2021-06-01 00:47:25
Φωτογραφία για ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΗΠΟΥ: ΙΟΥΝΙΟΣ
Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού κι ενώ οι εργασίες αυτής  της εποχής στον κήπο δεν είναι πολλές, είναι από τις σημαντικότερες αφού η πιθανή έλλειψη νερού και κάποια ασθένεια από αυτές που ευνοούνται ιδιαίτερα από συνθήκες ζέστης και υγρασίας είναι ικανά να ξεράνουν πολλά από τα φυτά σας. 

Ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες τα φυτά στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας έχουν ανάγκη από συχνότερο πότισμα  και εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες συνυπολογίστε ότι και ο πιθανός αέρας εξίσου ξεραίνει το χώμα τους. 

Φροντίστε έγκαιρα για τον τρόπο που τα φυτά σας θα εξακολουθήσουν να ποτίζονται, κατά την διάρκεια πιθανής απουσίας σας. Δώστε οδηγίες σε όποιον γείτονα ή συγγενή επωμιστεί αυτή την ευθύνη, για τυχόν φυτά και λουλούδια με ιδιαίτερες ανάγκες ή εγκαταστείστε ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος επίσης έγκαιρα, για να έχετε τον χρόνο να δοκιμάσετε στην πράξη πόσες φορές την ημέρα χρειάζεται να τίθεται σε λειτουργία  και με ποια ποσότητα νερού για να έχουν τα φυτά σας όση ακριβώς υγρασία χρειάζονται, ώστε να το ρυθμίσετε ανάλογα. 


Φυτά σε γλάστρες και για διάστημα μέχρι  6-7 ημέρες θα πάρουν όση ακριβώς ποσότητα νερού χρειάζονται αν πριν φύγετε "φυτέψετε" στο χώμα τους ένα  πλαστικό μπουκάλι γεμάτο νερό. Ακριβώς το ίδιο μπορείτε να κάνετε για γλάστρες και ζαρντινιέρες σε ψηλά σημεία, όπως π.χ τα πρεβάζια των παραθύρων, που πρόσβαση για να τα ποτίσει έχει κάποιος μόνο από το εσωτερικό του σπιτιού. Γεμίστε μέχρι πάνω μπουκάλια του νερού και "σφηνώστε" τα κάθετα στο χώμα της γλάστρας ή της ζαρνινιέρας, το φυτό θα παίρνει σιγά σιγά την απαιτούμενη ποσότητα. 

Μικρά γλαστράκια ή φυτά με ελάχιστες ανάγκες σε νερό, όπως και φυτά εσωτερικού χώρου θα ποτιστούν τέλεια κατά την διάρκεια της απουσίας σας αν τοποθετήσετε δίπλα τους ένα οποιοδήποτε δοχείο με νερό που θα το ....συνδέσετε με το χώμα τους μ΄ένα απλό φυτίλι. Βουτήξτε την μία άκρη του φυτιλιού στο νερό και την άλλη στο χώμα, φροντίζοντας απλά ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας και τις ημέρες απουσίες σας να χρησιμοποιήσετε κατάλληλου μεγέθους δοχεία νερού, που μπορεί να είναι από ένα μπουκάλι μέχρι μια μεγάλη λεκάνη.  

Για τους κηπουρούς ο Ιούνιος εκτός από πρώτος μήνας του καλοκαιριού είναι και "ο μήνας της μελίγκρας".

Το μικροσκοπικό αυτό πράσινο ζωύφιο που από τα τέλη Μαϊου κάνει την εμφάνισή του αν δεν το καταπολεμήσετε σωστά και έγκαιρα, είναι ικανό να μεταπηδήσει σε κάθε δέντρο και φυτό σας καταστρέφοντας λουλούδια, καρπούς και φύλλωμα. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα ειδικά σκευάσματα για ψεκασμό, ήδη από τον Μάϊο ραντίζετε προληπτικά τα φυτά σας μ΄ένα μείγμα φτιαγμένο από ένα λίτρο νερό που μέσα του θα έχετε διαλύσει μια κουταλιά της σούπας ξύδι ή καθαρό οινόπνευμα και 1-2 σταγόνες υγρό απορρυπαντικό για τα πιάτα. Ανακατέψτε τα καλά μέσα σ΄έναν μικρό ψεκαστήρα και επαναλαμβάνετε την διαδικασία κάθε 5-7 ημέρες.

Καταστροφικότερος για τα φυτά σας από την μελίγκρα μπορεί να αποδειχθεί ο τετράνυχος που επίσης εμφανίζεται αυτή την εποχή, ειδικά σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας. Μοιάζει με ιστό αράχνης που τυλίγει φύλλα και λουλούδια και σε λίγες μόνο μέρες μπορεί να ξεράνει ολόκληρο το φυτό. Πρώτα ...θύματά του, πολύ συχνά αυτήν την εποχή, οι τριανταφυλλιές. Αντιμετωπίστε τον έγκαιρα μ΄ένα ειδικό σκεύασμα για ψεκασμό.Κλαδέψτε αν χρειαστεί οποιοδήποτε φυτό έχει προσβληθεί σε μεγάλο μέρος του από την οποιαδήποτε ασθένεια έτσι ώστε να μείνουν μόνο τα υγιή μέρη του, ακόμα κι αν δεν είναι η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα του.

Καθαρίζετε τακτικά όλα τα ανθοφόρα φυτά από ξεραμένα λουλούδια για να βοηθήσετε την αύξηση της ανθοφορίας τους.

Ο Ιούνιος είναι η ...τελευταία σας ευκαιρία για να φυτέψετε καλοκαιρινά λαχανικά όπως κολοκύθια, πιπεριές, μελιτζάνες, φασόλια κλπ. Αν δεν έχετε τον απαιτούμενο χώρο στον κήπο μια χαρά θα αναπτυχθούν και σε μεγάλα δοχεία φύτευσης, αρκεί να φυτευθούν σ΄ένα μείγμα από ποιοτικό χώμα και κοπριά. Δείτε εδώ αναλυτικές οδηγίες για το πως θα καλλιεργήσετε καλοκαιρινά λαχανικά σε γλάστρες. 

Προσθέστε ανά 15 ημέρες σίδηρο σε υγρή μορφή μέσα στο νερό που ποτίζετε τις γαρδένιες για να τις βοηθήσετε να μείνουν καταπράσινες και γεμάτες λουλούδια. Ακολουθήστε πιστά τις δοσολογίες που αναγράφονται στην συσκευασία  κάθε τέτοιου προϊόντος, έστω και λίγη παραπάνω ποσότητα σιδήρου είναι ικανός αντί να τις ευνοήσει να τις ...κάψει. 

Αν για τον οποιοδήποτε λόγο δεν έχετε κάπου στην αυλή ή στο μπαλκόνι μερικά από τα ...κλασσικά φυτά του ελληνικού καλοκαιριού, προμηθευτείτε από ένα φυτώριο μερικά γλαστράκια βασιλικούς και κατιφέδες είναι και τα δύο από τα πιο οικονομικά και εύκολα φυτά που θα χαρίσουν σε όποιο σημείο τα τοποθετήσετε χρώμα και άρωμα ...καλοκαιριού :)
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ