2021-07-15 19:00:55
Φωτογραφία για «Καμπανάκι» Χαρδαλιά: Ένα βήμα πριν πάρουμε μέτρα σε Μύκονο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Πάρο, Ίο και Σαντορίνη
«Καμπανάκι» του υφυπουργού Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά για σημαντική αύξηση κρουσμάτων στη χώρα, με τον 7ήμερο μέσο όρο κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους να παρουσιάζει αύξηση σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας, με 25 περιφέρειες να έχουν επίπτωση μεγαλύτερη από 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Επιπλέον, οι περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε «πορτοκαλί» επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή για την ενίσχυση του τέστινγκ λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.

Η κατάσταση σε αυτές τις 6 περιοχές επιβάλει εγρήγορση, προειδοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε ερώτηση που έγινε στην ενημέρωση, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: «Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά, νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα αν μπορέσουμε τα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές».


Στη Μύκονο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί σε μια εβδομάδα από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 χθες. Ενώ στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί, με 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου. Στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, με 878 κρούσματα από 310 στις 7 Ιουλίου. Την τελευταία εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα έχουν πενταπλασιαστεί στην Ίο 55 από 9. Υπερδιπλασιαστεί στη Σαντορίνη 56 από 24 στις 7. Επταπλασιαστεί στην Πάρο, σε 72 από 9 στις 7 Ιουλίου.

Τα μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό, μεταφέρονται από την Παρασκευή επιπλέον ΚΟΜΥ στις παραπάνω 6 περιοχές για εκτεταμένο τέστινγκ. Στις περιοχές αυτές από το Σάββατο 17 Ιουλίου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο 2 φορές την εβδομάδα, μια με μέθοδο σελφ τεστ μια με μέθοδο ράπιντ, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη. Ανάλογη υποχρέωση δε, αφορά και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων/κρουαζιερόπλοιων.

Κατασκηνώσεις

Για τις κατασκηνώσεις η επιτροπή εισηγήθηκε για την είσοδο στην κατασκήνωση οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα ράπιντ 48 ωρών ή αρνητικό αποτέλεσμα PCR 42 ωρών. Κατά τη διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου τα παιδιά θα ελέγχονται με τη μέθοδο του σελφ τεστ σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα μια με σελφ τεστ και μια με ράπιντ. Δεν θα επιτρέπονται επισκεπτήρια εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού.
themaygeias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ