από κάπου. Τα 6-10 μίλια στον αέρα και στη θάλασσα υπάρχουν από το ’30. Η τουρκική πλευρά θα πρέπει να αντιληφθεί τις ευαισθησίες μας και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ”. είπε ο κ. Δένδιας, για να απαντήσει ο Τσαβούσογλου:  “Μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο αν έχουμε αμοιβαία αντίληψη και κατανόηση. Αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπαίνω και στα παπούτσια του άλλου. Δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε τις διαφορές μας αν συνεχίσουμε έτσι”. 
"
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ