2021-05-27 00:24:42
Φωτογραφία για Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με Astrazeneca - Όλα τα εμβόλια διαθέσιμα στους 30-34 ετών από το Σάββατο
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, από το υπουργείο Υγείας  σε ζωντανή ενημέρωση  παρουσιάζει τα νεώτερα δεδομένα για την πανδημία και για το εμβόλιο της AstraZeneca

Πέρα από την πορεία της πανδημίας και την κατάσταση του ΕΣΥ, ο κ. Κικίλιας αναμένεται να αναφερθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα Ελευθερία και σε αλλαγές που έχουν αποφασιστεί στη στρατηγική. Η κ. Θεοδωρίδου αναμένεται να δώσει περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με τη στρατηγική εμβολιασμού.

Τον λόγο πήρε αρχικά ο Βασίλης Κικίλιας, αναλύοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ και στάθηκε στον δείκτη θετικότητας που μένει σταθερά σε χαμηλά επίπεδα.

Όλα τα εμβόλια στους 30-34 ετών από το Σάββατο

Ήδη έχουν κλειστεί πάνω από 102.000 ραντεβού μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας με όλα τα εμβόλια στους 35 έως 39 ετών, όπως είπε ο υπουργός, ενώ ανακοίνωσε πως το Σάββατο 29/05 ανοίγει η πλατφόρμα για τους ηλικίας 30-34 ετών με όλα τα εμβόλια.


Στην συνέχεια ο κ. Κικίλιας υπενθύμισε πως πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα προστασίας, ενώ αναφέρθηκε και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα λέγοντας πως η χώρα μας βρίσκεται στην 5η θέση στους εμβολιασμούς στην ΕΕ.

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με Astrazeneca

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αρχικά αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, απαριθμώντας τις δόσεις που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα από την πρώτη μέρα, δηλαδή από τον περασμένο Δεκέμβρη.

«Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι πρώτον, το όφελος υπερτερεί του κινδύνου. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», είπε.

«Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια MRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή»

ΕΟΦ: 5 καταγεγραμμένα περιστατικά θρόμβωσης

Σε έκτακτη ενημέρωση για τα Περιστατικά Θρόμβωσης με Θρομβοπενία μετά τη λήψη του εμβολίου VAXZEVRIA της AstraZeneca, προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ

Προς ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με το θέμα των περιστατικών θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο VAXZEVRIA της Εταιρείας AstraZeneca, και μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης και αξιολόγησης των περιστατικών από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) και την ομάδα εργασίας αυτής (ΟΕ/ΕΦΑΡ) αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000). Αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).

Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε εχθές είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ