2021-09-04 00:21:14
Φωτογραφία για Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός: Εντυπωσιακή βελτίωση της ποιότητας του αέρα της ΓηςΤα .."καλά" των lockdown.Το παγκόσμιο lockdown λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού επέδρασε καταλυτικά και στο περιβάλλον. Η πλέον εντυπωσιακή αλλαγή είναι στην ατμόσφαιρα.

Όπως παρατηρεί ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, χάρη στο lockdown που «επέβαλε» η πανδημία του Covid19, βελτιώθηκε εντυπωσιακά η ποιότητα του αέρα το 2020.

Τα lockdown και οι περιορισμοί στα ταξίδια και τις μετακινήσεις που επιβλήθηκαν πέρσι, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η πανδημία, οδήγησαν στην εντυπωσιακή αλλά πρόσκαιρη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, την Παρασκευή (03.09.2021).

Το 2020 οι περιορισμοί λόγω του κορονοϊού προκάλεσαν μια εφήμερη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πολλές περιοχές του κόσμου και ιδίως σε μεγάλες μητροπόλεις, συμπεραίνει η έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WΜO), μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ.


Ταυτόχρονα ωστόσο καταγράφηκε αύξηση ορισμένων ρύπων, επικίνδυνων για την υγεία, οι επιπτώσεις των οποίων στην κλιματική αλλαγή είναι δύσκολο να καθοριστούν.

Ο Covid19 ήταν ένα απροσδόκητο πείραμα όσον αφορά την ποιότητα του αέρα» καθώς διαπιστώθηκαν «πρόσκαιρες βελτιώσεις σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε ο Πέτερι Τάαλας, ο γενικός γραμματέας του WΜO. «Όμως μια πανδημία δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια συστηματική δράση για την αντιμετώπιση των κυριότερων παραγόντων που προκαλούν τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή», τόνισε.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και ιδίως τα μικροσωματίδια συνιστούν κίνδυνο για την υγεία και ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο. Η έκθεση του WΜO δείχνει ότι σε ορισμένες πόλεις η συγκέντρωση μικροσωματιδίων μειώθηκε έως και κατά 40% κατά τη διάρκεια της καραντίνας, την άνοιξη του 2020, σε σύγκριση με την περίοδο 2015-19. Οι εκπομπές σωματιδίων όμως αυξήθηκαν και η ποιότητα του αέρα χειροτέρευσε ξανά όταν έληξαν τα μέτρα.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι η κατάσταση ήταν πιο περίπλοκη απ’ όσο δείχνει με την πρώτη ματιά. Μπορεί οι εκπομπές σωματιδίων που συνδέονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα να μειώθηκαν, όμως η περσινή χρονιά σημαδεύτηκε επίσης από «αμμοθύελλες άνευ προηγουμένου και πυρκαγιές που επηρέασαν την ποιότητα του αέρα». Χάρη στην καραντίνα μειώθηκαν επίσης οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά ταυτόχρονα μειώθηκαν και τα σωματίδια που βοηθούν στην ψύξη της ατμόσφαιρας, όπως εκείνα που περιέχουν θείο, εξήγησε η Οξάνα Ταράσοβα, η διευθύντρια του τμήματος Έρευνας του Περιβάλλοντος της Ατμόσφαιρας του WΜO.

Ο WΜO παρατήρησε επίσης αύξηση της συγκέντρωσης όζοντος, ενός αερίου που προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου όταν βρίσκεται στη στρατόσφαιρα αλλά είναι επικίνδυνο για την υγεία όταν βρίσκεται κοντά στο έδαφος. Το γεγονός αυτό οφείλεται πιθανότατα στη μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου από τις συγκοινωνίες, τα οποία καταστρέφουν το όζον.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Προ των πυλών κύμα ακρίβειας
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Προ των πυλών κύμα ακρίβειας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ