2021-07-03 11:45:11
Φωτογραφία για Έχω και ...Τροχόσπιτο, πάμε μια βόλτα;
Σπίτια με ...ρόδες

Σε  Αμερική και Ευρώπη από τις δεκαετίες ΄50 - ΄60 τα τροχόσπιτα αποτελούσαν μια ιδιαίτερα δημοφιλή εναλλακτική επιλογή διαμονής αντί για τα συμβατικά ξενοδοχεία - ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Αρχικά το τροχόσπιτο ταυτίστηκε περισσότερο με την ελευθερία και αυτονομία που προσφέρει αυτός ο τρόπος ταξιδιού, ειδικά για νέους ανθρώπους, για οικογένειες με μικρά παιδιά ή για να ταξιδέψει κανείς μαζί με το κατοικίδιό του παρά με το οικονομικό όφελος συγκριτικά με την διαμονή σε τουριστικά καταλύμματα ή την απόκτηση ενός εξοχικού σπιτιού κάτι που όμως συνέβη τις αμέσως επόμενες δεκαετίες. 

Στις μέρες μας έχουν επιστρέψει δυναμικά και είναι χαρακτηριστικό πως ένας τύπος τροχόσπιτου που πρωτοεμφανίστηκε στη Αμερική και στην συνέχεια και στην Αγγλία το 1960, τα μεταλλικά ασημί ...βαγόνια της Airstream που εσωτερικά μπορούν πραγματικά να διαμορφωθούν σαν ένα κανονικό σπίτι, παρέχονται προς ενοικίαση ως "λουξ" επιλογές στις πλατφόρμες Airbnb καταλυμμάτων για όποιον επιθυμεί διακοπές σε διάφορα σημεία του πλανήτη σε παραθάσσιες ή ορεινές τοποθεσίες. 


Η διαφορά και το πλεονέκτημα των τροχόσπιτων αυτού του τύπου, πέρα από το συνήθως πολύ μεγάλο τους μέγεθος, είναι και ότι εκτός της κλασσικής διαρρύθμισης διατίθενται και σε μοντέλα στα οποία εσωτερικά οι έτοιμες - εντοιχισμένες εγκαταστάσεις περιορίζονται στις τελείως απαραίτητες, έτσι ο ελεύθερος χώρος τους μπορεί να διαμορφωθεί με εξοπλισμό, επίπλωση  και διακόσμηση αντίστοιχων ενός συμβατικού σπιτιού. 

Μια επίσης δημοφιλής επιλογή είναι η μετατροπή του τροχόσπιτου σε ...σταθερό εξοχικό σπίτι. 

Και στην χώρα μας και κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας αρκετά camping παρέχουν την δυνατότητα μόνιμης φιλοξενίας τροχόσπιτων, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να χρησιμοποιούν σαν ...εξοχικό οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου. 

Στις περιπτώσεις αυτές η διαμόρφωση του χώρου έξω και γύρω από το τροχόσπιτο με τον ίδιο τρόπο σαν να πρόκειται για τον περιβάλλοντα χώρο ενός καλοκαιρινού σπιτιού, μπορεί να δημιουργήσει πραγματικά την αίσθηση ενός κανονικού και απόλυτα λειτουργικού ...εξοχικού.

Κάτι αντίστοιχο μπορεί φυσικά να γίνει ακόμη και για συχνά μετακινούμενα τροχόσπιτα με πιο απλές και όχι σταθερές κατασκευές και στοιχεία, ώστε ακόμη και για διαμονή μερικών ημερών να μπορεί κάποιος να απολαύσει μια πραγματικά άνετη και απόλυτα καλοκαιρινή ατμόσφαιρα και στον εξωτερικό χώρο του τροχόσπιτου.  

  

Η λειτουργικότητα μπορεί βεβαίως να συνδυαστεί σε όποιον βαθμό ο καθένας το επιθυμεί με το design και την αισθητική, με πιο συχνή τάση στην Ευρώπη την δημιουργία τέτοιων χώρων με κεντρικό σημείο ένα παλιό τροχόσπιτο βαμμένο και διακοσμημένο κυρίως σε vintage στυλ. 

Η τάση αυτή που πρωτοεμφανίστηκε για στέγαση εποχιακών επαγγελματικών χώρων πχ καντίνες, beach bar κλπ μεταπήδησε και σε ιδιωτικά τροχόσπιτα που βάφονται σε διάφορες αποχρώσεις και γενικά διαμορφώνονται - διακοσμούνται εσωτερικά και εξωτερικά με ένα ιδιαίτερο ...Mποέμ, Vintage ή Retro ύφος ταιριαστό σε ανθρώπους που αγαπούν την διαμονή στην φύση αλλά με όλες τις ανέσεις και εξοπλισμό που δεν προσφέρει μια σκηνή. 

Η χρήση του τροχόσπιτου για πολλούς δεν περιορίζεται στο διάστημα του καλοκαιριού, αφού είτε σαν συχνά μετακινούμενο είτε ...αραγμένο σε μια τοποθεσία μπορεί να διαθέτει όλες τις προδιαγραφές, μέσα θέρμανσης κλπ. για διαμονή όλες τις εποχές του χρόνου. 

Οικονομικά, όπως ακριβώς και σε ένα αυτοκίνητο ή τουριστικό κατάλυμμα, η αγορά διαθέτει μια ευρεία γκάμα επιλογών ενώ η πιο συμφέρουσα για όποιον επιθυμεί να αποκτήσει ένα τροχόσπιτο είτε απλής είτε πιο ...λουξ μορφής, είναι τα μεταχειρισμένα. 

Ταξίδια και διακοπές με τροχόσπιτο μπορεί βεβαίως κάποιος να πραγματοποιήσει και με ενοικιάζομενα που ειδικά για πολυμελείς οικογένειες, μεγάλες παρέες που επιθυμούν να ταξιδέψουν μαζί κλπ. είναι επιλογή που διαμορφώνει το κόστος ενός ταξιδιού σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με έξοδα μετακίνησης με άλλο τρόπο και διαμονή σε συμβατικά καταλύμματα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ