2021-07-28 01:07:00
Φωτογραφία για Ξεκίνησε ο Καύσωνας διαρκείας - Οι 7 περιοχές με τις πιο υψηλές θερμοκρασίες
Εώς 45°C το θερμόμετρο!

Ξεκίνησε το μεγάλο κύμα καύσωνα που θα διαρκέσει αρκετές μέρες και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα θυμίζει τα έντονα καιρικά φαινόμενα που είχαν καταγραφεί στη χώρα μας το 1987. 

Οι 7 ζώνες όπου αναμένονται οι πιο υψηλές θερμοκρασίες είναι οι εξής, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη:

Εσωτερικό Κεντρικής Μακεδονίας: 40 με 42 βαθμοίΕσωτερικό Θεσσαλίας (και Λάρισα): 44 βαθμοίΔυτικά ηπειρωτικά (Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Άρτα, Πύργος Ηλείας): 43 με 45 βαθμοίΑττική και Βοιωτία: 40 με 43 βαθμοίΑνατολική Πελοπόννησος: 43 βαθμοίΕσωτερικό Κρήτης: 42 βαθμοίΕσωτερικό Ρόδου: 40 βαθμοί

«Να είμαστε προσεκτικοί, καθώς το κύμα, όπως φαίνεται, θα έχει μεγάλη διάρκεια. Γι’ αυτό μιλήσαμε για κύμα καύσωνα που θα θυμίζει το 1987. Έχουμε πλέον τα κλιματιστικά και κατάλληλες δομές για να αντιμετωπίσουμε αυτό το σφοδρό κύμα καύσωνα. Να ενημερώνεται ο κόσμος για τις κλιματιζόμενες αίθουσες του δήμου όπου ανήκει», είπε ο κ. Μαρουσάκης.


Γιατί θα είναι ακραίο το κύμα καύσωνα – Η εξήγηση του meteo

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το ακραίο κύμα καύσωνα αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας κυρίως από την Παρασκευή 30/07.

Πέραν των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που τοπικά στα ηπειρωτικά θα ξεπεράσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του κύματος καύσωνα, θα είναι η εξαιρετικά μεγάλη του διάρκεια (περισσότερες από 7 ημέρες).  Επισημαίνεται ότι από την Παρασκευή 30/07 οι θερμοκρασίες θα διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενισχύοντας το αίσθημα δυσφορίας.

Ποιες είναι όμως οι ατμοσφαιρικές διεργασίες που θα οδηγήσουν σε ακραίες συνθήκες;

Η πρώτη διεργασία, όπως συνηθίζεται στους καύσωνες, είναι η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας. Στο βίντεο παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες με την κίνηση των θερμών αερίων μαζών κατά το διάστημα 25 Ιουλίου - 4 Αυγούστου σε ύψος περί τα 1500 μέτρα. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Η δεύτερη διεργασία, η οποία θα λειτουργήσει προσθετικά στη θερμή μεταφορά, είναι οι καθοδικές κινήσεις αερίων μαζών από τα ανώτερα προς τα κατώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας λόγω της παρουσίας υψηλών πιέσεων. Οι κατερχόμενες αέριες μάζες εξαναγκάζονται σε θέρμανση λόγω συμπίεσης. Καθώς ο καύσωνας θα έχει  μεγάλη διάρκεια, αυτή η διεργασία θα οδηγεί σε περαιτέρω άνοδο των μεγίστων αλλά και των ελαχίστων θερμοκρασιών. 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο  Κλέαρχο Μαρουσάκη ο ισχυρός καύσωνας θα θυμίζει σε διάρκεια αυτόν του 1987. Όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook «χρειάζεται προσοχή και όχι πανικός μιας και σε σχέση με το 1987 έχουμε αρκετά "εργαλεία" στα χέρια μας».

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 42 με 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ προς το παρόν είναι ακόμη άγνωστη η διάρκεια του καύσωνα. «Ενδέχεται να πάμε έτσι μέχρι και τις 5 με 7 Αυγούστου», ανέφερε ο μετεωρολόγος. «Προς τα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας επικρατεί αρκετή δροσιά. Τα μελτέμια θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής ημέρας. Σιγά σιγά έρχονται οι πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Αφρικής και θα επηρεαστεί η χώρα μας με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τουλάχιστον ως προς τη διάρκειά του, ο καύσωνας αυτός θα θυμίζει τον ισχυρό καύσωνα του 1987. Κρατήστε όμως ότι οι υποδομές είναι πολύ διαφορετικές. Δεν αποκλείεται όμως το κύμα καύσωνα να κρατήσει 7-10 ημέρες».

Όπως ανέφερε από την Τετάρτη και μετά θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία, αλλά δυσκολότερα θα είναι το Σαββατοκύριακο, οπότε και η καυτή αέρια μάζα θα κατακλύσει το σύνολο της χώρας μας και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου. «Θα υπάρξει ένα "παιχνίδι" της θερμής αέριας μάζας με το μελτέμι για αυτό και χρειάζεται προσοχή μέχρι να περάσει αυτό το ισχυρό κύμα καύσωνα. Θα είναι ο ισχυρότερος καύσωνας για το καλοκαίρι», είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ