2021-09-03 00:18:10
Φωτογραφία για Εθνικό πένθος για τον Μίκη Θεοδωράκη
Το πρωινό της 2ης μέρας του Σεπτέμβρη επέλεξε ο Μίκης Θεοδωράκης να αφήσει τον θάνατο να τον νικήσει.

Η χώρα έγινε φτωχότερη και θρηνεί τον μεγάλο Έλληνα. Το μεγάλο μουσικοσυνθέτη που αποτέλεσε μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της σύγχρονης Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, αφήνει όμως πίσω του ανεκτίμητη παρακαταθήκη, το σπουδαίο του έργο.

Με απόφαση του πρωθυπουργού έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος για την απώλεια του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, που με το έργο του, σφράγισε το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Σε τριήμερα λαϊκό προσκύνημα θα εκτεθεί από την ερχόμενη Τρίτη έως και την Πέμπτη η σορός του Μίκης Θεοδωράκη. Η σορός του θα εκτεθεί στη Μητρόπολη Αθηνών έτσι ώστε οι Ελληνες που τόσο αγάπησε ο συνθέτης να μπορέσουν να του πουν το τελευταίο αντίο. Στον ίδιο ναό θα ψαλεί και η νεκρώσιμος ακολουθία την Πέμπτη στις 3 το μεσημέρι.


Ακόμα πάντως δεν έχει διευκρινιστεί πού ακριβώς θα ταφεί ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο ίδιος, είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, όπου βρίσκονται οι τάφοι των γονιών και του πολυαγαπημένου του αδερφού Γιάννη. Την επιθυμία του αυτή ο Μίκης Θεοδωράκης την είχε μεταφέρει στον Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον Πρόεδρο του "Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη", Γιώργο Αγοραστάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, η κόρη του , Μαγαρίτα, επιθυμεί να γίνει η ταφή του στο Βραχάτι της Κορινθίας, όπου βρίσκεται το οικογενειακό εξοχικό και η ίδια περνά τις περισσότερες ημέρες του χρόνου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει προτείνει να μεταφερθεί οριστικά στον Γαλατά, αφού γίνει εκταφή.

 Η επιστολή Θεοδωράκη στον Δημήτρη Κουτσούμπα

Στην προσωπική του επιστολή στις 5 Οκτωβρίου 2020, προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο Μίκης Θοεδωράκης έγραφε: "Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα "Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής.”

Με την επιστολή του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ζητούσε από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να επιληφθεί εκείνος προσωπικά ώστε, όπως έγραφε: "να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη”.

«Έφυγε» στο σπίτι του

Στο άκουσμα του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη οι στενοί του φίλοι έσπευσαν στο σπίτι του στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο μεγάλος Έλληνας.

Συντετριμμένη η κόρη του Μαργαρίτα ακολούθησε το φέρετρο με την σορό του πατέρα της. Μιλώντας στην εκπομπή Live News η κόρη του μίλησε για τις τελευταίες δραματικές ώρες του πατέρα της.

«Να αγαπάμε τον μπαμπά. Να συνεχίσουμε να αγαπάμε τον μπαμπά. Στο τέλος της ζωής του ήτανε πολύ δύσκολα, πολύ δύσκολα για 20 μέρες» ανέφερε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη.

«Αυτό που θέλω να πω είναι να μην τον ξεχάσουμε τον μπαμπά. Ήταν καλός άνθρωπος, σπουδαίος άνθιρωπος, αγωνιστής, μεγάλος καλλιτέχνης με ωραίες μελωδίες και πολύ αγώνα. Πολύ αγώνα, πολλές θυσίες, αυτός ήταν ο μπαμπάς» πρόσθεσε η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη.

«Δεν το πιστεύω, κάθομαι εδώ και είναι σαν να κοιμάται και τον χαϊδεύω και τον νανουρίζω… Είναι ήρεμος, είναι ήρεμος, κλείσανε τα μάτια του και δεν το πιστεύω. Δεν μπορούσε να μιλήσει τις τελευταίες μέρες, ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση, ήθελε να πεθάνει, μας παρακαλούσε, να πεθάνει, να τον σκοτώσουμε, να βρούμε μια ένεση. Είχε πολύ μεγάλο πρόβλημα» υπογράμμισε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη.

Ο Μίκης των Ελλήνων, δεν είναι πια εδώ. Ο απλός λαός που τους αγώνες του ύμνησε μέσα από τη μουσική του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης θρηνεί το χαμό του.

Οι Έλληνες αποχαιρετούν παντού τον δικό τους Μίκη. Στο Βραχατι βρίσκεται το εξοχικό του Θεοδωράκη δίπλα στη θάλασσα τελειοποίησε πολλές από τις δημιουργίες του με κάθε νότα στο πεντάγραμμο. Πνοή στις καρδιές των Ελλήνων.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ