2021-10-25 18:19:50
Φωτογραφία για Πρακτικοί και εύκολοι τρόποι στήριξης για αναρριχώμενα φυτά
Τα αναρριχώμενα, τόσο αυτά με αποκλειστικά πράσινο φύλλωμα όσο και τα ανθοφόρα, είναι από τις επιλογές που μπορούν προσφέρουν  σε κάθε εξωτερικό χώρο ομορφιά και "ζωντάνια" σε πολύ μεγαλύτερες "δόσεις" απ΄όσο χαμηλά φυτά, γλάστρες ή ζαρντινιέρες.

Είναι επίσης ο απλούστερος τρόπος για να εκμεταλλευθείτε το ύψος κάποιων σημείων τόσο σε μικρούς κήπους όσο και σε μπαλκόνια με περιορισμένο χρόνο, ενώ ταυτόχρονα ...ανεβασμένα πάνω σε μάντρες, φράχτες, τοίχους κλπ. δημιουργούν μια ιδιαίτερα όμορφη εικόνα κρύβοντας τσιμέντο ή γενικά ...προβληματικά και όχι όμορφα σημεία σε κάθε εξωτερικό χώρο.

Σε καταστήματα με είδη κήπου/σπιτιού αλλά και μεγάλα φυτώρια θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από ξύλινα καφασωτά που προορίζονται για την στήριξη αναρριχώμενων φυτών. 

Ενώ διακοσμητικά - αισθητικά είναι πράγματι από τις κομψότερες επιλογές, το πρώτο βασικό μειονέκτημά τους είναι ...η τιμή τους. Ειδικά αν θελήσετε να αγοράσετε ποιοτικά κομμάτια από ξύλο ειδικά επεξεργασμένο για εξωτερικούς χώρους ένα τέτοιο καφασωτό διαστάσεων 1Χ1 δεν θα σας κοστίσει λιγότερο από 30-40 ευρώ.


Οι επιλογές από δεύτερης ποιότητας ξύλα είναι κατά λίγο πιο οικονομικές, όμως είναι βέβαιο ότι σε ...μερικούς χειμώνες θα έχουν χάσει το χρώμα τους και θα αρχίσουν σιγά σιγά να καταπονούνται και να φθείρονται από υγρασία, ήλιο,βροχή.

Έτσι, ειδικά αν η επιφάνεια/σημεία που θέλετε να καλύψετε με αναρριχώμενα φυτά είναι μεγάλων διαστάσεων,  το κόστος αγοράς ξύλινων καφασωτών είναι και πάρα πολύ μεγάλο και σχεδόν "άσκοπο" αφού το μεγαλύτερο μέρος τους θα καλυφθεί από τα φυτά, οπότε διακοσμητικά θα "εξαφανιστούν", η δε συντήρηση που θα χρειαστούν τα ξύλα είναι σχεδόν αδύνατη όταν τα φυτά θα έχουν πια αναπτυχθεί.  

Ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε να καλύπτει ένα ή μια συστάδα αναρριχώμενων φυτών, το συνολικό βάρος που θα "φορτωθεί" στο μέσο στήριξης, τις ιδιαιτερότητες του σημείου και φυσικά ανάλογα με το αν θέλετε να πληρώσετε από λίγα έως ...σχεδόν τίποτα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να δημιουργήσετε μόνοι σας παρόμοια στηρίγματα/καφασωτά για τους οποίους το μόνο που θα απαιτηθεί είναι λίγη παραπάνω ...προσωπική δουλειά. 

Το προσφορότερο και πρακτικότερο βασικό υλικό για τέτοιου είδους μεγάλες κατασκευές είναι το κάθε μορφής μεταλλικό πλέγμα-συρματόπλεγμα. 

Για αυτήν την χρήση δεν σας χρειάζεται κάτι ιδιαίτερα "βαρύ" μπορείτε να επιλέξετε τα πιο οικονομικά που θα βρείτε στην αγορά, βεβαίως τα γαλβανισμένα τέτοιας μορφής πλέγματα δεν θα αντέξουν απλώς πάρα πολλά χρόνια όπως τα μη γαλβανισμένα αλλά ...για πάντα. 

Στην πραγματικότητα και μόνο με σύρμα-πλέγμα κάθε μορφής και μερικά απλά στηρίγματα με τα οποία θα το στερεώσετε στον τοίχο ή όποιο άλλο σταθερό σημείο, μπορείτε να φτιάξετε ένα κατά πολύ οικονομικότερο του αντίστοιχου ξύλινου καφασωτό για αναρριχώμενα. 

Αισθητικά βεβαίως, αρχικά, δεν είναι το ...κομψότερο που μπορεί να συμβεί στην αυλή ή στον κήπο σας. Όμως φυτεύοντας, ανάμεσα σε άλλα, και κάποια ταχείας ανάπτυξης εύκολα φυτά πολύ σύντομα το σύρμα θα καλυφθεί και το μόνο που θα βλέπετε είναι ...πράσινο. 

Ανάλογα με το είδος-σχηματισμό του σύρματος που θα χρησιμοποιήσετε μπορείτε να δώσετε και στα φυτά το αντίστοιχο.  Οδηγώντας" δηλαδή το φυτό να τυλιχθεί γύρω από το σύρμα και κόβοντας όσο αναπτύσσεται τα μέρη που προεξέχουν, δημιουργώντας έτσι εντυπωσιακούς φράχτες ή σημεία σε μάντρες, τοίχους κλπ. 

Για την δημιουργία μιας παρόμοιας αλλά πιο "πλήρους" και καλαίσθητης κατασκευής, μπορείτε να "κλείσετε" το σύρμα μέσα σε ένα απλό ξύλινο πλαίσιο που θα δημιουργήσετε από απλά ξύλινα πηχάκια-λεπτά δοκάρια. 

Θα χρειαστεί απλώς να ενώσετε τα πηχάκια με μεταλλικές γωνιές ανά σημεία και στην συνέχεια με απλά στηρίγματα ή σύρμα να στερεώσετε πάνω στο ξύλο το πλέγμα.  

Ο τρόπος αυτός προσφέρει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα οπτικά, μπορείτε να "χωρίσετε" με πηχάκια το σύνολο της κατασκευές σε μικρότερες περιοχές τόσο για αισθητικούς λόγους αλλά και για καλύτερη στήριξη, ενώ φυσικά το ξύλο μπορεί και να βαφτεί-επεξεργαστεί με όποιον τρόπο θελήσετε. 

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, και για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του κόστους, αντί για συρμάτινο πλέγμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά καλάμια. 

Θα χρειαστεί απλώς να τα ενώσετε-δέσετε μεταξύ τους ανά σημεία με πλαστικό σκοινί ή νήμα κηπουρικής, δημιουργώντας ένα σταθερό πλαίσιο που θα στηρίξετε σε οποιοδήποτε σταθερό σημείο, ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος του, με σκοινί, σύρμα ή ειδικά μεταλλικά στηρίγματα. 

Τα καλάμια όπως και κάθε είδους λεπτά απλά ξύλα που θα ενώσετε σε όποιον σχηματισμό θέλετε είναι η οικονομικότερη και απλούστερη λύση για στήριξη αναρριχώμενων φυτών -λαχανικών και σε γλάστρες, ζαρντινιέρες ή παρτέρια. 

Με τον ίδιο λειτουργικά τρόπο που τα φυτά σας θα ανέβουν σε συρμάτινα πλέγματα, "καφασωτά" από καλάμι, ξύλο κλπ. μπορούν ασφαλώς να το κάνουν και σε μεμονωμένα κομμάτια σύρμα, ξύλο ή σκοινί.

Εκεί λοιπόν που δεν χρειάζεστε μια πιο ογκώδη κατασκευή παρά μερικά απλά στηρίγματα για να βοηθήσουν τα φυτά στην κατά ύψος και πλάτος ανάπτυξή τους, μπορείτε να τοποθετήσετε σε σειρές απλό σύρμα, σκοινί, μεμονωμένα καλάμια κλπ. 

Αυτός ο τρόπος είναι ιδιαίτερα πρακτικός για χρήση σε μπαλκόνια με οροφή, όπου μπορείτε να δημιουργήσετε με αναρριχώμενα ένα "σύστημα σκίασης" με τα φυτά στηριγμένα πάνω σε απλό σύρμα ή σκοινί που απλώς θα στερεώσετε σε κοντινές αποστάσεις από τα κάγκελα/κουπαστή του μπαλκονιού έως την οροφή. 

Ανάλογα με το μέγεθος των κατασκευών αυτών αλλά και τι ταιριάζει περισσότερο στο σημείο που θα τις τοποθετήσετε μπορείτε να συνδυάσετε οικονομικά υλικά όπως απλά ξύλα, καλάμια, σκοινί, σύρμα ή συρμάτινο πλέγμα, δημιουργώντας συστήματα στήριξης για αναρριχώμενα που πρακτικά δεν θα έχουν καμιά διαφορά από τα πανάκριβα ξύλινα καφασωτά. 

Και οι τρόποι που θα επιλέξετε για να στηρίξετε επιμέρους τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε είναι θέμα επιλογής, σε όλα τα καταστήματα με είδη κιγκαλερίας, εργαλεία κλπ. θα βρείτε κάθε τύπου μεταλλικά στηρίγματα, βάσεις, γωνιές, γάντζους κλπ. στο κόστος τους είναι μικρό. 

Το συρμάτινο πλέγμα είναι ο πιο πρακτικός τρόπος και για πολύ μεγάλες τέτοιες κατασκευές π.χ για να κατασκευάσετε μια αψίδα που θέλετε να καλύψετε με αναρριχώμενα αλλά και για ...προβληματικά σημεία που απλώς θέλετε να κρύψετε με φυτά όπως π.χ αποχετευτικά λούκια, σωλήνες νερού κλπ. 

Θα χρειαστεί απλώς να δώσετε στο πλέγμα το σχήμα που θέλετε και να το στηρίξετε είτε απευθείας στο έδαφος (με την χρήση τσιμέντου) είτε πάνω σε τοιχία ή όποιο άλλο σταθερό σημείο και στην συνέχεια να φυτέψετε τα ανάλογα φυτά που ειδικά στην αρχή της ανάπτυξής τους θα πρέπει να καθοδηγείτε κάθε νέο βλαστό στο σημείο ακριβώς που θέλετε να πιαστεί ώστε να καλυφθεί το πλέγμα όσο πιο σύντομα. 

Η πιο οικονομική λύση για να δημιουργήσετε ένα τέτοιο πλέγμα στήριξης αναρριχώμενων, μικρών διαστάσεων είναι αυτό που μπορείτε να φτιάξετε "ανοίγοντας" και ενώνοντας μεταξύ τους απλές μεταλλικές κρεμάστρες, μια ιδέα που αν την συνδυάσετε με απλό σύρμα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πολύ στέρεο και ανθεκτικό πλέγμα σε όποιες διαστάσεις θέλετε. 

Δείτε και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 

pinterest.com/soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ