2021-05-07 09:03:13
Φωτογραφία για Στο στόχαστρο των ιδρυτών startup μπαίνει η Αθήνα
Πόντους μεταξύ των ιδρυτών νεοφυών επιχειρήσεων κερδίζει η πρωτεύουσα της Ελλάδας την ώρα που η χώρα αυξάνει τις ενέργειές της για την προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων που θα μπορούσαν να δώσουν μεγάλη ώθηση και στα τουριστικά έσοδα της χώρας. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την έκθεση «2021 Startup Heatmap Europe Report» μέσα σε έναν χρόνο η Αθήνα κατάφερε να κερδίσει 5 ποσοστιαίες μονάδες ανεβαίνοντας στην 32η θέση της λίστας με τις 75 πόλεις που προτιμούν οι ιδρυτές startup εταιρειών για την έδρα της νεοφυούς επιχείρησής τους. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η χώρα μας ακόμα απέχει μακράν από τις πρώτες θέσεις της λίστας, τις οποίες για αρκετά χρόνια καταλαμβάνουν το Λονδίνο και το Βερολίνο. 

 «Τα μεσογειακά hubs είναι κατακερματισμένα, καθώς μόνο η Βαρκελώνη και η Λισαβόνα κερδίζουν τις προτιμήσεις των founders συγκεντρώνονατς ποσοστό 18% έκαστη. Ωστόσο αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της δημοτικότητας της Αθήνας (+ 5%) και της Λευκωσίας (+ 4%), οι οποίες φαίνεται να έχουν προσελκύσει περισσότερη προσοχή το 2020 από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση
. Ειδικά για φέτος μάλιστα, υπήρξε μια μεγάλη ανατροπή στη λίστα, με το Βερολίνο να καταφέρνει να εκτοπίσει το μέχρι πρότινος ισχυρό Λονδίνο που κρατούσε τα σκήπτρα της startup σκηνής έως και το 2019. Την πρωτοκαθεδρία των παραπάνω φαίνεται ωστόσο να απειλούν Άμστερνταμ και Βαρκελώνη. Ακολουθούν το Μόναχο, η Λισσαβόνα και το Παρίσι, ενώ την δεκάδα συμπληρώνουν η Ζυρίχη, το Ταλίν της Εσθονίας και η Στοκχόλμη. Ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των founders είναι και τα hubs του Δουβλίνου, της Βιέννης, της Μαδρίτης, της Κοπεγχάγης και του Τελ Αβίβ, που βρίσκονται στις ακολουθούν στην κατάταξη. 

 Η βελτίωση της θέσης της χώρας κρίνεται σημαντική αφού θα μεγαλώσει το startup οικοσύστημα την ώρα που η χώρα εντείνει τις ενέργειές της για να προσελκύσει και ψηφιακούς νομάδες. Να θυμίσουμε ότι η νομοθετική ρύθμιση για την «digital visa», η οποία θα δίνει την δυνατότητα σε πολίτες τρίτων χωρών που ασχολούνται με ψηφιακές τεχνολογίες και μέσα να μένουν και να εργάζονται από την χώρα μας, βρίσκεται προ των πυλών. Ειδικότερα, με την digital nomad visa εργαζόμενοι υψηλού εισοδήματος που ασχολούνται με ψηφιακές τεχνολογίες θα έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν στη χώρα από ένα έως τρία έτη παίρνοντας μαζί και την οικογένειά τους. 

 Στόχος μάλιστα όπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών είναι η «ψηφιακή βίζα» να πλαισιωθεί κι από πρόσθετες ψηφιακές υπηρεσίες, μέσω μιας ενιαίας πλατφόρμας δηλαδή να παρέχονται εκτός από τις διαδικασίες εισόδου στη χώρα και πληροφορίες για το σύνολο των πιθανών θεμάτων που μπορεί να αντιμετωπίσουν κατά τη διαμονή τους εδώ οι ψηφιακοί νομάδες (ασφάλιση, υγειονομική περίθαλψη, φορολογικό καθεστώς, δίκτυα υποδομών ανά δήμο και περιφέρεια κλπ). Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με την ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα Brexit.gov.gr. Ενθαρρυντικές προς αυτή την κατεύθυνση κρίνονται και οι ενέργειες που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα για να κλείσει το ευρυζωνικό χάσμα που παρατηρείται εδώ και χρόνια στη χώρα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνέντευξή του στο insider.gr, «στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού εντοπίζει κανείς από υποθαλάσσια καλώδια έως και εργαλεία όπως το Fiber Readiness για να καταστούν οι πολυκατοικίες έτοιμες να δεχτούν συνδέσεις οπτικών ινών. 

Παράλληλα, μια σειρά άλλων εργαλείων δρομολογούν έργα όπως το Ultra Fast Broadband και το ΣΔΙΤ του Super Fast Broadband, το οποίο βρίσκεται και προ των πυλών, ώστε η χώρα να κάνει και στις τηλεπικοινωνίες ένα μεγάλο άλμα». Τα παραπάνω βέβαια είναι μόνο μερικές από τις προΰποθέσεις που θα πρέπει να δημιουργήσουμε για να προσελκύσουμε εργαζόμενους τέτοιου τύπου, αφού τα κριτήρια που αξιολογεί η κοινότητα των ψηφιακών νομάδων, προκειμένου να επιλέξει μια χώρα προορισμού είναι πολλά. 

Από το ύψος των ενοικίων, την ποιότητα, το κόστος και την ταχύτητα του Ίντερνετ, μέχρι τους λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, το σύστημα υγείας, την κίνηση στους δρόμους, τα μέσα μεταφοράς, τη διασκέδαση καθώς και την ύπαρξη άλλων digital nomads στην περιοχή. Βάσει των διαθέσιμων πλατφορμών που εμπιστεύονται οι ψηφιακοί νομάδες, η χώρα μας σκοράρει ακόμα χαμηλά μεταξύ των ανταγωνιστών αν κι έχει βελτιώσει τη βαθμολογία της τους τελευταίους μήνες. Από την 210η θέση που βρισκόταν η Αθήνα το Φεβρουάριου του τρέχοντος έτους πλέον τοποθετείται στην 77η μεταξύ των ιδανικών πόλεων για ψηφιακούς εργαζόμενους βάσει του nomadlist.com

Freegr network blog- News about pc, technology.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ