2021-06-06 12:00:51
Φωτογραφία για Παρτέρια κάτω από δέντρα. Ιδέες διαμόρφωσης - σχεδιασμός

Το ύψος και ο μεγαλύτερος όγκος πρασίνου ακόμη και ενός μικρού δέντρου σε σχέση με θάμνους ή καλλωπιστικά φυτά κάνει τα δέντρα το πιο ...ζωντανό και εντυπωσιακό στοιχείο κάθε εξωτερικού χώρου, είτε πρόκειται για έναν περίτεχνα διαμορφωμένο κήπο είτε για μια μικρή αυλή. 



Τα παρτέρια περιμετρικά σε μεγάλα ή  μικρότερα δέντρα συμβάλλουν στην ακόμη πιο εντυπωσιακή όψη τόσο των ίδιων των δέντρων, όσο και συνολικά της εικόνας ενός κήπου.

Το ύψος και είδος του δέντρου, αν πρόκειται για φυλοβόλλο ή όχι, καρποφόρο κλπ καθορίζει την όψη των παρτεριών αυτής της μορφής, αφού φυσικά είναι ευκολότερο να διατηρηθούν φροντισμένα όταν τα δέντρα περιμετρικά των οποίων θα δημιουργηθούν ανήκουν σε είδη που δεν ρίχνουν συχνά φύλλα, άνθη ή και καρπούς. 

Ένα παρτέρι αυτής της μορφής μπορεί να αποκτήσει πολλές διαφορετικές όψεις ανάλογα όχι μόνο με τα φυτά που θα φιλοξενήσει αλλά και με τον τρόπο που θα οριοθετηθεί στην βάση του δέντρου. 


Παρτέρια απευθείας φύτευσης

χωρίς περίφραξη

Ο πιο εύκολος τρόπος δημιουργίας παρτεριού γύρω από δέντρα, χωρίς την χρήση οποιουδήποτε πρόσθετου στοιχείου οριοθέτησης - περίφραξης, εκτός των ίδιων των φυτών.



Ανάλογα με το σημείο τέτοια παρτέρια μπορούν να εκτείνονται του κορμού συμμετρικά προς όλες τις κατευθύνσεις ή όχι και να καταλαμβάνουν μικρό ή μεγαλύτερο χώρο, όπως και να διαμορφωθούν σε κάθε είδους σχηματισμό.  

Η επέκταση του παρτεριού αρκετά μακριά από τον κορμό είναι ένας τρόπος ώστε κάποια από τα φυτά που θα τοποθετηθούν να μην βρίσκονται στην σκιά. 



Η οριοθέτηση με ένα διαφορετικό χαμηλό είδος, φυτεμένο στην εξωτερικη πλευρά  του παρτεριού και στο κατάλληλο ύψος και σχήμα ώστε να λειτουργεί σαν χαμηλός "φράχτης" για ψηλότερα είδη που θα φυτευθούν εσωτερικά είναι από τις καλαίσθητες διαμορφώσεις αυτής της μορφής, εξίσου εντυπωσιακή και με μη ανθοφόρα αλλά πράσινα όλες τις εποχές φυτά. 

Η κάλυψη του χώματος με χαλίκι, φλοιό δέντρου κλπ όπως και η προσθήκη διακοσμητικών στοιχείων, δοχείων φύτευσης κλπ επίσης λειτουργούν ιδιαίτερα καλαίσθητα. 

Η δημιουργία ενός τέτοιου παρτεριού με ένα μόνο εποχιακό είδος ανοιξιάτικης - καλοκαιρινής ανθοφορίας είναι μια πρακτική επιλογή για κήπους εξοχικών σπιτιών, όταν εκτός της θερινής σεζόν δεν κατοικούνται και είναι δύσκολο τις υπόλοιπες εποχές ο κήπος τους να διατηρείται φροντισμένος. 

Παρτέρια χαμηλής περίφραξης - οριοθέτησης

Κυβόλιθοι, πλάκες κομμένες συμμετρικά, διακοσμητικά τούβλα, χαμηλοί ξύλινοι φράχτες ή και απλές πέτρες - βότσαλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία χαμηλού ύψους περίφραξης. 

Οι κάθε τύπου πέτρες ανάλογα με το σχήμα και το βάρος τους θα πρέπει ή απλά να τοποθετηθούν περιμετρικά του παρτεριού σε μονή ή περισσότερες σειρές ή να βυθιστούν στο χώμα, αφού πρώτα αυτό σκαφτεί ελαφρά στο συγκεκριμένο σημείο. 

Οι κομμένες ακανόνιστα πέτρες - πλάκες επίστρωσης κάθε τύπου πχ Καρύστου, Πηλίου είναι επίσης ένα υλικό κατάλληλο για την οριοθέτηση παρτεριών γύρω από δέντρα. 

Σε μεγάλα τέτοια παρτέρια με την χρήση κομματιών πέτρας αντίστοιχα μεγάλου πλάτους μπορεί να ταυτόχρονα με την οριοθέτηση του παρτεριού να δημιουργηθεί και ένα κάθισμα περιμετρικά του δέντρου.   

Το μοναδικό λεπτό σημείο στην τοποθέτηση κάθε είδους υλικού οριοθέτησης σε στρογγυλά παρτέρια είναι ότι ο κύκλος που θα δημιουργηθεί, με κέντρο τονν κορμό του δέντρου, θα πρέπει να είναι απόλυτα συμμετρικός και οι πέτρες τοποθετημένες σε ολόκληρη την περίμετρο του παρτεριού στο σωστό σημείο.

Για να το πετύχετε χρησιμοποιείστε ένα σκοινάκι δεμένο στην βάση του κορμού και με μήκος ίσο με την απόσταση που θέλετε να εκτείνεται το παρτέρι από το δέντρο. Με βάση αυτό βρείτε εύκολα το σημείο που θα πρέπει να τοποθετηθεί κάθε πέτρα, ώστε το αποτέλεσμα να είναι απόλυτα συμμετρικό και όχι κάτι ...σαν κύκλος :)

Χτιστά ψηλά παρτέρια

Παρτέρια που λειτουργούν πολύ ιδιαίτερα αισθητικά σε μεγαλους κήπους, περιβάλλοντες χώρους εξοχικών σπιτιών κλπ. 

Ανάλογα με το είδος και κυρίως το βάρος που θα έχουν οι πέτρες που θα χρησιμοποιηθεί αυτές ή θα πρέπει να χτιστούν κανονικά ή απλά να τοποθετηθούν ή μία πάνω στην άλλη χωρίς κάποιο πρόσθετο υλικό συγκόλλησης. 

Η κόλλα πλακιδίων είναι επίσης μια πρακτική επιλογή στερέωσης σε κατασκευές αυτής της μορφής, αν τοποθετηθεί ανάμεσα στις πέτρες με τρόπο που δεν θα είναι εμφανής. Προσφέρει τον ίδιο βαθμό σταθερότητας με εκείνη του συμβατικού χτισίματος με λάσπη, σε μέτριου ύψους περιφράξεις - οριοθετήσεις παρτεριών αυτής της μορφής. 

Το χτίσιμο με διακοσμητικά τούβλα δημιουργεί ίσως το πιο όμορφο αποτέλεσμα αισθητικά, σε ψηλά παρτέρια περιμετρικά δέντρων και, εκτός των άλλων, είναι μια διαμόρφωση πραγματικά εξαιρετική για κήπους - αυλές που διαθέτουν και άλλα ίδιας εμφάνισης στοιχεία πχ χτιστές μάντρες, επιστρώσεις ανάλογου υλικού - χρώματος κλπ  

Για να αναδεικνύεται πραγματικά μια τέτοια κατασκευή χρησιμοποιήστε τουλάχιστον 4-5 σειρές τούβλα και φυτέψτε στο παρτέρι τόσο χαμηλά όσο και ψηλότερα φυτά.  

Μια επιλογή για να αξιοποιήσετε ...διπλά τον χώρο περιμετρικά του κορμού ενός δέντρου είναι η κατασκευή ενός καθίσματος, στο κάτω και εσωτερικό μέρος του οποίου θα φυτέψετε ή θα τοποθετήσετε γλάστρες.  

Η επιλογή των φυτών

Ο σημαντικότερος παράγοντας για την όμορφη όψη ενός παρτεριού γύρω από δέντρο είναι η σωστή επιλογή των φυτών, ανάλογα κυρίως με τις συνθήκες ηλιοφάνειας που επικρατούν στο σημείο. 

Ανάλογα με το ύψος του δέντρου και τον βαθμό σκιάς που δημιουργείται στην βάση του επιλέξτε ή κάποια από τα πολλά καλλωπιστικά που ευδοκιμούν μόνο σε σκιερά σημεία ή αν ο ήλιος περνά κάποιες ώρες της ημέρας διαφοροποιείστε ανάλογα τα είδη που θα φυτέψετε. 

Τα παχύφυτα και ειδικά κάποια είδη με ιδιαίτερα μεγάλο φύλλωμα όπως και όσα αναπτύσσονται περισσότερο παράπλευρα είναι από τα πιο εύκολα φυτά που μπορούν να τοποθετηθούν σε παρτέρια αυτής της μορφής και παραμένουν πράσινα όλες τις εποχές του χρόνου. 

Τα παρτέρια κάτω από δέντρα που δημιουργούν έντονη σκιά είναι ένας χώρος που μπορεί θαυμάσια να αξιοποιηθεί για όλα εκείνα τα είδη φυτών που σχεδόν ...μισούν τον ήλιο :) όπως για παράδειγμα το Ωραιόφυλλο. Επιλέξτε είδη - ποικιλίες διαφορετικής απόχρωσης και δημιουργείστε κάτω από την σκιά ενός δέντρου το ιδανικό περιβάλλον για αυτό το πολύ όμορφο φυτό. 

Ένας επίσης απλός τρόπος για να ομορφύνετε το σημείο που βρίσκεται ένα ψηλό δέντρο είναι αντί για την δημιουργία παρτεριού περιμετρικά του κορμού του απλώς να φυτέψετε στην βάση του ένα ανθοφόρο αναρριχώμενο είδος πχ Κληματίδα, Τριανταφυλλιές, Γιασεμί κλπ ανάλογα με τον βαθμό σκιάς που δημιουργεί το δέντρο.

Με το κατάλληλο κλάδεμα διαμορφώνετε - διατηρείτε το υψος του αναρριχώμενου μέχρι ένα χαμηλό σχετικά σημείο ώστε αναπυσσόμενο να μην "πνίξει" το δέντρο. 

Γενικά, τα παρτέρια κάτω και περιμετρικά δέντρων είναι από τα πιο καλαίσθητα στοιχεία στην διαμόρφωση - διακόσμηση εξωτερικών χώρων και δημιουργούν μια πολύ όμορφη εικόνα για το σύνολο ενός κήπου, αρκεί τόσα τα υλικά διαμόρφωσης όσο και τα φυτά που θα χρησιμοποιήσετε να είναι τα κατάλληλα για το συγκεκριμένο σημείο. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ