2021-04-24 23:34:25
Φωτογραφία για Αφιέρωμα: Οι Φιλέλληνες στην Αιτωλοακαρνανία κατά την Επανάσταση του 1821, -ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.
Αφιέρωμα: Οι Φιλέλληνες στην Αιτωλοακαρνανία κατά την Επανάσταση του 1821

Ο όρκος του Βύρωνα στον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη,

έργο Λουδοβίκου Λιπαρίνι.

«Όλοι είμαστε Έλληνες. Οι νόμοι μας, η φιλολογία μας, η θρησκεία μας, οι τέχνες μας, έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα. Γιατί, χωρίς την Ελλάδα η Ρώμη, η οδηγήτρα, η καταχτήτρια, δεν θα μπορούσε να σκορπίσει κανένα φως κι εμείς θα είμαστε ειδωλολάτρες και άγριοι. Η μορφή και το πνεύμα του ανθρώπου έφτασαν την τελειότητά τους στην Ελλάδα…».



 Πέρσι Σέλλεϋ

Φιλέλληνας ποιητής

Γράφει ο καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος


    Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι αναμφίβολα και η συμμετοχή των Φιλελλήνων για την προσφορά τους στον Αγώνα. Κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης περισσότεροι από 1.200 Ευρωπαίοι, Άγγλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Γάλλοι, Ελβετοί και άλλοι, ήρθαν στην επαναστατημένη Ελλάδα και συμμετείχαν στον ένοπλο αγώνα σε πολλές μάχες εναντίον του Τούρκου εισβολέα.

Είχαν προηγηθεί Φιλελληνικές Επιτροπές από τις χώρες που θα ερχόταν, όπως στην Ελβετία τον Αύγουστο του 1821, στη Γαλλία, στην Αγγλία και στο Βέλγιο, με σκοπό την ενίσχυση, είτε με χρήματα, είτε με τροφές και πολεμοφόδια, είτε με δημοσιεύσεις στον έντυπο Τύπο. Πρωτοστάτες, όπως γνωρίζουμε, υπήρξαν καθηγητές Πανεπιστημίων, σπουδαστές, φοιτητές, τραπεζίτες, ιδεαλιστές λάτρεις της αρχαίας Ελλάδας, ρομαντικοί καλλιτέχνες, ζωγράφοι, ποιητές και άλλοι.

Διαβάστε περισσότερα » ximeronews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ