2021-07-27 19:54:21
Φωτογραφία για Ο Άγιος Παντελεήμων της οδού Αχαρνών με τον «Μουτζούρη»
Ο Άγιος Παντελεήμων της οδού Αχαρνών, με τον «Μουτζούρη» να περνάει δίπλα του, με τον υπερμεγέθη τρούλο του Ναού υπό ανέγερση και στο βάθος ο παλιός Ναός καθώς και η Δημοτική πισίνα που λειτουργούσε εκεί όπως και σε όλες σχεδόν τις γειτονιές της παλιάς Αθήνας.

Η παλιά εκκλησούλα, που συνδέεται με θρύλους και παραδόσεις, ιδρύθηκε περί το 1855 και ήταν ιδιοκτησία του Αν. Ευλάμπιου, κατεδαφίστηκε το 1930, για να περάσει από κάτω το τούνελ του σιδηροδρόμου που καταλήγει στην πλατεία Αττικής. Στη θέση της έχει υψωθεί μια στήλη για να θυμίζει στον επισκέπτη τη θέση της Αγίας Τράπεζας του παλιού ναού. Ο Ιερός Ναός θεμελιώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1910 από τον βασιλιά Γεώργιο Α΄. Εγκαινιάστηκε στις 22 Ιουνίου του 1930 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο A’ (Παπαδόπουλο), και είναι καρπός έργου του Γεωργίου Νομικού που συνέχισε και ολοκλήρωσε την αρχική μελέτη του αρχιτέκτονα Ιωάννη Παπαδάκη.


Η αγιογράφηση ανήκει στον Γιάννη Καρούσο ο οποίος άρχισε το έργο του το 1984. Είναι άξιο να σημειωθεί ότι ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα είναι ένας από της μεγαλύτερους ναούς της Ελλάδας, ο δε τρούλος του υπολείπεται κατά δύο μέτρα από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο τρούλος καταλαμβάνει έκταση 1600 τ.μ. Το πάχος της λιθοδομής του ναού φθάνει τα δύο μέτρα. ‘Ένας από τους συντελεστές της Αποπερατώσεως του Ι. Ναού υπήρξε και ο μακαριστός Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος Ματθαιάκης , ενώ μεγάλες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, όπως οι αείμνηστοι Μητροπολίτες Μηθύμνης Ιάκωβος και Σερρών Μάξιμος διακόνησαν στον Ναό και δούλεψαν για την αποπεράτωσή του. Σήμερα Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ναού είναι ο δραστήριος Αρχιμ. Νικόλαος Κατσαφαρόπουλος.

ΠΗΓΗ: Αρχιμ. π. Τιμόθεος Ηλιάκης
paraklisi
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ