2021-06-16 14:32:54
Φωτογραφία για Η σήραγγα Brenner θα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την ιταλική πλευρά.
Η Rete Ferroviaria Italiana (RFI) απένειμε το πρώτο τμήμα της επέκτασης της σήραγγας βάσης Brenner, μιας σιδηροδρομικής γραμμής 22,5 χιλιομέτρων στην ιταλική πλευρά των Άλπεων. Η Webuild και η Implenia Construction έχουν αναλάβει το έργο ύψους 1,16 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο τελικά θα τετραπλασιάσει τις μεταφορές φόρτου μεταξύ Fortezza και Ponte Gardena κατά μήκος του σιδηροδρομικού άξονα Μόναχο-Βερόνα. Μόλις ολοκληρωθεί, αυτό θα μειώσει το χρόνο ταξιδιού για τρένα που μεταφέρουν επιβάτες και αγαθά.

Της Esther Geerts

Η νέα γραμμή Fortezza - Ponte Gardena είναι συνέχεια της σήραγγας βάσης Brenner, μιας σιδηροδρομικής σήραγγας μήκους 55 χιλιομέτρων υπό κατασκευή μέσω της βάσης των ανατολικών Άλπεων που συνδέει την Ιταλία με την Αυστρία. Η επέκταση της γραμμής στην ιταλική πλευρά θα ενισχύσει τον άξονα Βερόνα - Ίνσμπρουκ - Μόναχο στον ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό διάδρομο ΔΕΔ-Μ Σκανδιναβίας-Μεσογείου.


Όλα τα 180 χιλιόμετρα από τη Βερόνα έως τη Φορτέτζα, όπου ξεκινά η σήραγγα βάσης του Μπρένερ, θα τετραπλασιαστούν. Αυτό το έργο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, από τα οποία βραβεύεται το πρώτο. Η Webuild θα είναι ο ηγέτης της κοινοπραξίας και η Implenia Construction GmbH η κύρια κοινοπραξία θα έχει το καθήκον να αναπτύξει το εκτελεστικό έργο και στη συνέχεια να εκτελέσει το έργο. Αυτά τα έργα αναμένεται να διαρκέσουν επτά χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Υπόγεια διαδρομή

Τα βραβευμένα έργα συνίστανται στην κατασκευή 22,5 χιλιομέτρων νέας σιδηροδρομικής γραμμής διπλής τροχιάς. Η διαδρομή αναπτύσσεται κυρίως υπόγεια, με δύο σήραγγες διπλού σωλήνα, Scaleres και Gardena. Αυτές οι σήραγγες έχουν μήκος 15,4 και 6,3 χιλιόμετρα αντίστοιχα και συνδέονται με γέφυρα πάνω από τον ποταμό Isarco. Επιπλέον, τα έργα περιλαμβάνουν υπόγειες διασυνδέσεις και παρεμβάσεις πολεοδομικού σχεδιασμού στο Ponte Gardena.

Οι παρεμβάσεις θα επιτρέψουν σημαντική μείωση του χρόνου ταξιδιού τόσο για επιβατικά όσο και για εμπορευματικά τρένα. Η εξάλειψη των σημείων συμφόρησης και των περιορισμών που συνδέονται με τη μέγιστη κλίση στον άξονα Brenner θα επιτρέψει επίσης αύξηση της χωρητικότητας κυκλοφορίας στη γραμμή. Η κατασκευή της σήραγγας βάσης Brenner ξεκίνησε ήδη το 2008 και αυτή τη στιγμή προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2028.

Νότια πύλη της σήραγγας βάσης του Μπρένερ στην Ιταλία

Λιγότερο κλίση, πιο γρήγορα και τρένα

Μια σημαντική πτυχή των βελτιώσεων υποδομής θα είναι η ριζική μείωση της μέγιστης κλίσης. Στη γραμμή Fortezza-Verona, η μέγιστη κλίση θα μειωθεί από το τρέχον 23 ‰ σε 12,5 ‰. Στην ίδια τη σήραγγα βάσης του Brenner θα περιέχεται εντός 7 ‰. Η επί του παρόντος υψηλή κλίση της υποδομής περιορίζει την ταχύτητα του τρένου στα 80 χιλιόμετρα ανά ώρα στα πιο ελικοειδή τμήματα. Λιγότερη κλίση θα επιτρέψει επίσης τη διέλευση βαρύτερων εμπορευματικών αμαξοστοιχιών.

Όταν ολοκληρωθούν όλες οι προγραμματισμένες εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της σήραγγας, θα είναι δυνατός ο διαχωρισμός των ροών εμπορευματικής κίνησης από τις ροές επιβατών. Μεταξύ αυτών, οι υπηρεσίες μεγάλων αποστάσεων μπορούν να διαχωριστούν από τις τοπικές, με τεράστια οφέλη για τους επιβάτες. Μεγαλύτερη χωρητικότητα μεταφοράς εμπορευμάτων θα σημαίνει έως και 60-90 επιπλέον τρένα την ημέρα, σύμφωνα με την RFI. Η μείωση των περιορισμών που οφείλονται σε κλίσεις θα προωθήσει τη χρήση μακρύτερων και βαρύτερων αμαξοστοιχιών με αύξηση του μεταφερόμενου φορτίου περίπου 20% για κάθε αμαξοστοιχία.

Οι επεκτάσεις υποδομής είναι καλές ειδήσεις για τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές. Εικόνα: Τερματικός σταθμός εμπορευμάτων Sommacampagna στη Βερόνα, TX logistik

Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης

Οι πόροι στο πλαίσιο του ιταλικού εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα αφιερωθούν στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, που θεωρούνται η πραγματική έκτακτη ανάγκη της οικονομικής ανάκαμψης. Το έργο προβλέπεται να οδηγήσει στη δημιουργία 15.000 θέσεων εργασίας, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, καθώς και σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και σε ολόκληρη την τοπική οικονομία.

railfreight.com/corridors/2021/06/15/brenner-tunnel-to-be-four-times-longer-on-italian-side/

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης

sidirodromikanea
sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ