2021-07-21 22:07:24
Φωτογραφία για Διπλό μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Παραμένουν οι κυρώσεις για S-400, νέα καταδίκη για Βαρώσια
Ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύεται να διατηρήσει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 και να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις εάν η Άγκυρα αγοράσει πρόσθετα οπλικά συστήματα από τη Μόσχα, δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος διπλωμάτης επανεβεβαίωσε την αντίθεση των ΗΠΑ στη λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Ανέφερε, μάλιστα, πως οι ΗΠΑ προέτρεψαν σήμερα την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφαση για άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων, σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών.

Παρέπεμψε επίσης στην παρέμβαση του Αμερινανού ΥΠΕΞ κ. Μπλίνκεν, ο οποίος έκανε λόγο για μία απαράδεκτη απόφαση, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη των ΗΠΑ και προτρέποντας την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αλλάξουν ριζικά την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα των Βαρωσίων.

Β. Νούλαντ: Καταδικάζουμε τις τουρκικές ενέργειες για το άνοιγμα των Βαρωσίων


Στο μεταξύ, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν την τουρκική πρόταση για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο και καταδικάζουν τις κινήσεις για το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Η κα Νούλαντ έκανε λόγο για μια περίπλοκη και πολύπλευρη σχέση με την Τουρκία, επαναβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν σκοπεύει να οπισθοχωρήσει στο ζήτημα των κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.

Όσον αφορά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρμόδια υφυπουργός για τις πολιτικές υποθέσεις, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να πιέζει την Τουρκία για θέματα που σχετίζονται με την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου.

Ισχυρή τοποθέτηση από το Σ.Α. ζητά ο γερουσιαστής Μενέντεζ

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρόμπερτ Μενέντεζ είπε πως αναμένει ισχυρή τοποθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ ρώτησε σχετικά και την κ. Νούλαντ, η οποία είπε ότι υπήρξαν χθες διαβουλεύσεις στο Σ.Α. που συνεχίζονται σήμερα.

Πάντως, καθώς διέρρευσαν πληροφορίες για το προσχέδιο της προεδρικής δήλωσης για τα Βαρώσια, που δεν μνημονεύει καν τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, παρά μιλά για "χθεσινές δηλώσεις", έγιναν πριν λίγο παρεμβάσεις προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και τον γερουσιαστή Μενέντεζ και αναμένονται εξελίξεις.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο γερουσιαστής Μενέντεζ ανέφερε ότι χθες ο Πρόεδρος Ερντογάν επισκέφθηκε την παράνομα κατεχόμενη Κύπρο και ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της παραθαλάσσιας πόλης των Βαρωσίων.

"Όλα αυτά τα χρόνια, γνώρισα Ελληνοκύπριους που έπρεπε να εκκενώσουν τα Βαρώσια το 1974, για να ξεφύγουν από τον τουρκικό στρατό που εισέβαλε, αναζητώντας ασφάλεια. Πολλοί από αυτούς κατέληξαν να μεταναστεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σαράντα επτά χρόνια μετά την εισβολή, οι ιστορίες τους παραμένουν τρομακτικές, μια καθημερινή υπενθύμιση αυτών των τρομερών ημερών το 1974. Για χρόνια, πολλοί στη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Προέδρου Μπάιντεν, υποστήριξαν μια ειρηνευτική διαδικασία που θα καθιερώσει μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στο νησί. Η επίσκεψη του Ερντογάν παραμέρισε αυτές τις προσπάθειες, καθώς και μακροχρόνια ψηφίσματα του ΟΗΕ για Βαρώσια".

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας σημείωσε ότι στόχος του Ερντογάν είναι να προωθήσει ένα ξεχωριστό κράτος στο νησί της Κύπρου.

"Με απλά λόγια, αυτή η παραβίαση του διεθνούς δικαίου είναι απαράδεκτη και αναμένω να ακούσω σήμερα από την βοηθό Υπουργό ένα σχέδιο για το πώς θα ανταποκριθεί η Κυβέρνηση Μπάιντεν" πρόσθεσε.

Ο κ. Μενέντεζ υπενθύμισε την επιστολή που συνυπέγραψε με άλλα μέλη της Γερουσίας προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν, την περασμένη εβδομάδα και σημείωσε ότι οι ενέργειες του Ερντογάν δεν αφορούν μόνο την Κύπρο, αλλά σηματοδοτούν μια κρίσιμη δοκιμασία για το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και την ανταπόκριση των ΗΠΑ.

"Πρέπει να δούμε μια ισχυρή δήλωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που να καταδικάζει αυτήν την κίνηση", πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters, Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ