2021-08-02 22:50:13
Φωτογραφία για Αγία Φωτεινή η Καρπασίτιδα (Κυπρία)
Στις 2 Αυγούστου εορτάζει η Οσία Φωτεινή η Κύπρια ή όπως είναι αλλιώς γνωστή η αγία Φωτού.

Η φωτώνυμη αυτή οσία έζησε κατά την πρώιμη βυζαντινή περίοδο, μια περίοδο όπου ο γυναικείος μοναχισμός γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση.

Δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για την ζωή της και για την καταγωγή της. Η τοπική παράδοση της Καρπασίας αναφέρει πως η αγία Φωτεινή καταγόταν από απλοϊκούς γονείς από το Ριζοκάρπασο.

Νεαρή ακόμη απέρριψε την κοσμική ζωή και προτίμησε να ασκητέψει μέσα σε ένα λαξευτό υπόγειο σπήλαιο στο χωριό Άγιος Ανδρόνικος της Καρπασίας.

Εκεί έζησε ολόκληρη τη ζωή της προσευχόμενη. Το σπήλαιο-ασκητήριο της Αγίας Φωτεινής αποτελεί απλά ένα από τα πολλά ασκητήρια που έχουν βρεθεί στην περιοχή του Ριζοκαρπάσου και που ανάγονται σε ολόκληρη την βυζαντινή περίοδο.

Τον 15ο αιώνα εντός του σπηλαίου βρέθηκε ο τάφος και τα λείψανα της αγίας.


Στην πορεία των χρόνων εξαιτίας των διαφόρων ιστορικών γεγονότων που λάμβαναν χώρα στο νησί, ο τάφος της αγίας καλύφθηκε προς αποφυγή σύλησης των λειψάνων της, με αποτέλεσμα με τα χρόνια να ξεχαστεί.

Βρέθηκε πάλι κατά τον 18ο αιώνα, από τον οικονόμο Νικόδημο, τον επιστάτη ενός μικρού μοναστηριού που λειτουργούσε στην περιοχή.

Επάνω στο ιερό λείψανο της αγίας βρέθηκε μαρμάρινος σταυρός με επιγραφή« Φωτεινή Παρθένος Νύμφη Χριστού».

Αναφορά στην πρώτη εύρεση του τάφου της Αγίας γίνεται και από τον χρονογράφο Λεόντιο Μαχαιρά, ο οποίος μάλιστα κάνει αναφορά στο αγίασμα της αγίας Φωτεινής, που στην επιφάνειά του κάνει μια κρούστα που αφαιρείται όπως τον πάγο και από αυτήν κάνουν μια σκόνη που θεραπεύει τα μάτια.

Το αγιασμένο αυτό νερό βρέθηκε σε πηγάδι στο άκρο λαξευμένης προς τα βόρεια του σπηλαίου σήραγγας.

Η Αγία Φωτεινή πιστεύεται ότι θεραπεύει ιδίως αρρώστιες των ματιών, ενώ θεωρείται η προστάτιδα αγία του χωριού Άγιος Ανδρόνικος, προς τιμή της οποίας κτίστηκε βυζαντινός ναός.

Η παλαιότερη εικόνα της αγίας χρονολογείτο το έτος 1811 και αποτελούσε έργο του ιερομόναχου Λαυρεντίου.

Η εικόνα κατά την τουρκική εισβολή φέρεται να έχει κλαπεί και να έχει πωληθεί στο εξωτερικό. Η οσία Φωτεινή σε όλες τις σωζόμενες νεότερες εικόνες αναπαριστάται με μοναχική ενδυμασία να φέρει στο δεξί της χέρι σταυρό.

Κατά την ημέρα της εορτής της στην κοινότητα του Αγίου Ανδρονίκου γινόταν, μέχρι και την τουρκική εισβολή, μεγάλο πανηγύρι όπου πλήθος κόσμου από όλη την Κύπρο επισκεπτόταν να προσκυνήσει τα ιερά λείψανα της αγίας. Το 1976 τα λείψανα της αγίας μεταφέρθηκαν στο Συνοικισμό Κολοσσίου.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Άγιος Ανδρόνικος αποτελεί χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου και ανήκει στο διαμέρισμα της Καρπασίας.

Ο οικισμός ιδρύθηκε τα βυζαντινά χρόνια με πολιούχο άγιο τον άγιο Ανδρόνικο. Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας αποτέλεσε βασιλικό φέουδο, ενώ αναφέρεται και ως χωριό της ρήγαινας Ελένης της Παλαιολόγου.

Ο Άγιος Ανδρόνικος υπήρξε βασιλικό φέουδο μέχρι και το τέλος της Βενετοκρατίας.

Με την οθωμανική κατάκτηση της Κύπρου το χωριό έγινε μικτό, όπου συμβίωναν οι Ελληνοκύπριοι με τους Τουρκοκύπριους.

Αποτελούσε ένα αναπτυσσόμενο χωριό, το οποίο, εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους του (εύφορο έδαφος με πλούσια νερά), γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη στη γεωργία και στην κτηνοτροφία. Από το 1974 το χωριό βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

Πηγή: romfea
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ