2021-05-09 09:13:59
Φωτογραφία για Τα 5 πιο τυπικά φυτά-λουλούδια του ...Ελληνικού καλοκαιριού
Αν δεν υπάρχει τριγύρω το χρώμα ή το άρωμά τους

τότε ...δεν είναι καλοκαίρι

Κλασσικά φυτά και ανθοφόρα καλοκαιρινής ανθοφορίας, ταυτισμένα με το ...καλοκαίρι, ενώ ταυτόχρονα ανήκουν στα είδη που δεν απαιτούν παρά τις στοιχειώδεις φροντίδες και μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο σε κήπους όσο και σε καλοκαιρινά μπαλκόνια με πολλούς τρόπους. 



Βουκαμβίλια

Όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε ολόκληρη την Μεσόγειο το καλοκαίρι είναι ταυτισμένο με το χρώμα και την ...αρχοντιά της.

Η Βουκαμβίλια είναι το πιο επιβλητικό και όμορφο από τα καλοκαιρινής ανθοφορίας αναρριχώμενα, λόγω τόσο του πλήθους των λουλουδιών της όσο και των εντυπωσιακών χρωμάτων τους.

Αν δεν έχετε το κατάλληλο σημείο για να την φυτέψετε απευθείας στο χώμα τοποθετήστε την σε ένα μεγάλο πήλινο δοχείο φύτευσης, θα αναπτυχθεί εκεί για αρκετά χρόνια αρκεί να χρησιμοποιήσετε ένα καλής ποιότητας φυτόχωμα και να μην παραλείπετε την τακτική της λίπανση. 


Η εικόνα της σε όποιο σημείο και αν αναρριχηθεί είναι εξαιρετική και από τα καταλληλότερα φυτά για την είσοδο του σπιτιού, όπου μπορείτε -σε ένα εξοχικό ή εκτός πόλης σπίτι- να συνδυάσετε το χρώμα της με εκείνο της πόρτας δημιουργώντας μια πραγματικά φαντασμαγορική εικόνα στην διάρκεια του καλοκαιριού. 

Βουκαμβίλια Νάνα

Ακόμη και αν δεν έχετε κήπο μπορείτε να τοποθετήσετε νάνες Βουκαμβίλιες στο μπαλκόνι σας. 

Έχουν τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά, αποχρώσεις και περίοδο ανθοφορίας, απλά πρόκειται για υβριδικές ποικιλίες χαμηλής ανάπτυξης που δεν ξεπερνούν σε ύψος τα 40-50 εκατοστά. 

Δείτε εδώ αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας για την Βουκαμβίλια.  

Γεράνι

Η απίστευτη ομορφιά της ...απλότητας. 

Ένα από τα πιο κοινά καλλωπιστικά, που πολλοί προσπερνούν σαν επιλογή για τον κήπο ή το μπαλκόνι τους λόγω ακριβώς του πόσο συνηθισμένο είναι κι όμως πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα ανθοφόρα φυτά που πραγματικά μπορεί να φυτευτεί και να ζήσει ...οπουδήποτε και να αντέξει και τις πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες.   

Το Γεράνι, απόλυτο σύμβολο του καλοκαιριού, μπορεί να φυτευτεί απευθείας σε παρτέρια, σε μικρές ή μεγαλύτερες γλάστρες, ζαρντινιέρες, σε σημεία πλήρως εκτεθειμένα στον ήλιο ή ημισκιερά και ευδοκιμεί εξίσου εύκολα τόσο σε παραθαλάσσιες περιοχές όσο και σε τοποθεσίες με μεγάλο υψόμετρο. 

Πολύχρωμα Γεράνια τοποθετημένα σε ζαρντινιέρες  θα δημιουργήσουν από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο μια εντυπωσιακή εικόνα στο μπαλκόνι σας, όποια ποικιλία κι αν επιλέξετε ακόμη και χωρίς να προσθέσετε σε αυτές κανένα άλλο φυτό.  

Εξίσου εντυπωσιακά είναι τα Γεράνια και σε κρεμαστά καλάθια - γλάστρες στις οποίες μπορείτε και να τοποθετήσετε παραπάνω από ένα φυτά συνδυάζοντας Γεράνια διαφορετικών αποχρώσεων. 

Ανήκει στην κατηγορία των "κλασσικών" λουλουδιών, στο παρελθόν δεν έλειπε από καμιά αυλή και η όψη του είναι εξαιρετικά ταιριαστή με πήλινες παραδοσιακές γλάστρες, vintage δοχεία φύτευσης όπως τενεκέδες, ξύλινες ζαρντινιέρες κλπ.  

Μπορεί και να συνδυαστεί στην ίδια γλάστρα με άλλα κρεμοκλαδή πράσινα φυτά όπως πχ ο διακοσμητικός κισσός. 

Από τις ομορφότερες διαμορφώσεις εξωτερικών χώρων είναι η τοποθέτηση Γερανιών σε πήλινες γλάστρες τοποθετημένες σε σκάλες. 

Πρόκειται γενικά για ένα πολύ εύκολο φυτό και με ιδιαίτερα πλούσια ανθοφορία στην διάρκεια του καλοκαιριού, χαρακτηριστικά που το κάνουν κατάλληλο για κάθε είδους διαμόρφωση - διακόσμηση εξωτερικών χώρων.

Δείτε εδώ αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας για τα Γεράνια. 

Βασιλικός

 Ο ...Βασιλιάς του καλοκαιριού, το καλοκαίρι ξεκινά με το ...άρωμά του.  

Από τα πιο τυπικά φυτά του θερινού καλοκαιρινού τοπίου τόσο σε νησιωτικές όσο και σε ηπειρωτικές περιοχές, όπου ακόμη στολίζει παραδοσιακά παράθυρα, περβάζια και φρεσκοασβεστωμένες αυλές.  

Εκτός από γλάστρες τοποθετημένες σε ηλιόλουστα σημεία μπορεί να φυτευτεί και μαζί με άλλα μυρωδικά σε ζαρντινιέρες παραθύρων.

Η μυρωδιά του θεωρείται ότι λειτουργεί και ως ...αντικουνουπικό. 

Ακόμη και αν δεν έχετε κανέναν κατάλληλο χώρο για μερικές μεγάλες γλάστρες, βάλτε μικρά φυτά σε πήλινα γλαστράκια, κασπώ ή ένα καλαθάκι και τοποθετείστε τα στο τραπέζι του μπαλκονιού. Το άρωμα και η όψη του θα είναι ανώτερα από το πιο πολύχρωμο μπουκέτο, ενώ οι χειμερινές ποικιλίες μένουν ...ολοζώντανες και μυρωδάτες σχεδόν σε όλη την διάρκεια του έτους.

Δείτε εδώ συμβουλές φροντίδας για τον Βασιλικό. 

Κατηφές

Πολύ συχνά πηγαίνει ...πακέτο με τον Βασιλικό εξαιτίας κυρίως του ότι και η πολύ ιδιαίτερη μυρωδιά του Κατηφέ έχει την ιδιότητα να απομακρύνει κουνούπια και γενικά ζωϋφια γι΄αυτό και φυτεύεται μαζί με βασιλικούς ανάμεσα σε κάθε είδους καλοκαιρινά κηπευτικά σε λαχανόκηπους. 

Αποκλειστικά καλοκαιρινής ανθοφορίας, από τα αγαπημένα των ...γιαγιάδων μας εξαιτίας τόσο των εντυπωσιακών χρωματισμών των λουλουδιών του όσο και επειδή ο Κατηφές εκτός από πότισμα έχει σχεδόν μηδενικές ανάγκες σε φροντίδα. 

Ανάλογα με την ποικιλία διαφέρει το χρώμα των λουλουδιών αλλά και το μέγεθός τους όπως και γενικά ο βαθμός ανάπτυξης του φυτού και μπορεί να φυτευτεί όχι μόνο σε γλάστρες αλλά και απευθείας στο χώμα για να δημιουργήσετε εντυπωσιακά καλοκαιρινά παρτέρια.

Δείτε εδώ αναλυτικές συμβουλές φροντίδας για τον Κατηφέ.

Γιασεμί 

Από τις αυλές των σπιτιών έως εκείνες των θερινών σινεμά οι νύχτες του καλοκαιριού κάποτε ...μύριζαν αποκλειστικά Γιασεμί.

  

Στο άρωμα και την πλούσια ανθοφορία οφείλει την ομορφιά του και όχι τόσο στην μορφολογία των λουλουδιών, που παρά το πολύ μικρό μέγεθος και απλό σχήμα τους, πάνω σε ένα ολάνθιστο γιασεμί δημιουργούν μια ...μαγική εικόνα.  

Τόσο οι λευκές όσο και λευκές και ροζ ποικιλίες αναπτύσσονται εντυπωσιακά αναρριχώμενες σε μάντρες, φράχτες, πέργκολες κλπ. ενώ εξαιρετική είναι η όψη του Γιασεμιού και αν με την κατάλληλη στήριξη στα πρώτα χρόνια ανάπτυξή τους το κατευθύνετε να απλωθεί σε σχήμα "αψίδας" πάνω από πόρτες ή οποιοδήποτε κατάλληλο για τον συγκεκριμένο σχηματισμό σημείο. 

Η ανάπτυξή του είναι πιο αργή σχετικά με άλλα αναρριχώμενα είδη, έτσι ακόμη και αν δεν έχετε κήπο μπορείτε να τοποθετήσετε μικρά φυτά σε γλάστρα στο μπαλκόνι σας. Τοποθετείστε μέσα στην γλάστρα ένα συρμάτινο σκελετό στήριξης, σε όποιο σχήμα προτιμάτε, και απολαύστε για 2-3 χρόνια το άρωμα του χωρίς το φυτό να καταλαμβάνει μεγάλο χώρο. 

Η ανάπτυξή του σε "στεφάνι" αν κατευθύνετε τους βλαστούς να περιπλέκονται γύρω από ένα στρογγυλό σύρμα που θα τοποθετήσετε μέσα στην γλάστρα είναι από τις πιο εντυπωσιακές.

Δείτε εδώ γενικές πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας για το Γιασεμί. 
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ