2021-04-20 20:07:26
Φωτογραφία για Θα μπορούσε η Αίγυπτος να κατασκευάσει μια εναλλακτική λύση για το σιδηροδρομικό δίκτυο του Σουέζ;
Το μπλοκάρισμα της διώρυγας του Σουέζ στα τέλη Μαρτίου με το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της Evergreen κατάφερε δύο σημαντικά πράγματα. Πρώτον, διαταράσσει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, και δεύτερον, έφερε στην επιφάνεια ένα ενδιαφέρον ζήτημα: το ζήτημα μιας εναλλακτικής σιδηροδρομικής γραμμής στο πολυσύχναστο κανάλι Σουέζ.

Νίκος Παπατόλιος

Η σιδηροδρομική γραμμή μεγάλης ταχύτητας στην Αίγυπτο που συνδέει το Al Sokhna με το El Alamein και, αντίστοιχα, η Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο έκανε και πάλι την είδηση, υπόσχοντας σημαντικά οφέλη.

Η σιδηροδρομική σύνδεση Al Sokhna-El Alamein βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό. Τον Σεπτέμβριο του 2020, μια κοινοπραξία Αιγύπτου-Κινέζου που συγκροτήθηκε από πολλές εταιρείες ανατέθηκε στον διαγωνισμό κατασκευής. Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες που συνθέτουν την κοινοπραξία ήταν, μεταξύ άλλων, οι Samscrete Engineers & Contractors (SE&C), ο Αραβικός Οργανισμός Βιομηχανοποίησης (AOI), η China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC), η China Railway Construction Corporation (CRCC) και η Siemens Κινητικότητα.


Η σύνδεση του Al Sokhna με το El Alamein αποτελεί ένα μεγάλο έργο που θα επηρεάσει τόσο τις επιβατικές όσο και τις εμπορευματικές μεταφορές. Ωστόσο, μετά το περιστατικό του Σουέζ, έφτασε στις ειδήσεις ως ένα ειδικό έργο που θα αναλάβει την κυκλοφορία από τις θαλάσσιες μεταφορές μέσω του καναλιού και θα συμβάλει όχι μόνο σε περιόδους κρίσης αλλά και ως μια καλή εναλλακτική λύση για τις παραδοσιακές θαλάσσιες μεταφορές της Ευρασίας.

Ερυθρά Θάλασσα στη Μεσόγειο

Ωστόσο, το έργο είναι απίθανο να φέρει επανάσταση στις μεταφορές γύρω από το κανάλι του Σουέζ. Αντιθέτως, θα διευκολύνει κυρίως την κυκλοφορία των επιβατών στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος επενδύσεων και ανάπτυξης στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Η εμπορευματική κυκλοφορία, φυσικά, θα επωφεληθεί από αυτό, αλλά η χρήση του ως υποκατάστατο του καναλιού του Σουέζ δεν ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την απογείωση του έργου - μόνο μέρος αυτού.

Αεροφωτογραφία του λιμανιού Al Sokhna

Το ίδιο το έργο στοχεύει στην κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 534 χιλιομέτρων που συνδέει το λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας Al Sokhna με το El Alamein, με τα τρένα να περνούν επίσης από τη νέα πρωτεύουσα της Αιγύπτου, έξι Οκτωβρίου, Borg Al-Arab και Alexandria. Η συνολική επένδυση θα κοστίσει εννέα δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, το έργο χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη και μεγαλύτερη σιδηροδρομική γραμμή στη Μέση Ανατολή και η πιο σημαντική σιδηροδρομική επιχείρηση της Αιγύπτου από το 1854. Τα τρένα που χρησιμοποιούν αυτήν τη γραμμή θα μπορούν να φτάσουν ταχύτητες έως και 250 χιλιόμετρα την ώρα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού, οι εμπλεκόμενες κινεζικές εταιρείες θα συνεργαστούν με την Εθνική Εταιρεία Σιδηροδρόμων της Αιγύπτου (NERIC) για την κατασκευή σιδηροδρομικών βαγονιών στην Βιομηχανική Ζώνη East Port Said.

«Ένα νέο κανάλι Σουέζ»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SE & C Sherif Nazmy είχε δηλώσει στα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ότι το σιδηροδρομικό έργο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κανάλι Σουέζ στην ενδοχώρα με χρόνο διέλευσης μόνο τρεις ώρες. Πράγματι, η σιδηροδρομική σύνδεση δύο διαφορετικών θαλασσών θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εμπορευματικές μεταφορές. Ωστόσο, είναι ρεαλιστικό να συζητήσουμε μια εναλλακτική λύση για το σιδηροδρομικό Σουέζ, και εάν ναι, με ποιους όρους;

Ας ξεκινήσουμε αναλύοντας τις τεχνικές πτυχές των μεταφορών στην περιοχή. Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της Evergreen μετέφερε περισσότερα από 18.000 εμπορευματοκιβώτια όταν έπεσε στο κανάλι. Για να μεταφέρετε το φορτίο ενός τέτοιου πλοίου σιδηροδρομικώς, θα χρειαστείτε μια αρκετά σημαντική ποσότητα τρένων. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητο. Τα μέσα πλοία που διέρχονται από το Σουέζ μεταφέρουν περίπου 1.500 εμπορευματοκιβώτια, έναν πολύ πιο εύκολο χειρισμό από τους σιδηροδρόμους, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη χρήση επαρκών υποδομών και την ακρίβεια και τη συχνότητα των δρομολογίων.

Ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατο και αρκετά αδύνατο να υποθέσουμε ότι ένα ολόκληρο φορτηγό πλοίο θα αντικατασταθεί από πολλά φορτηγά τρένα και υποστηρίζει ότι αυτή η λύση θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αποστολείς και οι εταιρείες εφοδιαστικής πρέπει επίσης να υπολογίσουν τον συνολικό χρόνο που αφιερώνεται στις διαδικασίες μεταφόρτωσης και φόρτωσης και εκφόρτωσης. Εάν η γραμμή Al Sokhna-El Alamein διαρκεί τρεις ώρες για ένα πλήρες ταξίδι, όλες αυτές οι διαδικασίες θα προσθέσουν επιπλέον χρόνο. Λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις ενδιάμεσες στάσεις, τότε η όλη διαδικασία από την Ερυθρά Θάλασσα έως τη Μεσόγειο θα χρειαζόταν πολύ περισσότερο χρόνο από την αρχική εκτίμηση. Ωστόσο, για να προσδιοριστεί αν θα μπορούσε να είναι ταχύτερο από το ταξίδι 12 ωρών ενός πλοίου για να διασχίσει το Σουέζ, πρέπει να ελεγχθεί στην πράξη.

Η σιδηροδρομική γραμμή Al Sokhna-El Alamein.

Δωρεάν υπηρεσία

Πάνω από όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, σύμφωνα με τους συντονιστές του έργου, το κανάλι του Σουέζ στην ενδοχώρα θα μπορούσε να πάρει έως και το 5% του όγκου του θαλάσσιου ομολόγου του. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να μετατοπίσει σημαντικά μεγάλο φορτίο από τη θάλασσα στην ξηρά ή να λειτουργήσει ως ανταγωνιστική εναλλακτική λύση.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες. Για παράδειγμα, μια ενεργή και αξιόπιστη σιδηροδρομική σύνδεση στην περιοχή θα μπορούσε να διευκολύνει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης παρόμοιες με εκείνες του Μαρτίου. Επιπλέον, θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο σε επείγουσες αποκλειστικές υπηρεσίες που δεν ήταν μέρος των χρονοδιαγραμμάτων εκ των προτέρων. Τέλος, μια έξυπνη κίνηση θα ήταν να στοχεύσουμε τη μεταφορά συγκεκριμένων προϊόντων. Η ευρασιατική θαλάσσια μεταφορά αναλαμβάνει τη μεταφορά πολλών αγαθών, πολλά από τα οποία είναι ευαίσθητα και απαιτούν επιπλέον έξοδα για να ταξιδέψουν. Προσφέροντάς τους μια εναλλακτική λύση που απαιτεί λιγότερο χρόνο για να φτάσουν στη Μεσόγειο Θάλασσα, αυτά τα αγαθά θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιλέξουν τη μεταφόρτωση στο σιδηρόδρομο ως μέρος της διαδρομής τους με φθηνό και ελεγχόμενο τρόπο.

Σε περίπτωση που αποτύχουν όλα τα παραπάνω, το έργο θα εξακολουθήσει να έχει μεγάλη σημασία τόσο για την Αίγυπτο όσο και για τη Βόρεια Αφρική. Είναι πράγματι μια αναβάθμιση για την Αίγυπτο όσον αφορά τις υποδομές και τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες που θα υποτίθεται ότι γίνονται ταχύτερα. Επιπλέον, θα συνδέσει σημαντικά οικονομικά κέντρα και δύο θαλάσσιες λεκάνες που εκρήγνυνται με εμπορικές δραστηριότητες. Το σιδηροδρομικό έργο Al Sokhna-El Alamein θα μπορούσε να καταστεί καταλύτης για τις αφρικανικές σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές και ελπίζουμε να διαδραματίσει ρόλο και στις ευρασιατικές μεταφορές.

railfreight.com/railfreight/2021/04/20/could-egypt-build-a-suez-rail-alternative/

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης
sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ