2021-10-28 22:29:45
Φωτογραφία για Διαμορφώσεις κήπου με Κωνοφόρα δέντρα
Διαμορφώσεις κήπου, αρχιτεκτονική τοπίου και τρόποι αξιοποίησης των πολλών πλεονεκτημάτων που διαθέτουν τα κωνοφόρα δέντρα.   

Αν και σε σχέση με τα καλλωπιστικά φυτά υστερούν σε ...χρώμα, αφού δεν διαθέτουν άνθη, τα Κωνοφόρα κάθε είδους αποτελούν μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές στην διαμόρφωση κήπου και αρχιτεκτονική τοπίου λόγω πολλών άλλων πλεονεκτημάτων τους. 

Συγκεκριμένα πρόκειται για είδη που εκτός από την αισθητική που προσθέτουν σε εξωτερικούς χώρους, λόγω μεγέθους και σχήματος, τοποθετημένα στην σωστή θέση συμβάλλουν σημαντικά στην σκίαση, στην προστασία από τον αέρα αλλά και την αποφυγή διάβρωσης του εδάφους από το νερό της βροχής ενώ στην πλειοψηφία τους πρόκειται για αειθαλή είδη και με πολύ μεγάλο κύκλο ζωής, δεκάδων ή και εκατοντάδων ετών.   

Στην συνομοταξία των Κωνοφόρων ανήκουν πλήθος δέντρων αλλά και θάμνων όπως και νάνες ποικιλίες πολλών ειδών. 



Στην πλειοψηφία τους χρειάζονται όχι ζεστές κλιματολογικές συνθήκες, πολλά ευδοκιμούν αποκλειστικά σε ορεινό περιβάλλον, όμως τα πλέον συνηθισμένα είδη όπως και πολλά υβριδικά αναπτύσσονται χωρίς πρόβλημα σε κάθε περιοχή, αρκεί τους καλοκαιρινούς μήνες να μην επικρατούν σε μόνιμη βάση ακραία υψηλές θερμοκρασίες. 



Τα πιο κοινά είδη Κωνοφόρων για χρήση σε διαμόρφωση κήπων, σε περιοχές με τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας, είναι:

Το Λέϊλαντ και η Τούγια από τα πλέον δημοφιλή για κάθε είδους χρήση, μεμονωμένες φυστεύσεις, φράχτες, κλπ.

Το επιβλητικό Κυπαρρίσι, ιδανικό για φράχτες και ανεμοφράχτες μικρούς πλάτους και μεγάλου ύψους όπως και το Λεμονοκυπάρρισο πολύ εντυπωσιακό λόγω απόχρωσης και σχήματος, τόσο για μαζικές όσο και μεμονωμένες φυτεύσεις.

Το κλασσικό Έλατο, για καλλιέργεια τόσο απευθείας στο έδαφος όσο και σε δοχεία φύτευσης.

Το πολύ ιδιαίτερο Γουνίπερους με παράπλευρη και όχι κάθετη ανάπτυξη, κατάλληλο για βραχόκηπους, διαμορφώσεις σε παρτέρια, ελεύθερα σημεία με γκαζόν κλπ.

Η Αροκάρια που ειδικά σε περιοχές με υγρό κλίμα αναπτύσσεται ευκολότερα και αποκτά εξαιρετική όψη. 

Οι αποχρώσεις του φυλλώματός τους διαφέρουν όχι μόνο ανά εποχές αλλά και γενικά ανά είδος και κυμαίνονται από το γκριζοπράσινο έως το πολύ ανοιχτό "λαχανί".

Πολύ ξεχωριστή όψη αποκτούν οι φράχτες με Κωνοφόρα αν διαμορφωθούν με ίδιου σχηματισμού - ύψους αλλά διαφορετικής απόχρωσης δέντρα. 

Λόγω ύψους και μορφολογίας του φυλλώματος, πολλά είδη Κωνοφόρων αν φυτευθούν στις κατάλληλες μεταξύ τους αποστάσεις, δημιουργούν τον ιδανικό φράχτη ...ιδιωτικότητας, αφού αποκλείουν πλήρως την οπτική επαφή με το σημείο που θα τοποθετηθούν. 

Το κατάλληλο και συστηματικό κλάδεμα  είναι από τις σημαντικότερες φροντίδες, ώστε να διατηρούν το σχήμα τους και να παραμένουν στο ύψος που πρέπει, ανάλογα με το είδος και την θέση που έχουν φυτευθεί. 

Συνδυασμοί χαμηλών και ψηλών ειδών μπορούν να δημιουργήσουν εξαιρετικής αισθητικής βραχόκηπους και παρτέρια μειωμένης φροντίδας, αφού τα Κωνοφόρα γενικά εκτός από ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα, πότισμα και κλάδεμα για την διατήρηση του σχήματός τους δεν χρειάζονται κάτι παραπάνω ούτε και προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες.  

Οι συμπαγείς φράχτες διαμορφωμένοι-κλαδεμένοι έτσι που ειδικά κάποια είδη όπως οι Τούγιες, τα Λέϊλαντ και ορισμένες ποικιλίες Έλατου δημιουργούν την εντύπωση ότι πρόκειται για ...ένα δέντρο και όχι πολλά τοποθετημένα στην σειρά, είναι από τις πιο εντυπωσιακές διαμορφώσεις κήπου με Κωνοφόρα. 

Μπορούν να δημιουργηθούν με λίγα ή περισσότερα φυτά και τόσο σε ηλιόλουστα όσο και ημισκιερά σημεία.  

Πρόκειται για είδη με σχετικά αργή ανάπτυξη, έτσι όχι μόνο οι νάνες και μέτριου ύψους αλλά και ψηλές ποικιλίες Κωνοφόρων για αρκετά χρόνια μπορούν να ευδοκιμήσουν σε μεγάλες γλάστρες. 

Τα Κωνοφόρα σε γλάστρες μπορούν ασφαλώς να τοποθετηθούν και σε μπαλκόνια, στην είσοδο όπως και σε κάθε μορφής διαμορφώσεις κήπου αλλά και για δημιουργία φράχτη, σε σημεία που δεν είναι δυνατόν να φυτευθούν στο χώμα παρά μόνο σε πολύ μεγάλα δοχεία. 

Η μορφοποίηση Κωνοφόρων ειδών σε ιδιαίτερους σχηματισμούς είναι επίσης από τις πιο εντυπωσιακές επιλογές στην διαμόρφωση εξωτερικών χώρων. 

Για να δημιουργήσετε το πιο συνηθισμένο σχέδιο, αυτό του σπιράλ, σε είδη όπως Λέϊλαντ, Τούγια, Λεμονοκυπαρίσσι κλπ χρησιμοποιείστε σπάγγο ή σύρμα κηπουρικής και ξεκινώντας από την κορυφή "δέστε" το δέντρο με κυκλικές κινήσεις, έτσι που να "χωριστεί" σε τμήματα, Στην συνέχεια με κλαδευτήρι ή ψαλίδι μπορντούρας αφαιρέστε όσο φύλωμμα χρειάζεται γύρω από τα δεμένα σημεία. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Ελλέβορος
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Ελλέβορος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ