2021-05-13 11:40:22
Φωτογραφία για 15 Φυτά κατάλληλα για σκιερά σημεία
Φυτά που αντέχουν στην σκιά

O βαθμός αντοχής στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία είναι από τις βασικές διαφορές ανάμεσα στα φυτά και ενώ η πλειοψηφία των καλλωπιστικών ανήκει στα ηλιόφυτα, δηλαδή φυτά που έχουν ανάγκη από άπλετο φως για να ευδοκιμήσουν, υπάρχουν και πολλά κυριως πολυετή είδη που το φως όχι μόνο δεν τα ευνοεί αντίθετα τα καταπονεί και είναι ιδανικά για καλλιέργεια σε σκιερά σημεία.  



Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και κάποια από τα εντυπωσιακότερα καλλωπιστικά είδη αρκετά από τα οποία από τους ερασιτέχνες κηπουρούς χαρακτηρίζονται ευαίσθητα και "δύσκολα" στην φροντίδα τους, όμως στην πραγματικότητα η κύρια ανάγκη τους είναι ακριβώς αυτή ένα σκιερό περιβάλλον και όχι άμεση  έκθεση στον ήλιο, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες. 



Η διαρκής αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών που έχει επηρεάσει όχι μόνο την ένταση του ηλιακού φωτός που δέχονται τα φυτά αλλά και την ποιότητα του (τοξικότητα, υπεριώδης αντινοβολία κλπ) είναι ο λόγος που πλέον και πάρα πολλά είδη από όσα έχουν ανάγκη από ήλιο για να αναπτυχθούν τελικά ευνοούνται και καταπονούνται λιγότερο τοποθετημένα σε ελαφρά σκιερά σημεία, προστατευμένα κυρίως από τον έντονο ήλιο του καλοκαιριού.  


 Γαρδένια

Η ...βασίλισσα των πολυετών καλλωπιστικών, με ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμφάνιση και μεθυστικό άρωμα.

Η Γαρδένια είναι από τα καταλληλότερα φυτά για φύτευση σε ημισκιερά ή και εντελώς σκιερά σημεία, κάτω από δέντρα, μπαλκόνια με λιγοστό φως κλπ. με την προϋπόθεση ότι στο σημείο που θα την τοποθετήσετε εκτός από τον ήλιο θα είναι προστατευμένη και από τον έντονο αέρα. 

  Ροδόδεντρο

Αειθαλής θάμνος με εντυπωσιακά λουλούδια που μοιάζουν με της Αζαλέας καθώς ανήκουν στην ίδια οικογένεια, σε μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων.

Τοποθετείστε το Ροδόδεντρο σε ημισκιερό ή εντελώς σκιερό σημείο, χρησιμοποιείστε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα και ποτίζετε συχνά φροντίζοντας -αν το φυτέψετε σε γλάστρα- να υπάρχει πολύ καλή αποστράγγιση και να μην λιμνάζουν μόνιμα οι ρίζες του στο νερό.  

 Καμέλια

Ακόμη ένας πολυετής θάμνος και μάλιστα χειμερινής ανθοφορίας (Ιανουάριο - Μάϊο), που ευδοκιμεί ιδανικά σε σημεία με σκιά και σχετική υγρασία, προστατευμένα από τον αέρα.

Για να σας χαρίσει τα εξαιρετικά εντυπωσιακά λουλούδια της η Καμέλια έχει ανάγκη από τακτικό πότισμα -ακόμη και καθημερινό στην διάρκεια του καλοκαιριού- φυτόχωμα για οξύφιλα και λίπανση την περίοδο ανθοφορίας της κάθε 15-20 ημέρες. 

  Φτέρη

Όσο περισσότερη σκιά εξασφαλίσετε στις Φτέρες, ανεξάρτητα από το είδος-ποικιλία, τόσο πιο πράσινες και ...ζωντανές θα παραμείνουν.

Από τα κατ΄εξοχήν φυτά που δεν αγαπούν την απευθείας έκθεση στον ήλιο, η Φτέρη είναι ιδανική για κάθε υγρό ακόμη και ...σκοτεινό σημείο σε κήπους ή μπαλκόνια. 

 Κυκλάμινο

Η ηλιοφάνεια κάποιες ώρες της ημέρας, κυρίως απογευματινές, αυξάνει την ανθοφορία τους πάντως τα Κυκλάμινα αναπτύσσονται χωρίς κανένα πρόβλημα σε σκιερά και δροσερά μέρη, σημεία κάτω από δέντρα, κλπ. ενώ ευδοκιμούν και σε αντίστοιχα δροσερό περιβάλλον εσωτερικού χώρου, μακριά από θερμαντικά σώματα. 

Το ιδανικό για μικρά γλαστράκια με Κυκλάμινα είναι να τα διατηρείτε μέσα στο σπίτι σε καλά αεριζόμενο χώρο και μόνο κατά την διάρκεια της νύχτας να τα μεταφέρετε στο μπαλκόνι. 

  Ορτανσία

Επιλέξτε για την Ορτανσία εξ΄αρχής ένα ημισκιερό σημείο που δεν το χτυπά καθόλου ο ήλιος κυρίως τις μεσημεριανές ώρες, γιατί είναι από τα φυτά που δεν αγαπά τις μετακινήσεις και αλλαγές τοποθεσίας.

Η απευθείας έκθεσή της στον ήλιο έχει σαν αποτέλεσμα αρχικά το "κάψιμο" των λουλουδιών και στην συνέχεια και των φύλλων της, δεν αντέχει γενικά συνθήκες ξηρασίας και το καλοκαίρι χρειάζεται καθημερινό πότισμα και ιδιαίτερα καλή αποστράγγιση. Το χώμα της θα πρέπει μόνιμα να παραμένει ελαφρά νωπό.

Το εντυπωσιακότερο χαρακτηριστικό της Ορτανσίας είναι ότι μπορείτε να διαφοροποιήσετε την απόχρωση των λουλουδιών της ανάλογα με το ph του χώματος που θα χρησιμοποιήσετε, με την προσθήκη αλκαλικού ή όξινου λιπάσματος ανάλογα αν θέλετε το χρώμα της να είναι ροζ ή μπλε αντίστοιχα.  

  Ρυγχόσπερμο

Από τα πιο εντυπωσιακά πολυετή αναρριχώμενα με λουλουδάκια και φύλλωμα που μοιάζουν αρκετά με γιασεμί και διαθέτουν εξίσου έντονο άρωμα.

Ιδανικό για φράχτες, πέργκολες, μάντρες κλπ. που βρίσκονται σε σκιερά σημεία.

Χρειάζεται τακτικό πότισμα, ειδικά από τον Μάϊο έως τις αρχές του φθινοπώρου και συστηματική λίπανση διαφορετικά η ανθοφορία του είναι μειωμένη. 

 Αζαλέα

Ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας πολυετές, λόγω των πολύ όμορφων λουλουδιών του, που έχει ανάγκη προστασίας από τον έντονο ήλιο και τον αέρα.

Τοποθετείστε την Αζαλέα σε ημισκιερά ή σκιερά δροσερά σημεία, διαφορετικά η έκθεσή της στον ήλιο θα έχει σαν αποτέλεσμα να πέσουν τα φύλλα της.

Ποτίζετε καθημερινά στο διάστημα του καλοκαιριού και χρησιμοποιείστε ένα ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά που θα ενισχύσει την ανθοφορία της. 

  Στεφανωτή

Αειθαλής θάμνος με εντυπωσιακά λευκά και αρωματικά λουλούδια που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 4-5 μέτρα.

Χρειάζεται σκιά και καθημερινό πότισμα στην διάρκεια του καλοκαιριού ενώ και το κατάβρεγμα των φύλλων της, βραδινές ή πολύ πρωινές ώρες, συμβάλλει στο να διατηρεί και το φύλλωμα, εκτός από τις ρίζες, την έντονη υγρασία που έχει ανάγκη.

Η συστηματική λίπανση την περίοδο ανθοφορίας της, η προσθήκη σιδήρου σε υγρή μορφή αν τα φύλλα της Στεφανωτής αρχίζουν να κιτρινίζουν και η χρήση ειδικού φυτοχώματος για οξύφιλα, θα συμβάλλουν στην ακόμη πιο έντονη ανθοφορία της που διαρκεί από τον Μαϊο έως τον Σεπτέμβριο. 

 Βιγκόνια

Διαλέξτε για την Βιγκόνια ένα σχετικά σκιερό και απάνεμο σημείο ανάλογα και με την ποικιλία, αφού οι κόκκινες έχουν ανάγκη από ελαφρά περισσότερο φως σε σχέση με τις ροζ-άσπρες που είναι αρκετά πιο ευαίσθητες τόσο στην άμεση έκθεση στον ήλιο όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο καλύτερος τρόπος ποτίσματος για τις Βιγκόνιες είναι να τοποθετείτε νερό στο πιατάκι αποστράγγισης της γλάστρας που όμως μετά λίγη ώρα θα αδειάζετε, ώστε μέχρι το επόμενο πότισμα οι ρίζες να προλαβαίνουν να στεγνώσουν διαφορετικά θα σαπίσουν. 

 Διπλαδένια

Είτε ως αναρριχώμενο είτε σαν χαμηλός θάμνος που θα τον διατηρήσετε στον σχηματισμό που θέλετε με το κατάλληλο κλάδεμα, η Διπλαδένια με τα άνθη ...χωνάκια σε διάφορες αποχρώσεις χρειάζεται ημισκιερά ή σκιερά σημεία. Η άμεση έκθεσή της στον ήλιο, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, έχει σαν αποτέλεσμα των κάψιμο των φύλλων της.

Η μακρά περίοδος ανθοφορίας της διαρκεί από τον Μάϊο έως το τέλος του φθινοπώρου και είναι από τα εντυπωσιακότερα φυτά για χρήση σε φράχτες, πέργκολες κλπ ή φυτεμένη, στα πρώτα στάδια ανάπτυξή της, σε γλάστρες μαζί με άλλα καλλωπιστικά. 

 Καλαγχόη

Το ιδιαίτερα ανθεκτικό παχύφυτο που εκτός από εσωτερικούς χώρους ευδοκιμεί εξίσου καλά και σε ημισκιερά - σκιερά σημεία. 

Η έκθεση στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα της, ενώ οι ιδανικές συνθήκες ώστε η Καλαγχόη ταυτόχρονα με υγιές καταπράσινο φύλλωμα να διαθέτει και λουλούδια σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου είναι να την τοποθετήσετε σε σημείο που θα δέχεται μόνο το φως του απογευματινού ήλιου. 

 Αγγελική

Από τα δημοφιλέστερα φυτά για φράχτες, μπορντούρες κήπου ή και μεμονωμένη φύτευση σε παρτέρια, ενώ οι νάνες ποικιλίες αναπτύσσονται για αρκετά χρόνια και σε μεγάλες γλάστρες-ζαρντινιέρες.

Όσο πιο σκιερό το σημείο που θα την τοποθετήσετε τόσο μειωμένη θα είναι ανθοφορία της, όμως η απευθείας έκθεσή της στον ήλιο ειδικά στην διάρκεια του καλοκαιριού έχει σαν αποτέλεσμα το φύλλωμα να χάνει το έντονα σκούρο χρώμα του και την γενική καταπόνηση του φυτού. 

 Κλίβια

Εξαιρετικής ομορφιάς λουλούδι που απαιτεί ελάχιστες  φροντίδες.

Η Κλίβια που ανήκει στην οικογένεια των Αμαρυλλιδών είναι φυτό κυρίως  εσωτερικού χώρου και έχει εξαιρετικά μειωμένες απαιτήσεις τόσο σε φως όσο και σε νερό. Αναπτύσσεται όμως χωρίς πρόβλημα και σε εξωτερικό περιβάλλον τοποθετημένη σε ημισκιερά ή εντελώς σκιερά σημεία και η εντυπωσιακή ανθοφορία της ξεκινά μετά τον 3ο χρόνο. Την ευνοεί ιδιαίτερα οι ρίζες της να είναι "στριμωγμένες" σε μικρά δοχεία φύτευσης, γι΄αυτό και αποφύγετε την απευθείας τοποθέτησή της σε παρτέρια και τις συχνές μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερες γλάστρες.  

 Σεφλέρα

Ένα ακόμη φυτό εσωτερικού χώρου που ευδοκιμεί εξίσου καλά και σε κήπο-μπαλκόνι, σε σημεία με σκιά. Έχει ανάγκη το φως αλλά όχι την απευθείας έκθεση στον ήλιο, το ιδανικό είναι να της εξασφαλίσετε μια θέση στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας που για λίγη ώρα θα την βρίσκει μόνο ο απογευματινός ήλιος.

Από τα φυτά με ιδιαίτερα μειωμένες απαιτήσεις και σε νερό, ποτίζετε 1-2 φορές την εβδομάδα και μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι το χώμα όχι μόνο επιφανειακά αλλά σε όλο το βάθος της γλάστρας έχει στεγνώσει εντελώς. 
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ