2021-06-24 16:42:41
Φωτογραφία για Γέφυρα του ποταμού Κβάι: Η σιδηροδρομική γραμμή του θανάτου. H ταινία και η πραγματικότητα.
Γέφυρα του ποταμού Κβάι – 24 Ιουνίου 1945: Βρετανικά βομβαρδιστικά καταστρέφουν τη «Γέφυρα του ποταμού Κβάι» στα σύνορα Βιρμανίας – Ταϊλάνδης.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θοδωρής Κουγιουμτζής

Χιλιάδες αιχμάλωτοι πολέμου και Ασιάτες εργάτες πέθαναν από τις απάνθρωπες συνθήκες και τα βασανιστήρια των Ιαπώνων για να κατασκευάσουν τη γέφυρα του ποταμού Κβάι

Γέφυρα του ποταμού Κβάι: H ταινία

Η Γέφυρα του ποταμού Κβάι έγινε ευρύτερα γνωστή μέσα από την ομότιτλη ταινία (1957) σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λιν, με πρωταγωνιστές τους σερ Άλεκ Γκίνες, Γουίλιαμ Χόλντεν και Τζακ Χώκινς.

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πιέρ Μπουλ, στηρίζεται στο πραγματικό γεγονός της κατασκευής της γέφυρας με έντονο το στοιχείο της μυθοπλασίας. Η ταινία γυρίστηκε στη Σρι Λάνκα (πρώην Κεϋλάνη).

Έλαβε διθυραμβικές κριτικές και απέσπασε 7 βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Το 1997 επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου, ενώ την ίδια χρονιά έλαβε την 13η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.


Γέφυρα του ποταμού Κβάι: Η σιδηροδρομική γραμμή του θανάτου

Η γέφυρα του ποταμού Κβάι βρίσκεται στον ποταμό Μαε Κλονγκ ή Κβάϊ Γιάϊ στην πόλη Καντσαναμπούρι της Ταϊλάνδης, 120 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπανγκόκ.

Πριν και κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, όταν η Βιρμανία ήταν υπό Ιαπωνική κατοχή, οι Ιάπωνες θέλησαν να προχωρήσουν στην κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής για να δημιουργήσουν μια νέα οδό ανεφοδιασμού των ιαπωνικών στρατευμάτων στη Βιρμανία, θέλοντας να υλοποιήσουν τα σχέδια τους για εισβολή στην Ινδία.

Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής που θα ένωνε τη Μπανγκόκ με τη Ρανγκούν στη Βιρμανία θα χρειάζονταν να δουλέψουν περισσότεροι από 200.000 εργάτες για τουλάχιστον 6 χρόνια.

Η κατασκευή της γραμμής ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 1943 και χρησιμοποιήθηκε από τους Ιάπωνες για τον ανεφοδιασμό του μετώπου της Βιρμανίας για περίπου 2 χρόνια, μέχρι και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τον Αύγουστο του 1945.

Αιχμάλωτοι πολέμου – εργάτες σκλάβοι

Η κύρια εργατική δύναμη που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της λεγόμενης «Σιδηροδρομικής Γραμμής του Θανάτου» ήταν οι αιχμάλωτοι πολέμου από το μέτωπο της ΝΑ Ασίας, αλλά και Ασιάτες εργάτες από διάφορες χώρες.

Σύμφωνα με το «Ερευνητικό Κέντρο Σιδηροδρομικής Γραμμής Ταϊλάνδης-Βιρμανίας», οι καταγεγραμμένοι αιχμάλωτοι πολέμου που εργάστηκαν για την κατασκευή της γραμμής ήταν 30.131 Βρετανοί, 17.990 Ολλανδοί, 13.004 Αυστραλοί και 686 Αμερικάνοι.

Για τους Ασιάτες που χρησιμοποιήθηκαν είτε ως εργάτες, είτε ως σκλάβοι, μπορούν να γίνουν μόνο εκτιμήσεις. Υπολογίζεται ότι συνολικά εργάστηκαν περίπου 90.000 Βιρμανοί, 75.000 Μαλαισιανοί, 7.500 Ινδονήσιοι και 5.200 Σιγκαπουριανοί.

Συνολικά περίπου 13.000 αιχμάλωτοι πολέμου πέθαναν κατά την διάρκεια των εργασιών. Αιτία του θανάτου τους ήταν τα βασανιστήρια, ο υποσιτισμός και οι εκτελέσεις. Από τους αμάχους που δούλευαν στην γραμμή, πέθαναν περίπου 100.000.

Η δημιουργία της γέφυρας όπως παρουσιάζεται στην ταινία «Γέφυρα του ποταμού Κβάι» είναι αποτέλεσμα του σεναρίου.

Στην πραγματικότητα δημιουργήθηκαν δυο γέφυρες. Η πρώτη ήταν προσωρινή, κατασκευάστηκε από ξύλο και η άλλη κατασκευάστηκε από ατσάλι μήνες αργότερα.

Και οι δυο καταστράφηκαν από τις βόμβες των αεροπλάνων των συμμάχων, ενώ εκείνη από χάλυβα διορθώθηκε και λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Γέφυρα του ποταμού Κβάι: Οι βομβαρδισμοί

Η γέφυρα εξυπηρέτησε το σκοπό της για κάτι λιγότερο από δύο χρόνια.

Το 1945 βομβαρδίστηκε βαριά από τις συμμαχικές δυνάμεις και ο έλεγχος της σιδηροδρομικής γραμμής διαιρέθηκε μεταξύ των Βρετανών, οι οποίοι πήραν το τμήμα που βρισκόταν στη Βιρμανία, και τους Κρατικούς Σιδηρόδρομους της Ταϊλάνδης, οι οποίοι πήραν την πλευρά της Ταϊλάνδης -και ό,τι απέμεινε από τη γέφυρα.

Εξαιτίας των βομβαρδισμών, η γέφυρα υπέστη σοβαρές ζημιές. Μόνο η χαλύβδινη εξωτερική δομή έμεινε ανέπαφη. Ξαναχτίστηκε και έκτοτε χρησιμοποιείται για εμπορικά και τουριστικά ταξίδια. Σήμερα, μπορεί κανείς να διασχίσει τη γραμμή με το τρένο, ή με τα πόδια.

Η ιστορική γέφυρα είναι μια συμβολική υπενθύμιση της βασανιστικής σκληρότητας που υπέστησαν οι αιχμάλωτοι πολέμου της Συμμαχίας (Αυστραλοί, Ολλανδοί και κυρίως Βρετανοί) και επιστρατευμένοι εργάτες από την Νοτιοανατολική Ασία, όλοι εξαναγκασμένοι από τους Ιάπωνες.

cityportal.gr

sidirodromikanea
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ