2021-08-03 00:07:31
Φωτογραφία για Financial Times : «Η Ευρώπη υιοθετεί την προσέγγιση του ‘’καρότο και μαστίγιο’’ ενάντια στους αρνητές των εμβολίων».
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιμετωπίζοντας σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και πτώση του εμβολιαστικού ρυθμού σε μεγάλο μέρος της ηπείρου, καταφεύγουν σε όλο και πιο ευφάνταστους τρόπους για να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού.

Αυτό αναφέρουν οι Financial Times σε άρθρο τους με τίτλο «Η Ευρώπη υιοθετεί την προσέγγιση του ‘’καρότο και μαστίγιο’’ ενάντια στους αρνητές των εμβολίων».

Χαρακτηρίζοντας την πολιτική της Γαλλίας «σκληροπυρηνική», οι FT αναφέρουν πως η χώρα μας ακολουθεί παρόμοιο μονοπάτι.

Υπενθυμίζεται ότι στη Γαλλία ισχύει το μέτρο της υποχρεωτικότητας των εμβολίων για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, με όσους αρνούνται να εμβολιαστούν να παραμένουν σε αναστολή εργασίας δίχως αμοιβή. Παράλληλα όλοι πρέπει να επιδείξουν το «υγειονομικό πιστοποιητικό » για να επιβεβαιώσουν ότι έχουν εμβολιαστεί, ή έχουν κάνει τεστ ή έχουν αναρρώσει από τον ιό προτού μπορέσουν να μπουν σε ένα μπαρ ή εστιατόριο.


Η ήπια προσέγγιση

Την ίδια ώρα άλλες χώρες υιοθετούν μια πιο ήπια πολιτική, ιδίως η Γερμανία που ακολουθεί μια πιο λεπτή προσέγγιση αυξάνοντας διακριτικά την πίεση στους πολίτες αντί να τους αναγκάσουν με το νόμο να εμβολιαστούν.

Για παράδειγμα, στη Γερμανία από την Κυριακή, οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες πρέπει να δείξουν αρνητικό τεστ Covid πριν τους επιτραπεί η επιστροφή τους στην πατρίδα. Οι αρχές σε τοπικό επίπεδο πειραματίζονται επίσης παρέχοντας κίνητρα για να προσελκύσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν: στην ανατολική πόλη Sonneberg, ανταμείβονται με ένα δωρεάν Μπράτβουρστ (λουκάνικο). Μόνο την Παρασκευή, περίπου 250 άτομα δέχτηκαν την προσφορά.

Άλλες περιοχές προχώρησαν προειδοποιώντας τους αρνητές των εμβολίων για πιθανούς περιορισμούς στην ελευθερία τους, εκτός εάν εμβολιαστούν. «Έτσι θα είναι στο μέλλον-ευρείες ελευθερίες για όσους έχουν εμβολιαστεί και η ζωή θα γίνει πιο δύσκολη για όσους δεν το έχουν κάνει», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Βίνφριντ Κρέτσμαν. «Και θα πρέπει απλώς να το αποδεχτούν», τόνισε.

Ένα παράδειγμα ήρθε την περασμένη εβδομάδα όταν το Obermühle Boutique Resort, ένα ξενοδοχείο στην πόλη Γκάρμις-Παρτενκίρχεν της Βαυαρίας, το οποίο δήλωσε ότι από τον Οκτώβριο θα δέχεται μόνο επισκέπτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η ζωή σε ολόκληρη την Ευρώπη επανέρχεται στο φυσιολογικό καθώς έχουν αρθεί τα lockdowns, έχουν ανοίξει ξανά εστιατόρια και μπαρ και οι πολίτες απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αναφέρουν οι FT προσθέτοντας ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι παραθεριστές που επιστρέφουν θα προκαλέσουν νέες μολύνσεις, καθώς ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει επιβραδυνθεί σε όλες τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης.

Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων αυξάνεται ήδη σε πολλές χώρες, λόγω της εξάπλωσης της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα. «Το« τέταρτο κύμα »έχει ξεκινήσει», ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο κύριος οργανισμός δημόσιας υγείας της Γερμανίας, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Αναγκαία η αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού

Σε αυτό το σκηνικό, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν ένα τρόπο για να εμβολιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους για να προστατεύσουν τα συστήματα υγείας από μια νέα εισροή κρουσμάτων Covid.

Παρόμοιες ανησυχίες έχουν και οι ΗΠΑ υιοθετώντας επίσης μια προσέγγιση «καρότο και μαστίγιο». Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τις πολιτείες να προσφέρουν 100 δολάρια για τους πολίτες που θα εμβολιαστούν και είπε ότι οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι πρέπει να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή να φορούν μάσκες στο χώρο εργασίας τους.

Ο Μπάιντεν όμως δεν έχει ακολουθήσει τον δρόμο της υποχρεωτικότητας, ούτε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ  η οποία απέκλεισε τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Παρόλα αυτά ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι οι ανεμβολίαστοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν  άρνηση της εισόδου σε εστιατόρια, κινηματογράφους και αθλητικά γήπεδα, ακόμη και αν είχαν αρνητικό τεστ. «Ο υπολειπόμενος κίνδυνος [μόλυνσης άλλων] είναι πολύ μεγάλος», είχε πει.

Φυσικά υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές που διαφωνούν με κάθε προσπάθεια διάκρισης εναντίον των ανεμβολίαστων, προειδοποιώντας για μια κοινωνία δύο επιπέδων όπου εκείνοι που δεν έχουν εμβολιαστεί αποκλείονται άδικα από την κοινότητα.

Το παράδειγμα των «σκληροπυρηνικών» 

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί και μέσα στην κοινωνία. Διαδηλώσεις κατά του πιστοποιητικού και της υποχρεωτικότητας των εμβολίων έχουν σημειωθεί σε πολλές χώρες. Χιλιάδες, για παράδειγμα, βγήκαν στους δρόμους των γαλλικών πόλεων για να διαμαρτυρηθούν για την κίνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και την ισχυρή πίεση σε άλλες ομάδες. Όμως, ο αριθμός των διαδηλωτών μειώθηκε από εκείνους που αποφάσισαν να κάνουν το εμβόλιο.

Όταν ανακοινώθηκε η νέα απόφαση στις 12 Ιουλίου, ο ιατρικός ιστότοπος κρατήσεων Doctolib «μπλόκαρε» από κλήσεις και μέχρι το τέλος της επόμενης ημέρας, 1,7 εκατ. είχαν εγγραφεί. Ο αριθμός των πρώτων δόσεων που χορηγούνται καθημερινά στη Γαλλία διπλασιάστηκε σε περισσότερες από 300.000.

Το γαλλικό υπουργείο Παιδείας δήλωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι εάν παρουσιαστεί κρούσμα σε ένα σχολείο, θα επιτρέπεται στους εμβολιασμένους άνω των 12 ετών να παραμένουν στο μάθημα ενώ οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να πάνε σπίτι τους. Από το φθινόπωρο, οι πολίτες στη Γαλλία θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να πληρώνουν για τα τεστ Covid, τα οποία μέχρι τώρα ήταν δωρεάν για όλους.

Επιπλέον, τα «υγειονομικά πιστοποιητικά» - που καταγράφουν εάν ένα άτομο είναι εμβολιασμένο, έχει αρνητικό τεστ ή έχει αναρρώσει από τον ιό - απαιτούνται τώρα για επισκέψεις στον κινηματογράφο και το θέατρο και, από αργότερα αυτόν τον μήνα, σε εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και μακρινά ταξίδια με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η Ιταλία κινείται στον ίδιο δρόμο, με τους πολίτες να υποχρεούνται να δείξουν την «πράσινη κάρτα» για να δειπνήσουν σε εσωτερικούς χώρους ή να μπουν σε θέατρα, αθλητικά γήπεδα, κινηματογράφους, γυμναστήρια ή μουσεία. Όπως και στη Γαλλία, η απόφαση έχει προκαλέσει πολλές διαμαρτυρίες στους δρόμους.  Έχει όμως επίσης οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των Ιταλών που κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι από το τέλος του καλοκαιριού θα απαιτούνται πιστοποιητικά για να εισέλθουν οι Βρετανοί σε νυχτερινά κέντρα. Παράλληλα, οι υπουργοί έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταστούν υποχρεωτικά τα πιστοποιητικά για τις συναυλίες, τις μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, ακόμη και τα πανεπιστήμια.

Όσοι είναι υπέρ αυτών των επιλογών επιμένουν ότι τέτοια μέτρα δικαιολογούνται λόγω της απειλής που συνιστά η παραλλαγή Δέλτα.  Όπως είπε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ανακοινώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης, είναι ο μόνος τρόπος για να παραμείνει ανοιχτή η οικονομία. «Οι ανεμβολίαστοι σημαίνουν ένα νέο lockdown», είπε.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ