2021-09-08 14:21:24
Φωτογραφία για Ποιος επιστημονικός όρος ξεκίνησε ως αστείο αλλά τώρα είναι ευρέως αποδεκτός;
Το 1977, στο CERN, ο Βρετανός φυσικός σωματιδίων John Ellis (1946) έβαλε ένα στοίχημα με τη τότε φοιτήτρια Melissa Franklin σε ένα bar για ένα παιχνίδι με βελάκια.

Εάν ο Έλις έχανε θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «πιγκουίνος» στο επόμενο paper του. Και ο Έλις έχασε. Παρόλο που η Φράνκλιν έφυγε νωρίς από το παιχνίδι και αντικαταστάθηκε από τον Σερζ Ρούντοζ, ο Έλις αισθάνθηκε υποχρεωμένος να τιμήσει το στοίχημα.

Έτσι, η επόμενη δημοσίευση του Έλις περιελάμβανε ένα διάγραμμα Feynman που δείχνει την διάσπαση ενός κάτω κουάρκ, το οποίο ονόμασε με υπευθυνότητα «διάγραμμα πιγκουίνων».

Για την ιστορία η Melissa Franklin (1956) έγινε η πρώτη γυναίκα που εργάστηκε στο τμήμα φυσικής στο Χάρβαρντ και τελικά έγινε επικεφαλής του τμήματος.

Εξήγηση του διαγράμματος

Οι φυσικοί αναπαριστούν τις διαδρομές αποσύνθεσης (διάσπασης) των σωματιδίων εν συντομία, κάνοντας σχέδια που ονομάζονται διαγράμματα Feynman. Ένα διάγραμμα Feynman είναι μια σειρά από περίεργα σχήματα, γραμμές, βρόχους και γράμματα που παρακολουθούν κβαντικές διαδικασίες. Τα διαγράμματα ως γνωστόν πήραν το όνομά τους από τον θεωρητικό και νομπελίστα Richard Feynman.


Στο διάγραμμα της αποσύνθεσης του κάτω κουάρκ, τα εικονικά σωματίδια εμφανίζονται ως βρόχος και μια σειρά από περίργα σχήματα. Το τελικό σχέδιο μοιάζει σχεδόν με ένα πουλί με κεφάλι, στρογγυλή, λευκή κοιλιά και δύο πόδια.

του Δ. Μιχαηλίδη

https://www.symmetrymagazine.org/article/june-2013/the-march-of-the-penguin-diagrams
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ