2021-10-23 18:00:14
Φωτογραφία για «Διασπορά – Παροικίες – Ευεργεσία: Από το Εγώ στο Εμείς»

Τα βήματα και τον περιπετειώδη βίο των μεγάλων εθνικών μας ευεργετών παρουσιάζει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Διασπορά – Παροικίες – Ευεργεσία: Από το Εγώ στο Εμείς», με τον Νίκο Μεγγρέλη και την Εριφύλη Μαρωνίτη, που μεταδίδεται στην ΕΡΤ2, κάθε Δευτέρα, στις 17:00.

Μεγαλούργησαν στα κέντρα της Ελληνικής Διασποράς, στήριξαν με τις γενναιόδωρες ευεργεσίες τους το νέο ελληνικό κράτος, το εθνικό κέντρο, ευεργέτησαν τον τόπο καταγωγής τους. Έφτιαξαν ισχυρές κοινότητες, στην Αλεξάνδρεια, στην Οδησσό, στη Βιέννη, στη Νίζνα, στο Λιβόρνο, στη Μασσαλία, στην Κωνσταντινούπολη κι αλλού. Δημιούργησαν δίκτυα, κυριάρχησαν στο εμπόριο αλλά και στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Ευφυείς, καινοτόμοι, τολμηροί, ευρηματικοί, πατριώτες, μέλη μιας διεθνούς αστικής τάξης, ταξίδεψαν στα αχανή όρια τριών αυτοκρατοριών της εποχής, αναζητώντας ευκαιρίες, δρόμους συναλλαγών, αλλά και τον πλούτο που χαρίζει το μεγάλο ταξίδι σε άγνωστες πόλεις, άλλους πολιτισμούς και θρησκείες.

Οι εθνικοί ευεργέτες, οι μεγάλοι ευεργέτες, αποτελούν ένα πολύ σημαντικό, και συγκριτικά όχι και τόσο γνωστό, κεφάλαιο της νεότερης Ιστορίας μας. Ζωσιμάδες, Καπλάνης, Αρσάκης, Ζάππες, Δόμπολης, Σίνες, Τοσίτσας, Στουρνάρης, Αβέρωφ, Μπενάκηδες, Χωρέμηδες, Μαρασλής, Βαρβάκης, Συγγρός, Πάντος, Χαροκόπος, Αιγινήτης και πολλοί άλλοι, άφησαν μια εμβληματική κληρονομιά στην πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους, στα Γιάννενα, καθώς και στους τόπους παραμονής ή διαμονής τους.

Έκαναν πρόταγμά τους την παιδεία, χρηματοδότησαν σχολεία, εκκλησίες, παρθεναγωγεία, Βιβλιοθήκες, συσσίτια, νοσοκομεία. Πίστεψαν και στήριξαν την εθνική αναγέννηση. Τον Διαφωτισμό. Και σ’ ένα επόμενο στάδιο, μετά τη δημιουργία του νέου κράτους έκαναν δωρεές όχι μόνο για εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και για τις αναγκαίες υποδομές, σωφρονιστικούς φορείς, για τη στήριξη των απόρων. Για τον επιδιωκόμενο αστικό εκσυγχρονισμό. Για τον πολιτισμό.

Τα βήματα και τον περιπετειώδη βίο των ευεργετών, που γίνεται μεγεθυντικός φακός για να ξαναδιαβάσουμε, για να ξαναμάθουμε την νεότερη Ιστορία του Ελληνισμού, αναζήτησε και καταγράφει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2 με τίτλο «Διασπορά – Παροικίες – Ευεργεσία: Από το Εγώ στο Εμείς». Μια πραγματική έρευνα σε βάθος, για το αποκαλυπτικό κεφάλαιο του ευεργετισμού. Από τον 18ο αιώνα μέχρι και την κατάρρευση των αυτοκρατοριών, στην περίοδο δημιουργίας εθνικών κρατών, τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, στον σύγχρονο ιδρυματικό ευεργετισμό.

Τη σειρά σκηνοθετεί ο δημοσιογράφος και βραβευμένος σκηνοθέτης Νίκος Μεγγρέλης, ενώ το σενάριο και η δημοσιογραφική έρευνα ανήκουν στη δημοσιογράφο και ασχολούμενη με θέματα πολιτισμού, δικτύωσης και διαχείρισης, Εριφύλη Μαρωνίτη. Επιστημονική σύμβουλος της σειράς, είναι η Ματούλα Τομαρά – Σιδέρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η κάμερα της εκπομπής ταξιδεύει στις άλλοτε ακμάζουσες ελληνικές παροικίες της Οδησσού, της Αλεξάνδρειας, της Βιέννης, του Βουκουρεστίου, της Νίζνας, της Κωνσταντινούπολης, καταγράφοντας τα μεγάλα ευεργετήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν εκεί, αναζητώντας τεκμηριωμένες πληροφορίες και άγνωστο έως σήμερα αρχειακό υλικό. Συνομιλεί με τους λιγοστούς απογόνους των μεγάλων οικογενειών. Αναζητεί τη συνέχεια του Ελληνισμού στο παρόν.

Η αφήγηση κάθε επεισοδίου έχει προσωποκεντρικό χαρακτήρα. Το επεισόδιο ξεκινά ερευνώντας και αποτυπώνοντας το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται ο πρωταγωνιστής-ευεργέτης. Τον τόπο καταγωγής του αλλά και τις απρόβλεπτες μετακινήσεις του. Τον τόπο ή τους τόπους διαμονής. Λοξοδρομεί σε πρόσωπα και γεγονότα που έπαιξαν καίριο ρόλο, άγνωστα μέχρι σήμερα. Εντοπίζει και παρουσιάζει ελληνικές ρίζες και μακρινή καταγωγή πίσω από παραλλαγμένα ξένα σήμερα ονόματα, σε διάσημους του διεθνούς πολιτισμού και της οικονομίας. Παρακολουθεί τη θεαματική εξέλιξη των ευεργετών, κοινωνική και οικονομική, την ή τις κοινότητες που τους περιέβαλαν, τις δυσκολίες αλλά και τις ανατροπές μιας περιπετειώδους ζωής, όπου το συλλογικό συναντά το ατομικό αλλά και την εθνική πορεία για κρατική υπόσταση, ταυτότητα και συνείδηση.

Η δημοσιογραφική έρευνα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και η νέα σειρά ντοκιμαντέρ φιλοξενεί στα 16 επεισόδιά της, δεκάδες συνεντεύξεις καθηγητών, ακαδημαϊκών, εξειδικευμένων ερευνητών κι άλλων ειδικών, πρωτογενές οπτικό υλικό, καθώς και αρχειακό.

Φωτίζει τις διαφορετικές πτυχές του ευεργετισμού -ενός πολυπρισματικού φαινομένου, στο οποίο συναντάται η Ιστορία με τη γεωγραφία, η οικονομία με την πολιτική, τα αρχεία με τις συλλογές, το ταπεινό με το υψηλό, η αρχή των πραγμάτων με την έκπτωση στερεοτύπων, ο πόλεμος με την ειρήνη, οι Τέχνες με τα Γράμματα, η φτώχεια με τον πλούτο, η ευεργεσία με εκείνους που έχουν ανάγκη. Κι όλα αυτά σ’ έναν κόσμο που αλλάζει σύνορα, συνείδηση, αντιλήψεις και ταυτότητα.

Τι θα ήταν η Αθήνα, τι θα ήταν τα Γιάννενα κι άλλες πόλεις χωρίς τους ευεργέτες;

Μήπως η νεότερη Ιστορία μας έχει λαμπρές σελίδες παιδείας, στοχασμού και διαφωτισμού, σε αιώνες και εποχές που δεν φανταζόμαστε;Μήπως οι Έλληνες είναι ο λαός με τη μεγαλύτερη διασπορά;Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021, ώρα 17:00

Επεισόδιο 2ο: «Απόστολος Αρσάκης»

Το ταξίδι στις ζωές των ανθρώπων που, με τις ευεργεσίες τους, καθόρισαν την ίδρυση και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, συνεχίζεται με το δεύτερο επεισόδιο της σειράς.

Ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Νίκος Μεγγρέλης και η δημοσιογράφος Εριφύλη Μαρωνίτη θα βρεθούν στο Βουκουρέστι, στη Βεντέα και στο Γκουργκίου της Ρουμανίας, στην Αθήνα αλλά και στην Ήπειρο, αναζητώντας το αποτύπωμα της διαλάμπουσας προσωπικότητας του διαφωτιστή, πολιτικού και επιχειρηματία Απόστολου Αρσάκη.

Από οικονομικός μετανάστης, στο τότε Ελντοράντο της Βαλκανικής Χερσονήσου, που ήταν η Βλαχία και η Μολδαβία, μπαίνει στους κύκλους των αριστοκρατών ως περιζήτητος γιατρός και συσσωρεύει πολύ σημαντική περιουσία.

Μπαίνει στην πολιτική ως υπουργός Εξωτερικών και φτάνει να γίνει για λίγο διάστημα πρωθυπουργός στις παραδουνάβιες ηγεμονίες.

Η κάμερα της εκπομπής παρουσιάζει τα ίχνη της τραγικής οικογενειακής του ζωής, αλλά και τα πρώτα ευεργετήματα που στρέφονται στην παιδεία.

Χτίζει τα πρώτα σχολεία σε χωριά της Ρουμανίας και συνεχίζει και στην Αθήνα με τα γνωστά μας Αρσάκεια σχολεία, καθώς είναι ένας άνθρωπος της δράσης, πνευματικός άνθρωπος που πιστεύει στη δύναμη της παιδείας, της γλώσσας και του πνεύματος.

Ο Απόστολος Αρσάκης δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα. Η Εριφύλη Μαρωνίτη και ο Νίκος Μεγγρέλης φέρνουν όμως στις οθόνες μας τη ζωή και το έργο του μεγάλου αυτού ευεργέτη, συνομιλώντας με σημαντικούς ερευνητές, ακαδημαϊκούς και επιστήμονες, όπως οι Γιώργος Μπαμπινιώτης, Μάνος Στεφανίδης, Παναγιώτα Ατσαβέ, Τούντορ Ντινού, Νίκος Βατόπουλος και πολλοί άλλοι



Πηγή: TVNEA.COM
tvnea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ