2021-07-22 21:46:37
Φωτογραφία για Τα δυο τρόφιμα που δυναμώνουν την όραση
Δύο τρόφιμα φαινομενικά διόλου ταιριαστά μεταξύ τους, στην πραγματικότητα όμως περιέχουν παρόμοιες ευεργετικές ουσίες που δυναμώνουν την όραση και καταπολεμούν τη φλεγμονή. 

Το κακάο και τα κόκκινα μούρα, δύο τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες μπήκαν κάτω από το μικροσκόπιο ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης με στόχο να διερευνήσουν εάν προστατεύουν και οξύνουν την όραση.

Τα κόκκινα μούρα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, μια ομάδα φλαβανολών υπεύθυνων για το χαρακτηριστικό χρώμα των μούρων, που συσχετίζονται και με τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν για τη καρδιά αλλά και στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Από την άλλη, το κακάο είναι εξίσου πλούσιο σε φλαβανόλες, που επιβραδύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου αλλά και φαινολικά οξέα, ενώ περιέχει θεοβρωμίνη, η οποία σε αντίθεση με την καφεϊνη, έχει την ικανότητα να μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Ο αμφιβληστροειδής είναι ένας ιστός με υψηλή αγγείωση, επομένως και με μεγάλη ανάγκη για ανατροφοδότηση του οξυγόνου για την καλή όραση. Οι ερευνητές λοιπόν, έχοντας αυτό ως εναρκτήρια προϋπόθεση και λαμβάνοντας υπόψιν τους τις ευεργετικές ιδιότητες των φλαβανολών που βρίσκονται στο κακάο και των ανθοκυανινών των μούρων στην εγκεφαλική ροή του αίματος, θέλησαν να κατανοήσουν την καλύτερη επίδραση αυτών των πολυφαινολών στην όραση.

Η τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη έρευνα περιελάμβανε 17 γυναίκες και 20 άντρες ηλικίας 18 εώς 27 ετών, οι οποίοι επισκέφτηκαν το εργαστήριο τρεις φορές ενώ είχαν καταναλώσει είτε ρόφημα με κακάο, είτε ένα ρόφημα με κόκκινα μούρα, ενώ η ομάδα ελέγχου κατανάλωσε γάλα.

Συνολικά, εκτός από την ομάδα ελέγχου, όλοι οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν 175 mg πολυφαινολών. Πριν από κάθε έλεγχο, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να μην καταναλώσουν κάποιο άλλο τρόφιμο πλούσιο σε πολυφαινόλες ή με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεϊνη για το προηγούμενο 24ωρο.

Για να μετρήσουν την οπτική οξύτητα των συμμετεχόντων, υποβλήθηκαν σε οπτικά τεστ με γραφήματα γραμμάτων, τα οποία είχαν τοποθετηθεί σε απόσταση 4 μέτρων από τους εξεταζόμενους και υπό διαφορετικό φωτισμό κάθε φορά: υψηλός (φωτοπική όραση) και χαμηλός (μεσοπική όραση).

Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι η φωτοπική οπτική οξύτητα βελτιώθηκε σημαντικά μετά την κατανάλωση κακάο, ενώ έδειξε μικρή βελτίωση με την κατανάλωση κόκκινων μούρων. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, αυτή η βελτίωση οφείλεται στις φλαβανόλες και στην θεοβρωμίνη, ουσίες που περιέχονται στο κακάο.

Πηγή: ygeiamou
themaygeias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ