2021-09-08 14:21:24
Φωτογραφία για Αυξήσεις ρεκόρ σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα - Δύσκολος χειμώνας για την Ευρώπη
Οι τιμές κάνουν ράλι, παρά το ότι είναι ακόμη καλοκαίρι, όταν η ζήτηση είναι χαμηλότερη, προμηνύοντας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα

Αντιμέτωπη με ένα σοκ ενεργειακού κόστους βρίσκεται η Ευρώπη καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνονται σε επίπεδα – ρεκόρ. Οι αυξημένες τιμές τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απειλούν την οικονομική ανάκαμψη καθώς κλάδοι έντασης ενέργειας, από αυτόν των λιπασμάτων έως του χάλυβα, μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν την παραγωγή.

Το πρόβλημα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη

Οι τιμές κάνουν ράλι, παρά το ότι είναι ακόμη καλοκαίρι, όταν η ζήτηση είναι χαμηλότερη, προμηνύοντας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. «Το πρόβλημα δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμη. Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν πολύ κρύο χειμώνα», δήλωσε ο επικεφαλής της EnergyScan, της αναλυτικής εταιρείας της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας Engie.

Οι προθεσμιακές τιμές αερίου έφθασαν σήμερα σε επίπεδα – ρεκόρ κατά τη διαπραγμάτευση στην Ολλανδία, όπως και οι τιμές στη Βρετανία. Οι βραχυπρόθεσμες τιμές ρεύματος στη Βρετανία αυξήθηκαν επίσης σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, όπως και τα προθεσμιακά συμβόλαια ενός έτους στη Γερμανία.


Η Ευρώπη έχει έλλειμμα αερίου μετά τη δραστική μείωση των αποθεμάτων της λόγω του κρύου χειμώνα. Η αύξηση των αποθεμάτων – που κινούνται στο χαμηλότερο επίπεδο δεκαετίας – δεν είναι εύκολη καθώς η μεγαλύτερη παραγωγός Ρωσία μειώνει την προσφορά της σε μία περίοδο που η Ασία «σκουπίζει» την παραγωγή υγροποιημένου αερίου (LNG).

Οι επικεφαλής της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας Enel και της αυστριακής OMV έχουν προειδοποιήσει ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος.

Για ενεργειακή φτώχεια προειδοποιεί η Citigroup

Σύμφωνα με τη Citigroup, οι χονδρικές τιμές ρεύματος και αερίου στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσουν σε μία μεσοσταθμική αύξηση 20% των λογαριασμών για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. «Το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα στην Ευρώπη αυτό τον χειμώνα», ανέφεραν αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους.

Καθώς το ύψος των χονδρικών τιμών θα μετακυλίεται γρήγορα στα τιμολόγια λιανικής τους επόμενους μήνες, η προσοχή είναι πιθανόν να εστιαστεί στον ρόλο των κυβερνήσεων για τον μετριασμό του αντίκτυπου των αυξήσεων βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», δήλωσε αναλυτής S&P Global Platts.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ