2021-06-03 11:27:43
Φωτογραφία για 3 Ιουνίου τους έτους 1821.Η αγχόνη του σεμνού Ιεράρχη στήνεται εμπρός της οικίας του στα πανέμορφα Θεραπειά της Βασιλεύουσας
Κωνσταντινούπολη.

 Στα μπουντρούμια του Μποσταντζή βρίσκονται φυλακισμένοι τέσσερεις Συνοδικοί Αρχιερείς με την κατηγορία για την συμμετοχή τους και την συμβολή τους στην Επανάσταση των Ελλήνων. Διατάσσεται από τον Σουλτάνο ο θάνατός τους.

 Ανάμεσά τους είναι και ο Μητροπολίτης Δέρκων Γρηγόριος από την Ζουμπάτα της Αχαΐας (οικισμός στο Παναχαϊκό). Υπήρξε από τους αρχιερείς που έδρασε κατά των Οθωμανικών αρχών στον Μωριά όντας Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι Οθωμανοί ζήτησαν να εκδοθεί φιρμάνι για το κεφάλι του. Ο πασάς της Τριπολιτσάς προσπάθησε να τον συλλάβει, ωστόσο ο Γρηγόριος κατάφερε να διαφύγει στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1801 εκλέγεται Μητροπολίτης Δέρκων, μητρόπολη με έδρα τους Δέρκους της Ανατολικής Θράκης.

3 Ιουνίου τους έτους 1821.

Οι μητροπολίτες, Δέρκων Γρηγόριος, Θεσσαλονίκης Ιωσήφ, Ανδριανουπόλεως Δωρόθεος και Τυρνόβου Ιωαννίκιος οδηγούνται στην αγχόνη.

Μπροστά τους βρίσκεται η πύλη της Αθανασίας. Η πύλη των αιωνίων μαρτύρων του Ελληνικού Γένους.

Η αγχόνη του σεμνού Ιεράρχη στήνεται εμπρός της οικίας του στα πανέμορφα Θεραπειά της Βασιλεύουσας.

Εκείνος ήρεμος και γαλήνιος προσεύχεται για το Γένος του. Ευλογεί την θηλιά του και με περηφάνια η ψυχή του Ελευθερώθηκε.

Κείμενο: Μωραΐτες εν Χορώ

Φωτογραφία: Η προτομή του Δερκών Γρηγορίου στον οικισμό της Ζουμπάτας (Ιούλιος 2019).
proskynitis
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ