2021-09-30 17:54:47
Φωτογραφία για Γιατί η Κυβέρνηση αποφάσισε την τροποποίηση της Σύμβασης με την Cosco.
Πρόκειται για άλλη μια μεγάλη επένδυση που ξεμπλοκάρει. Μια επένδυση πολύ σημαντική για τη χώρα αφού θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το λιμάνι του Πειραιά και στέλνει ένα εντελώς διαφορετικό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές, που βλέπουν ότι τα πράγματα αλλάζουν στην Ελλάδα.

Είναι γεγονός ότι η Cosco έχει καθυστερήσει το πρόγραμμα υποχρεωτικών επενδύσεων, αφού το συμβασιοποιημένο κομμάτι είναι πολύ κοντά στο 90%, αλλά το ποσοστό ολοκλήρωσης των έργων ανέρχεται στο 33,9%. Οι μισές εμπλοκές των έργων υπήρξαν από προσφυγές που έκαναν πολίτες, ενώ η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε στην έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΟΛΠ Α.Ε.. Η Κυβέρνηση δεν επέλεξε το δρόμο της διαμάχης, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα είχε αμφίβολο αποτέλεσμα και θα σήμαινε τη διακοπή της επένδυσης, με τεράστια ζημιά για την ελληνική οικονομία, την  τοπική κοινωνία, τις σχέσεις της Ελλάδας με μία ισχυρή τρίτη χώρα και το επενδυτικό κλίμα
. Η Κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο της διαπραγμάτευσης με τον επενδυτή και έφερε ενώπιον της Βουλής την τροποποίηση της Σύμβασης. Με την τροποποίηση της Σύμβασης του 2016 διασφαλίζονται η εξέλιξη της επένδυσης, τα συμφέροντα του Δημοσίου και τα οφέλη για την ελληνική οικονομία και την τοπική κοινωνία με συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Σε περίπτωση που οι υποχρεωτικές επενδύσεις δεν υλοποιηθούν σε ποσοστό τουλάχιστον 98% του συνολικού τους προϋπολογισμού εντός χρονικού διαστήματος 5 ετών από τη μεταβίβαση του 16% και, σε κάθε περίπτωση, εντός απώτατου χρονικού διαστήματος 10 ετών με υπαιτιότητα του ΟΛΠ/Cosco, η κυριότητα των μετοχών επανέρχεται στο ΤΑΙΠΕΔ. Προστίθεται στην ήδη υπάρχουσα εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης ύψους 15 εκ., επιπλέον εγγύηση ύψους 29 εκ. ευρώ. Θεσπίζεται δικαίωμα αρνησικυρίας (veto) του εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ, ως προς την τήρηση των υποχρεώσεων του ΟΛΠ για τις υποχρεωτικές επενδύσεις, όσο και για στρατηγικές αποφάσεις. Οι τροποποιήσεις τις οποίες έφερε η Κυβέρνηση στη Βουλή είναι οι απολύτως αναγκαίες και βαδίζουν στις «ράγες» του βασικού συμβατικού κειμένου, που ψηφίστηκε το 2016. Αυτό επιβεβαιώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο -που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα προσυμβατικού ελέγχου- επισημαίνοντας ότι: Οι τροποποιήσεις δεν είναι ουσιώδεις. Η επιμήκυνση του χρόνου της επενδυτικής περιόδου δεν μεταβάλλει ουσιωδώς το κύριο αντικείμενο της συμφωνίας. Δεν επέρχεται μεταβολή του οικονομικού αντικειμένου των υφιστάμενων συμβάσεων. Δεν επεκτείνεται ανεπίτρεπτα το φυσικό αντικείμενο των αρχικών συμβάσεων, καθώς οι όροι που τροποποιούνται είχαν προβλεφθεί στις αρχικές συμβάσεις. Δεν προκύπτει βούληση των μερών για επαναδιαπραγμάτευση ουσιωδών όρων των τροποποιούμενων συμβάσεων με στόχο τη νόθευση του ανταγωνισμού, αλλά εισάγονται τροποποιήσεις που άπτονται ζητημάτων εκτέλεσης. Ο αγοραστής των μετοχών δεν αποκτά πλεονεκτήματα που ανατρέπουν δραματικά την οικονομική ισορροπία της σύμβασης.

Νέα Δημοκρατία, Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας -  sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ