2021-06-27 18:24:22
Φωτογραφία για Με τον αν. Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ Αθ. Κοτταρά συναντήθηκε ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς.
Κυρίαρχο θέμα συζήτησης η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής

Στην Πτολεμαΐδα βρέθηκε σήμερα το πρωί ο αν. Διευθύνοντας Σύμβουλος του ΟΣΕ Αθ. Κοτταράς και είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά.

Αφορμή για την επίσκεψη και την συνάντηση δεν ήταν άλλη από το πλάνο και το σχέδιο που έχει ο Δήμος Εορδαίας για την αξιοποίηση του Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης και την παραχώρηση του στον Δήμο, όπως επίσης ναι ζωντανέψει το τμήμα Πτολεμαΐδα-Αμύνταιο και να φτάσει το τρένο στο ΒΙΟΠΑ.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Βουλευτής Νομού Κοζάνης Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας και Προγραμματισμού Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Νίκος Φουρκιώτης.

Μετά τη συνάντηση στο δημαρχείο μετέβησαν τόσο στον σιδηροδρομικό σταθμό όσο και στο ΒΙΟΠΑ για να δουν από κοντά την κατάσταση και το τι πρέπει να γίνει.



Ο Παναγιώτης Πλακεντάς δήλωσε μετά τη συνάντηση « υποδεχτήκαμε σήμερα στην Πτολεμαΐδα τον αν. διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Αθ. Κοτταρά μαζί με τους συνεργάτες του από την διεύθυνση Β. Ελλάδας προκειμένου να επισκεφτούμε και να κάνουμε μια αυτοψία τόσο στο σιδηροδρομικό σταθμό όσο και στο ΒΙΟΠΑ σχετικά με το αίτημα το οποίο έχει υποβληθεί από τον Δήμο Εορδαίας για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής και την σύνδεση μέσω του Αμυνταίου με την Θεσσαλονίκη.

Θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα μας και δείχνει και το ενδιαφέρον του αλλά και την αγάπη του για την περιοχή και ήρθε για να δει σήμερα από κοντά όσο του έχουμε πει και παρουσιάσει σε σχέδια και ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις για το συγκεκριμένο θέμα το οποίο είναι ένας διακαής πόθος των ανθρώπων της περιοχής για τη σύνδεση και πάλι της σιδηροδρομικής γραμμής.

Δείχνει όμως και πρέπει να το πούμε και αυτό ότι είναι και μια πολύ μεγάλη αναγκαιότητα στα πλαίσια της αξιοποίησης με το βέλτιστο δυνατό τρόπου του ΒΙΟΠΑ και του χώρου της ΑΕΒΑΛ».

Από την πλευρά του ο κ. Κοτταράς στις δηλώσεις του ανέφερε «ανταποκριθήκαμε άμεσα ως ΟΣΕ στο αίτημα της δημοτικής αρχής και του δημάρχου του κ. Πλακεντά να δούμε την σιδηροδρομική γραμμή και την επανασύνδεση της Πτολεμαΐδας με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο και το Αμύνταιο.

Δυστυχώς είναι μια γραμμή που έχει σταματήσει τη λειτουργία της το 2010 αλλά εμείς ως ΟΣΕ δεσμευόμαστε ότι άμεσα έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για τη μελέτη και σύντομα θα έχουμε και το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της γραμμής έτσι ώστε να ξαναλειτουργήσει και να συνδεθεί η Πτολεμαΐδα με το Αμύνταιο αλλά και η Βιομηχανική περιοχή της Πτολεμαΐδας με το σιδηροδρομικό δίκτυο και τη Θεσσαλονίκη.

Νομίζω ότι σύντομα θα σας αναφέρουμε ένα χρονοδιάγραμμα των εργασιών, ήδη ξεκινήσαμε να μελετούμε τις εργασίες που χρειάζονται για την αποκατάσταση των γραμμών.

Από εκεί και μετά σε 2η φάση είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τις ενέργειες με τη ΔΕΗ για να συνδεθεί και το υπόλοιπο κομμάτι της γραμμής από την Πτολεμαΐδα μέχρι την Κοζάνη. Δυστυχώς ένα κομμάτι που έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2017 και ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει καν οι εργασίες.

Ήμαστε σε συνεννοήσεις με την ΔΕΗ και πιστεύω ότι και εκεί θα έχουμε άμεσο αποτέλεσμα και ένα σαφέστατο χρονοδιάγραμμα των εργασιών».



Τέλος ο Μιχάλης Παπαδόπουλος από την πλευρά του δήλωσε « είναι μια σημαντική μέρα γιατί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς αλλά και αν. Διευθύνον Σύμβουλος του ΟΣΕ ξεκινάνε μια διαδικασία που έπρεπε κανονικά να ξεκινήσει το 2017 όπου είχα τότε την τιμή ως υφ. Μεταφορών να διακόψουμε τη γραμμή μέσα στο ορυχείο λόγω της μετακίνησης του και από εκεί και μετά 5 χρόνια απραξίας μέχρι σήμερα.

Η περιφέρεια αλλά και η κυβέρνηση τότε αφήσαν τη γραμμή στη τύχη της.

Πιστεύω ότι ξεκινάει μια καινούργια εποχή για τον σιδηρόδρομο που έχει παίξει άλλα και θα παίξει ένα σπουδαίο ρόλο στην εποχή μας στην μετά λιγνίτη εποχή και σε αυτή τη πολύ δύσκολη άσκηση που θα δοκιμαστεί η περιοχή αλλά υπάρχει μια κυβέρνηση με σταθερές απόψεις και στρατηγικό σχέδιο.

Πιστεύω ότι σύντομα η συνεργασία ΟΣΕ- Δήμου- ΔΕΗ θα φέρει το αποτέλεσμα να λειτουργήσει και πάλι αυτή η γραμμή όπως είναι σημαντικό που εντάχθηκε από το υπ. Μεταφορών, κάτι που είχε ενταχθεί μέχρι το 2015 και απεντάχθηκε το 2016, ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΟΣΕ για την γραμμή Κοζάνη- Σιάτιστα- Γρεβενά.

Όλοι θέλουμε να έχουμε μια καινούργια καλύτερη μέρα και προς όφελος των πολιτών και αυτό είναι σίγουρο ότι θα γίνει».

e-ptolemeos.gr

sidirodromikanea
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ